Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αλκόολ μπορεί να κάνει τις αλλεργίες πιο θανατηφόρες

ΑρχικήΝέαΥγείαΤο αλκόολ μπορεί να κάνει τις αλλεργίες πιο θανατηφόρες
spot_img

Τα ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης.

Μια ανησυχητική νέα μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στους ξηρούς καρπούς, καθιστώντας τα γιορτινά πάρτι ένα πιθανό… ναρκοπέδιο για την υγεία.

Η ανακάλυψη γίνεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης καναδικής έρευνας για τις απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις, προσφέροντας κρίσιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα έκτακτης ανάγκης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με σοβαρές αλλεργίες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Archives of Allergy and Immunology, η οποία παρακολούθησε πάνω από 1.100 επείγοντα περιστατικά σε ολόκληρο τον Καναδά επί μία δεκαετία, αμφισβητεί προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με το τι προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, γνωστές ως αναφυλαξία, και πώς εκδηλώνονται.

Ενώ προηγούμενες έρευνες υποδείκνυαν ότι τα φάρμακα ήταν ο κύριος παράγοντας που πυροδοτούσε τις αντιδράσεις στους ενήλικες, η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι τροφικές αλλεργίες και ιδίως οι ξηροί καρποί ήταν ο κύριος ένοχος, υπεύθυνος για πάνω από τις μισές περιπτώσεις.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό ήταν η ανακάλυψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδεόταν με πιο σοβαρές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Το εύρημα αυτό εγείρει ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τα αλκοολούχα ποτά με γεύση ξηρών καρπών, τα οποία ενδέχεται να εκθέσουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές σε ίχνη αλλεργιογόνων. Ακόμη και οι τεχνητές αρωματικές ύλες θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η ομάδα εντόπισε επίσης διακριτά «αποτυπώματα» για διαφορετικούς τύπους αλλεργικών εκλυτών. Οι άνθρωποι που παρουσίασαν αντιδράσεις σε ξηρούς καρπούς ανέφεραν συχνά σφίξιμο στο λαιμό, ενώ όσοι τσιμπήθηκαν από έντομα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτά τα μοτίβα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις πιο γρήγορα, πράγμα κρίσιμο όταν τα λεπτά μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες διαφόρων ηλικιών, με μέσο όρο ηλικίας 35,5 ετών. Μεταξύ των τροφικών εκλυτών, τα φιστίκια (13,5%), τα οστρακοειδή (10,2%) και οι ξηροί καρποί (8,7%) ήταν οι πιο κοινοί ένοχοι. Τα φάρμακα προκάλεσαν περίπου το 20% των αντιδράσεων, με τα αντιβιοτικά να αποτελούν τον πιο συχνό εκλυτικό παράγοντα σε αυτή την κατηγορία.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης σημαντικά πρότυπα στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των αντιδράσεων. Οι ασθενείς με αλλεργία στα φιστίκια είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν αυτόματους εγχυτήρες επινεφρίνης έκτακτης ανάγκης (EpiPens) για χρήση εκτός νοσοκομείου, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους αλλεργίας στα φιστίκια. Εν τω μεταξύ, όσοι αντιμετώπιζαν αντιδράσεις από ξηρούς καρπούς ήταν πιο πιθανό να λάβουν επινεφρίνη στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο