Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξεχάστε όσα ξέρατε για την αποθήκευση της πατάτας – Στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΞεχάστε όσα ξέρατε για την αποθήκευση της πατάτας - Στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο!
spot_img

Ριζική αναθεώρηση στους κανονισμούς αποθήκευσης της πατάτας από τον FSA – «Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος»

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (>120°C). Η παρουσία του στα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών, αλλά και ότι δημιουργεί τοξικότητα.

Εξαιτίας του ακρυλαμιδίου, οι ειδικοί προτείνουν την αποθήκευση της πατάτας σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και όχι στο ψυγείο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποθήκευση ωμών πατατών στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ακρυλαμίδιο, όταν αυτές μαγειρεύονται.

Αλλά η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας – ο αντίστοιχος ΕΦΕΤ- (FSA), ενημερώνοντας εκ νέου τις οδηγίες, αναφέρει πως αυτό πια δεν ισχύει! Στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και μια μελέτη, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών σε Τρόφιμα, Καταναλωτικά Προϊόντα και Περιβάλλον (COT), αναφέρει η Huffington Post σε δημοσίευμά της.

Αντίθετα,  η αποθήκευση των πατατών  στο ψυγείο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μειώσει δραματικά τη σπατάλη τροφίμων. Έρευνα από το Πρόγραμμα Δράσης Waste & Resources ( WRAP ) διαπίστωσε ότι οι πατάτες που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτές που είναι αποθηκευμένες σε ντουλάπι ή απλά σκιερό μέρος.

Σίγουρα, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση τροφίμων εν καιρώ κρίσης, επισιτιστικής και οικονομικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο