Ένα συγκεκριμένο γονίδιο που συνδέεται με την πέψη του αμύλου αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα με τα δόντια τους παρόλο που τα βουτσίζουν καθημερινά;
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell μπορεί να έχει την απάντηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που συνδέεται με την πέψη του αμύλου μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια στο στόμα μας, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας για ορισμένους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο: Μετά από πόσες ημέρες αρχίζει να αλλοιώνεται – Επιστημονικό πείραμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα τρόφιμα στην Ελλάδα: Ποια θεωρούνται υψηλού κινδύνου για Ηπατίτιδα Α και νοροϊό – Ανάλυση 266 δειγμάτων
Η νέα μελέτη με επικεφαλής την Δρ Angela Poole στο Cornel ανακάλυψε ότι το γονίδιο AMY1, το οποίο βοηθά στην παραγωγή αμυλάσης του σάλιου (το ένζυμο που αρχίζει να διασπά το άμυλο στο στόμα σας), επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του στόματος αντιδρούν στα αμυλούχα τρόφιμα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν περισσότερα οδοντικά προβλήματα από άλλους, ακόμη και με την ίδια ρουτίνα στοματικής φροντίδας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν καταπιώ σαμπουάν ή αφρόλουτρο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαχαρικά: Μόνο αυτά τα 9 είναι απαραίτητα στην κουζίνα μας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή πατατάκια – Περιέχουν τρία επικίνδυνα συστατικά – Ποιοι κινδυνεύουν
Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την πέψη του αμύλου
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά την κατανάλωση ζάχαρης, αλλά σύμφωνα με την Δρ Angela Poole, ορισμένοι μπορεί να χρειαστεί να είναι εξίσου προσεκτικοί με τα αμυλούχα τρόφιμα. Το γονίδιο AMY1, το οποίο ποικίλλει από 2 έως 20 αντίγραφα ανά άτομο, επηρεάζει το πόσο καλά διασπάται το άμυλο. Περισσότερα αντίγραφα σημαίνουν περισσότερη αμυλάση του σάλιου, μια προσαρμογή από τότε που οι άνθρωποι πέρασαν σε γεωργικές δίαιτες πλούσιες σε άμυλο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε βακτήρια από δείγματα σάλιου 31 ενηλίκων με διαφορετικούς αριθμούς αντιγράφων AMY1 για να δει πώς τα βακτήρια τους αντέδρασαν στο άμυλο. Δημιούργησαν καλλιέργειες που μοιάζουν με οδοντική πλάκα με και χωρίς άμυλο για να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα. Η Δρ Πουλ εξήγησε: «Θέλαμε να μάθουμε πώς το άμυλο επηρεάζει το στόμα και αν η απόκριση αλλάζει με βάση τον αριθμό αντιγράφου AMY1». Ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια από άτομα με υψηλό αριθμό αντιγράφων AMY1 ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στο άμυλο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το κοτόπουλο γεμάτο ορμόνες;
Συγκεκριμένα, δύο βακτήρια, το Veillonella και το Atopobium, ήταν λιγότερο άφθονα σε δείγματα από άτομα με περισσότερα αντίγραφα AMY1. Αυτά τα βακτήρια συνδέονται με την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων. Η Δρ Πουλ συμπεραίνει: «Τα άτομα με περισσότερα αντίγραφα διασπούν το άμυλο πιο αποτελεσματικά, γεγονός που επηρεάζει τους τύπους βακτηρίων στο στόμα τους». Είναι συναρπαστικό πώς τόσο το σώμα μας όσο και τα βακτήρια προσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου AMY1 πριν από περίπου 10.000 χρόνια, μετά τη γεωργική επανάσταση. Περισσότερα αντίγραφα σήμαιναν καλύτερη πέψη του αμύλου, βοηθώντας τους προγόνους μας να εξάγουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της έλλειψης τροφίμων. Η Δρ Πουλ εξηγεί, “Οι πληθυσμοί με μεγαλύτερη πρόσβαση σε άμυλο τείνουν να έχουν υψηλότερα αντίγραφα AMY1. Είναι λογικό, το να μπορούμε να διασπάσουμε το άμυλο αποτελεσματικά θα ήταν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης σε περιόδους σπανιότητας.”
Πώς τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αλλάξουν την οδοντιατρική φροντίδα
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το άμυλο μείωσε τη βακτηριακή ποικιλότητα στα βιοφίλμ. Επιπλέον, τα άτομα με περιοδοντίτιδα (προχωρημένη ουλίτιδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερη βακτηριακή ποικιλομορφία από αυτούς με υγιή ούλα. Σε δείγματα από άτομα με υψηλό αριθμό αντιγράφων AMY1, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα βακτήρια Streptococcus, τα οποία ευδοκιμούν σε προϊόντα διάσπασης αμύλου. Ενώ ορισμένα είδη στρεπτόκοκκου προκαλούν τερηδόνα, άλλα είναι ευεργετικά και μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιβλαβών βακτηρίων.
Προηγούμενη έρευνα της Δρ Πουλ διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό αριθμό αντιγράφων AMY1 είχαν υψηλότερα επίπεδα ενδοδοντικής Porphyromonas, ενός βακτηρίου που συνδέεται στενά με την ασθένεια των ούλων. Αυτή η νέα μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η αμυλάση του σάλιου αλληλεπιδρά με το άμυλο για να διαμορφώσει τα στοματικά βακτήρια και ενδεχομένως να επηρεάσει την οδοντική υγεία.
Στο μέλλον, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο εξατομικευμένη οδοντιατρική φροντίδα. Εάν ο αριθμός αντιγράφων AMY1 επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το στόμα σας ανταποκρίνεται στο άμυλο, οι οδοντίατροι ενδέχεται να προσαρμόσουν τις διατροφικές συστάσεις και τις συστάσεις υγιεινής με βάση τη γενετική σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να είναι ιδιαίτερα επιμελείς σχετικά με το βούρτσισμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων για την πρόληψη οδοντικών προβλημάτων.
Αυτή η έρευνα είναι μια μεγάλη υπενθύμιση ότι η οδοντιατρική υγεία δεν είναι ενιαία. Τα γονίδιά σας μπορεί να παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το στόμα σας επεξεργάζεται τα αμυλούχα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού τρώνε ψωμί ή ζυμαρικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε ένα γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες, θυμηθείτε απλώς ότι τα γονίδια AMY1 σας μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο από όσο νομίζετε.