Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καούρα: Με αυτούς τους τρόπους θα απαλλαγείτε από το δυσάρεστο αίσθημα

ΑρχικήΝέαΥγείαΚαούρα: Με αυτούς τους τρόπους θα απαλλαγείτε από το δυσάρεστο αίσθημα
spot_img

Πολλές περιπτώσεις καούρας μπορούν να ανακουφιστούν με απλές στρατηγικές στον τρόπο ζωής και βραχυπρόθεσμη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει το αίσθημα καύσου της καούρας τουλάχιστον περιστασιακά, ίσως μετά από πολύ φαγητό, πολύ γρήγορο φαγητό ή μετά από ένα πικάντικο γεύμα.

- Advertisement -

Η καούρα, η οποία προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος – όταν το περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο και το στόμα – τείνει επίσης να εμφανίζεται πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε . «Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, δηλαδή ο μυς που εμποδίζει το οξύ να ανέβει στον οισοφάγο, χάνει την αποτελεσματικότητά του με τα χρόνια», λέει ο Yi Qin, MD, ειδικός στο γαστρεντερικό στην Cleveland Clinic. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε ή παίρνουμε βάρος, είμαστε πιο ευάλωτοι σε μια διαφραγματοκήλη, όπου το άνω μέρος του στομάχου προεξέχει μέσω του διαφράγματος και στην κοιλότητα του θώρακα. Και τα δύο διεγείρουν την παλινδρόμηση οξέος και την καούρα.

«Πολλές περιπτώσεις καούρας μπορούν να ανακουφιστούν με απλές στρατηγικές στον τρόπο ζωής και βραχυπρόθεσμη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή», λέει ο Michael S. Smith, MD, γαστρεντερολόγος στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Αλλά η χρόνια καούρα – περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα – μπορεί να απαιτήσει πιο σοβαρά βήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να σηματοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), λέει ο Kyle Staller, MD, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Εκτός από την καούρα, η ΓΟΠΝ μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ξηρό βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην κατάποση και μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο ή ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Η πρόληψη

Μια μελέτη του Χάρβαρντ του 2021 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διατήρησαν ένα υγιές σωματικό βάρος, δεν κάπνιζαν, έκαναν 30 λεπτά άσκηση καθημερινά, περιόρισαν τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά σε όχι περισσότερο από δύο ποτήριατην ημέρα και έκαναν μια «συνετή διατροφή» – πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λιπαρά ψάρια – είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καούρα.

Το να ξαπλώνουμε για 2 έως 3 ώρες μετά το φαγητό, οδηγεί σε αύξηση του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο σας και την πρόκληση καούρας. «Συνιστώ στους ασθενείς να σηκώνουν το κεφαλάρι του κρεβατιού τους, ώστε να διατηρηθεί το οξύ στο στομάχι», λέει ο Jacob Kurlander, MD, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Annborgan στο Michigan. (Η απλή προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών θα ανυψώσει μόνο το κεφάλι και τον λαιμό σας, κάτι που συχνά δεν είναι αποτελεσματικό.) Και δοκιμάστε να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά, κάτι που κρατά τα υγρά του στομάχου μακριά από τον οισοφάγο σας, λέει ο Qin.

Για περιστασιακές καούρες

Εάν έχετε καούρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, είναι γενικά καλό να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, λέει ο Staller. Ξεκινήστε κοιτάζοντας πότε εμφανίζεται. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση ειδών όπως η καφεΐνη, τα λιπαρά τρόφιμα , η σοκολάτα, το αλκοόλ ή η μέντα μπορεί να πυροδοτήσουν τις καούρες. Αν παρατηρήσετε καούρα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Για να δροσίσετε την αίσθηση καψίματος, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αντιόξινο φάρμακο χωρίς συνταγή, όπως ανθρακικό ασβέστιο ή υδροξείδιο του αργιλίου και υδροξείδιο του μαγνησίου (π.χ. Maalox) που λειτουργούν άμεσα στην εξουδετέρωση του οξέως στο στομάχι και τον οισοφάγο. Αλλά τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν μόνο 30 έως 60 λεπτά.

Εάν έχετε καούρα κυρίως μετά το φαγητό και τείνει να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα, ο Smith συνιστά φάρμακα OTC γνωστά ως αλγινικά. (πχ Gaviscon)

Για ακόμη πιο μακροπρόθεσμη ανακούφιση, μπορείτε να εξετάσετε την περιστασιακή χρήση ενός αναστολέα H2 OTC, όπως η σιμετιδίνη ή η φαμοτιδίνη. Μειώνουν την παραγωγή οξέος στομάχου και η επίδρασή τους μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εάν είστε άνω των 60 ετών και δεν είχατε ποτέ καούρα αλλά έχετε ξαφνικά, επισκεφτείτε έναν γιατρό, ακόμα κι αν η ενόχλησή σας είναι μόνο περιστασιακή. Ο γιατρός σας θα σας δώσει εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσει τυχόν φλεγμονή, προκαρκινικές αλλαγές ή καρκίνο του οισοφάγου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα