Για όλα φταίει η νευροτενσίνη, ένα πεπτίδιο του εγκεφάλου που αλληλεπιδρά με το δίκτυο ντοπαμίνης
Η ευχαρίστηση που παίρνουμε από την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού – η έκρηξη ντοπαμίνης από το τσιγάρισμα με αλμυρές, λιπαρές τηγανιτές πατάτες και ένα λαχταριστό μπιφτέκι – συχνά κατηγορείται ως η αιτία της υπερκατανάλωσης τροφής και της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας στην κοινωνία μας.
Αλλά μια νέα μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, προτείνει ότι η ευχαρίστηση στο φαγητό, ακόμη και στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε μια κοινωνία που έχει αφθονία σε φθηνά, πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Γιατί δεν πρέπει να το αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ δίπλα σε αυτήν την ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα
Παραδόξως, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να απολαμβάνουν λιγότερη ευχαρίστηση στο φαγητό από αυτά με κανονικό βάρος. Οι σαρώσεις εγκεφάλου παχύσαρκων ατόμων δείχνουν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση στο φαγητό, ένα πρότυπο που παρατηρήθηκε επίσης σε μελέτες σε ζώα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl GB: “Μην το φάτε” – Άμεση ανάκληση περιζήτητου προϊόντος, λόγω επιμόλυνσης από επικίνδυνο παθογόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση συσκευασμένου σάντουιτς με επικίνδυνο συστατικό – Μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Κινδυνεύουμε από έκθεση σε καρκινογόνα PFAS από τις αντικολλητικές επιστρώσεις της;
Οι ερευνητές του UC Berkeley εντόπισαν μια πιθανή υποκείμενη αιτία αυτού του φαινομένου – τη μείωση της νευροτενσίνης, ενός πεπτιδίου του εγκεφάλου που αλληλεπιδρά με το δίκτυο ντοπαμίνης – και μια πιθανή στρατηγική για την αποκατάσταση της ευχαρίστησης στο φαγητό με τρόπο που βοηθά στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης.
Η μελέτη αποκαλύπτει έναν εγκεφαλικό μηχανισμό που εξηγεί γιατί μια χρόνια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την επιθυμία για πλούσιες σε λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα, ακόμη και όταν αυτά τα τρόφιμα παραμένουν εύκολα προσβάσιμα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η έλλειψη επιθυμίας στα παχύσαρκα άτομα οφείλεται στην απώλεια ευχαρίστησης στο φαγητό που προκαλείται από τη μακροχρόνια κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες. Η απώλεια αυτής της ευχαρίστησης μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην εξέλιξη της παχυσαρκίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστροναύτης της NASA σχεδίασε κύπελλο μηδενικής βαρύτητας για να απολαύσει τον καφέ του στο διάστημα (βίντεο)
«Η φυσική κλίση προς το πρόχειρο φαγητό δεν είναι εγγενώς κακή – αλλά η απώλεια θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παχυσαρκία», δήλωσε ο Stephan Lammel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στο Τμήμα Νευροεπιστημών και μέλος του Helen Wills Neuroscience Institute.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη μείωση της νευροτενσίνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το δίκτυο ντοπαμίνης. Είναι σημαντικό ότι αποδεικνύουν ότι η αποκατάσταση των επιπέδων νευροτενσίνης – είτε μέσω διατροφικών αλλαγών είτε μέσω γενετικών χειρισμών που ενισχύουν την παραγωγή νευροτενσίνης – μπορεί να αποκαταστήσει την ευχαρίστηση στο φαγητό και να προωθήσει την απώλεια βάρους.
«Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλάζει τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα νευροτενσίνης, τα οποία με τη σειρά τους αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και ανταποκρινόμαστε σε αυτά τα τρόφιμα», είπε ο Lammel. «Βρήκαμε έναν τρόπο να αποκαταστήσουμε την επιθυμία για τροφές με πολλές θερμίδες, κάτι που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους».
Αν και τα ευρήματα σε ποντίκια δεν μεταφράζονται πάντα απευθείας στον άνθρωπο, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αποκαθιστώντας την ευχαρίστηση που σχετίζεται με το φαγητό και σπάζοντας τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα.
«Φανταστείτε να τρώτε ένα καταπληκτικό επιδόρπιο σε ένα υπέροχο εστιατόριο στο Παρίσι — βιώνετε μια έκρηξη ντοπαμίνης και ευτυχίας», είπε η Neta Gazit Shimoni, μεταδιδακτορική υπότροφος στο UC Berkeley. “Διαπιστώσαμε ότι αυτό το ίδιο συναίσθημα εμφανίζεται σε ποντίκια που ακολουθούν κανονική διατροφή, αλλά λείπει σε αυτά που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Μπορεί να συνεχίσουν να τρώνε από συνήθεια ή πλήξη, αντί για γνήσια απόλαυση.”
Προς πιο ακριβείς θεραπείες για την παχυσαρκία
Αν και η απευθείας χορήγηση νευροτενσίνης θα μπορούσε θεωρητικά να αποκαταστήσει τα κίνητρα σίτισης σε παχύσαρκα άτομα, η νευροτενσίνη δρα σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αλληλουχία γονιδίων, μια τεχνική που τους επέτρεψε να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια και μοριακές οδούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία της νευροτενσίνης σε παχύσαρκα ποντίκια.
Αυτή η ανακάλυψη παρέχει κρίσιμους μοριακούς στόχους για μελλοντικές θεραπείες παχυσαρκίας, ανοίγοντας το δρόμο για πιο ακριβείς θεραπείες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιλεκτικά τη λειτουργία της νευροτενσίνης χωρίς ευρείες συστημικές επιδράσεις.
«Έχουμε τώρα το πλήρες γενετικό προφίλ αυτών των νευρώνων και πώς αλλάζουν με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», είπε ο Lammel. «Το επόμενο βήμα είναι να εξερευνήσουμε μονοπάτια της νευροτενσίνης για να βρούμε ακριβείς θεραπευτικούς στόχους».
Οι Lammel και Gazit Shimoni σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν τον ρόλο της νευροτενσίνης πέρα από την παχυσαρκία, διερευνώντας τη συμμετοχή της στον διαβήτη και τις διατροφικές διαταραχές.