Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξεχάστε όσα ξέρατε για την αποθήκευση της πατάτας – Στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΞεχάστε όσα ξέρατε για την αποθήκευση της πατάτας - Στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο!
spot_img

Ριζική αναθεώρηση στους κανονισμούς αποθήκευσης της πατάτας από τον FSA – «Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος»

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (>120°C). Η παρουσία του στα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών, αλλά και ότι δημιουργεί τοξικότητα.

- Advertisement -

Εξαιτίας του ακρυλαμιδίου, οι ειδικοί προτείνουν την αποθήκευση της πατάτας σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και όχι στο ψυγείο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποθήκευση ωμών πατατών στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ακρυλαμίδιο, όταν αυτές μαγειρεύονται.

Αλλά η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας – ο αντίστοιχος ΕΦΕΤ- (FSA), ενημερώνοντας εκ νέου τις οδηγίες, αναφέρει πως αυτό πια δεν ισχύει! Στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και μια μελέτη, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών σε Τρόφιμα, Καταναλωτικά Προϊόντα και Περιβάλλον (COT), αναφέρει η Huffington Post σε δημοσίευμά της.

Αντίθετα,  η αποθήκευση των πατατών  στο ψυγείο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μειώσει δραματικά τη σπατάλη τροφίμων. Έρευνα από το Πρόγραμμα Δράσης Waste & Resources ( WRAP ) διαπίστωσε ότι οι πατάτες που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτές που είναι αποθηκευμένες σε ντουλάπι ή απλά σκιερό μέρος.

Σίγουρα, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση τροφίμων εν καιρώ κρίσης, επισιτιστικής και οικονομικής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας

Έρευνα Ιταλικής Οργάνωσης προστασίας και ενημέρωσης των καταναλωτών για την παρουσία αρσενικού και καδμίου, σε 12 προϊόντα ρυζιού Arborio

Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πώς να το καταλάβετε

Η ψεύτικη σοκολάτα είναι το νέο "κολπάκι" πολλών παρασκευαστών για να μειώσουν το κόστος. Αν και δεν είναι εύκολο οι καταναλωτές να διακρίνουν οπτικά αν ένα προϊόν περιέχει πραγματική σοκολάτα ή κακάο με φυτικά λίπη, υπάρχει τρόπος και να το καταλάβετε και να μην ξαναγοράσετε!

Ένας έξυπνος τρόπος να κρατάτε το πιρούνι σας για να τρώτε λιγότερο

Ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν τρώτε γρήγορα παχαίνετε πιο εύκολα και παραθέτουν έξυπνες συμβουλές για να μειώσετε το ρυθμό σας και συνεπώς ή να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας ή και να αδυνατίσετε
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα