256 εργαζόμενοι υπέγραψαν ανακοίνωση στήριξης προς τον ιδιοκτήτη, υποστηρίζοντας ότι η δημόσια εικόνα που έχει διαμορφωθεί δεν ανταποκρίνεται στη δική τους εμπειρία
Απολογείται το μεσημέρι ενώπιον του ανακριτή, ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΑΝΤΑ, την ώρα που οι καταθέσεις εργαζομένων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η διαρροή προπανίου, που οδήγησε στην έκρηξη της 26ης Ιανουαρίου 2026, είχε γίνει αντιληπτή μήνες πριν. Η διοίκηση και η ιδιοκτησία ήταν ενήμερες για την έντονη οσμή που θύμιζε υγραέριο, όμως δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα. Δεν υπήρξε εκπαίδευση προσωπικού σε σχέδια εκκένωσης, δεν έγιναν ασκήσεις ετοιμότητας και δεν ενεργοποιήθηκαν έγκαιρα μηχανισμοί πρόληψης, με αποτέλεσμα πέντε εργαζόμενες να χάσουν τη ζωή τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται ταχίνι λόγω μικροβιακής μόλυνσης – Οι ευθύνες των παραγωγών ενόψει Σαρακοστής
Νεοπροσληφθείς εργαζόμενος κατέθεσε ότι από τις πρώτες ημέρες αντιλήφθηκε μυρωδιά παρόμοια με υγραέριο, την οποία ανέφερε στους ανωτέρους του. Παράλληλα σημειώθηκαν μικροδυσλειτουργίες, όπως βραχυκύκλωμα σε πολύμπριζο, χωρίς να υπάρχει σαφής καθοδήγηση για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Υπήρχαν κάμερες που κάλυπταν τον χώρο παραγωγής, ακόμη και το σημείο της έκρηξης, αλλά κανείς δεν γνώριζε ποιος διαχειριζόταν το σύστημα, ενώ πριν την έκρηξη δεν ακούστηκε προειδοποιητικός συναγερμός.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαμπουάν με καρκινογόνο βενζόλιο: Δικαστής «γκρεμίζει» τη συμφωνία 3,6 εκατ. της Unilever για να κλείσει η υπόθεση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε σαλμονέλα σε έτοιμη σαλάτα – Πωλήθηκε σε 5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Εργαζόμενες με πολυετή παρουσία κατήγγειλαν ότι η κατάσταση παρέμενε ίδια επί δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική συντήρηση, ειδικά στη Β’ Πτέρυγα. Η οσμή εντοπιζόταν κυρίως σε τουαλέτες και λάντζα, προκαλούσε τσούξιμο στα μάτια και είχε αναφερθεί επανειλημμένα σε προϊσταμένους. Η απάντηση που δινόταν ήταν ότι προέρχεται από βόθρους. Καταγράφηκαν επίσης περιστατικά ηλεκτροπληξίας από καλώδια στο δάπεδο και μικρές φωτιές σε φούρνους υγραερίου, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά κάτι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο αμίαντος «σκότωσε» ολόκληρη πόλη, αλλά η δικαιοσύνη «παίζει» με καθυστερήσεις μέχρι να παραγραφεί το έγκλημα
Ο εργαζόμενος που εκτελούσε χρέη υδραυλικού, χωρίς πιστοποίηση, παραδέχθηκε ότι είχε εντοπίσει την οσμή από τον Νοέμβριο 2025 και ότι του είχε ζητηθεί να αποδίδει τη δυσοσμία σε βόθρους. Παρά την απώλεια πίεσης στους φούρνους και τις ενδείξεις προβλήματος, δεν έγινε αποτελεσματικός έλεγχος. Μετά την έκρηξη, μηχανολόγος μηχανικός διαπίστωσε εκτεταμένη διαρροή στο υπόγειο χαλύβδινο δίκτυο προπανίου, με υψηλές συγκεντρώσεις αερίου στο έδαφος και στο υπόγειο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής βρήκε πλαστικό κομφετί σε κατεψυγμένο γεύμα (φωτογραφία) – Η απάντηση της εταιρείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζυμαρικά: Οι 6 τύποι που δεν αυξάνουν σημαντικά το σάκχαρο
Την ίδια στιγμή, 256 εργαζόμενοι υπέγραψαν ανακοίνωση στήριξης προς τον ιδιοκτήτη, υποστηρίζοντας ότι η δημόσια εικόνα που έχει διαμορφωθεί δεν ανταποκρίνεται στη δική τους εμπειρία. Δηλώνουν ότι τους στάθηκε ως εργοδότης και ως άνθρωπος, ότι η πόρτα του ήταν ανοιχτή και ότι επένδυσε στην επιχείρηση και στο προσωπικό της. Ξεκαθαρίζουν πως η κρίση των νομικών ζητημάτων ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη, όμως θεωρούν καθήκον τους να καταθέσουν τη δική τους οπτική, δηλώνοντας πως παραμένουν ενωμένοι και συνεχίζουν με υπευθυνότητα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα πικρά λαχανικά που «ξυπνούν» την πέψη και το ανοσοποιητικό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή για απορρυπαντικά ρούχων – Τι καταγγέλουν καταναλωτές
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
“Οι τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά βαριές για όλους μας. Πάνω απ’ όλα στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που επλήγησαν και στις οικογένειές τους. Ως εργαζόμενοι που συνεργαζόμαστε καθημερινά επί χρόνια με τον κύριο Κώστα, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε για αυτό που εμείς γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε έναν άνθρωπο που στάθηκε δίπλα μας όχι μόνο ως εργοδότης, αλλά ως συνοδοιπόρος στις δύσκολες και απαιτητικές στιγμές. Έναν άνθρωπο που επένδυσε στην επιχείρηση και στους ανθρώπους της με πίστη και προσωπικό ενδιαφέρον. Η πόρτα του γραφείου του δεν ήταν απλώς ανοιχτή για εμάς, ήταν ένας χώρος στον οποίο μπορούσαμε να μπούμε χωρίς φόβο, να μιλήσουμε ελεύθερα, να ακουστούμε. Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε εδώ επί δεκαετίες και γνωρίζουμε από κοντά τον χαρακτήρα και τις αξίες του. Δεν μας ανήκει η κρίση των νομικών ζητημάτων, αυτή ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη. Όμως θεωρούμε καθήκον μας να πούμε ότι η δημόσια εικόνα που παρουσιάζεται δεν ταυτίζεται με την καθημερινή μας εμπειρία. Παραμένουμε ενωμένοι και συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα επικίνδυνα σοκολατάκια – Καταγγελία καταναλωτή οδήγησε σε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού RASFF – Δείτε φωτογραφία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο νέα πρόστιμα για τον κιμά και για υπερχρέωση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φτερούγες κοτόπουλου μολυσμένες με επικίνδυνη χημική ουσία – Έχουν διανεμηθεί σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδρύματα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 6.500 ευρώ σε σούπερ μάρκετ στην Κέρκυρα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος Ευρωπαϊκός συναγερμός για κρέμες που προκαλούν σοβαρές δερματικές παθήσεις (Δείτε φωτογραφίες)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τυριά που μπορείτε να φάτε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τρόφιμα με τα μεγαλύτερα ποσοστά βαρέων μετάλλων και ακρυλαμιδίου σύμφωνα με νέα μελέτη (πίνακας)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυσικός χυμός πορτοκάλι: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά το στύψιμο για να μην περάσουν τα φυτοφάρμακα στο ποτήρι
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αφρόλουτρο για σαμπουάν και αντίστροφα;