Ριζική αναθεώρηση στους κανονισμούς αποθήκευσης της πατάτας από τον FSA – «Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος»
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (>120°C). Η παρουσία του στα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών, αλλά και ότι δημιουργεί τοξικότητα.
Εξαιτίας του ακρυλαμιδίου, οι ειδικοί προτείνουν την αποθήκευση της πατάτας σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και όχι στο ψυγείο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποθήκευση ωμών πατατών στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ακρυλαμίδιο, όταν αυτές μαγειρεύονται.
Αλλά η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας – ο αντίστοιχος ΕΦΕΤ- (FSA), ενημερώνοντας εκ νέου τις οδηγίες, αναφέρει πως αυτό πια δεν ισχύει! Στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και μια μελέτη, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών σε Τρόφιμα, Καταναλωτικά Προϊόντα και Περιβάλλον (COT), αναφέρει η Huffington Post σε δημοσίευμά της.
Αντίθετα, η αποθήκευση των πατατών στο ψυγείο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μειώσει δραματικά τη σπατάλη τροφίμων. Έρευνα από το Πρόγραμμα Δράσης Waste & Resources ( WRAP ) διαπίστωσε ότι οι πατάτες που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτές που είναι αποθηκευμένες σε ντουλάπι ή απλά σκιερό μέρος.
Σίγουρα, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση τροφίμων εν καιρώ κρίσης, επισιτιστικής και οικονομικής.