Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αλήθεια για τους υδατάνθρακες και τη μακροζωία – Τι αποκαλύπτει ειδικός στις «Γαλάζιες Ζώνες»

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ αλήθεια για τους υδατάνθρακες και τη μακροζωία – Τι αποκαλύπτει ειδικός στις «Γαλάζιες Ζώνες»
spot_img

Γιατί οι υδατάνθρακες δεν είναι «ο εχθρός» και ποια τρόφιμα προάγουν τη μακροζωία.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη διατροφή καταρρίπτεται από τον ειδικό στη μακροζωία Dan Buettner. Έχοντας μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις λεγόμενες «Γαλάζιες Ζώνες» (περιοχές με υψηλά ποσοστά αιωνόβιων) ο Buettner υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητα επιβλαβείς, αλλά αντίθετα, μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για μια μακροχρόνια και υγιή ζωή.

- Advertisement -

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, τόνισε ότι η κακή φήμη των υδατανθράκων είναι αποτέλεσμα γενίκευσης, καθώς δεν διαχωρίζονται οι απλοί από τους σύνθετους υδατάνθρακες. «Η χειρότερη λέξη στο διατροφικό λεξικό είναι ‘υδατάνθρακες’, γιατί τόσο οι φακές όσο και τα ζελεδάκια είναι υδατάνθρακες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τείνουμε να βάζουμε όλα αυτά τα τρόφιμα στο ίδιο καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Buettner, οι καλύτερες διατροφικές επιλογές στις «Γαλάζιες Ζώνες» βασίζονται σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα χόρτα και οι γλυκοπατάτες. Αυτές οι τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της επιθυμίας για ανθυγιεινά σνακ, ενώ προσφέρουν σταθερή ενέργεια στον οργανισμό.

Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα γλυκά, προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες διασπώνται πιο αργά, παρέχοντας μακροχρόνια ενέργεια και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά την κατανάλωση περίπου 260 γραμμαρίων υδατανθράκων ημερησίως, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η επιλογή των σωστών υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την υγεία.

«Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων, ιδιαίτερα φρουκτόζης, αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως ένα μήλο ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, αφήνοντάς σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστημονική καθοδήγηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο καφές ως «ρόφημα μακροζωίας»

Εκτός από τη διατροφή, ο Buettner έχει αναφερθεί και σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροζωία. Ένα από αυτά είναι ο καφές, τον οποίο αποκαλεί «ένα από τα καλύτερα ροφήματα μακροζωίας». Ωστόσο, τονίζει ότι η ώρα κατανάλωσής του παίζει καθοριστικό ρόλο.

«Αν πίνετε τον καφέ σας πριν από το μεσημέρι, μειώνετε την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου», εξηγεί. Αντιθέτως, η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική υγεία.

Αυτή η θεωρία επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, η οποία ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ενήλικες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν καφέ το πρωί είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ο Dr. Lu Qi, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως «δεν έχει σημασία μόνο αν πίνεις καφέ ή πόσο, αλλά και πότε». Εικάζεται ότι η απογευματινή ή βραδινή κατανάλωση μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, επηρεάζοντας αρνητικά ορμόνες όπως η μελατονίνη, οι οποίες σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Buettner επιμένει πως η μακροζωία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός διατροφικού μοντέλου, αλλά μιας ολιστικής προσέγγισης στη ζωή. Οι άνθρωποι στις «Γαλάζιες Ζώνες» ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, διατηρούν ενεργό τρόπο ζωής και έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα