Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υψηλή πίεση: Αρχίζουν οι πωλήσεις του ηλεκτρικού κουταλιού που προσθέτει αλμύρα στο ανάλατο φαγητό

ΑρχικήΝέαΥψηλή πίεση: Αρχίζουν οι πωλήσεις του ηλεκτρικού κουταλιού που προσθέτει αλμύρα στο ανάλατο φαγητό
spot_img

Μια τεχνολογία που βοηθά ανθρώπους με αρτηριακή πίεση.

    Ένα χρόνο πριν ερευνητές των ΗΠΑ σχεδίασαν μοναδικής τεχνολογίας κουτάλι που προσδίδει μια πιο γλυκιά γεύση στο φαγητό βοηθώντας τα άτομα με διαβήτη. Τώρα, ιαπωνική εταιρία λανσάρει κουτάλι με ηλεκτρικό φορτίο για να τονίσει τις αλμυρές γεύσεις και τις γεύσεις umami σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθώντας ενδεχομένως τα άτομα με χοληστερίνη. Το ηλεκτρικό κουτάλι αναπτύχθηκε από κοινού από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Homei Miyashita, το Εργαστήριο του Τμήματος Επιστήμης των Συνόρων Μέσων και τη Σχολή Διεπιστημονικών Μαθηματικών Επιστημών, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Kirin.

Το κουτάλι που κάνει τα ανάλατα φαγητά πιο αλμυρά.

   Το κουτάλι από την ιαπωνική εταιρεία Kirin Holdings είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα πλαστικών και μεταλλικών μερών και περνά ένα ασθενές ηλεκτρικό πεδίο στη γλώσσα ενώ κάποιος τρώει. Αυτό συγκεντρώνει τα μόρια ιόντων νατρίου στη γλώσσα, ενισχύοντας την «αλμυρή και ουμάμι» γεύση των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ο καθηγητής Miyashita είχε αποδείξει στο παρελθόν την τεχνολογία χρησιμοποιώντας πρωτότυπα chopsticks και το 2023 η τεχνολογία κέρδισε το βραβείο Ig Nobel, ένα ημι-σατιρικό βραβείο που γιορτάζει ασυνήθιστα ή ευφάνταστα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

    Πιο γνωστή για την μπύρα και τα ποτά της, η Kirin είναι η πρώτη που εμπορευματοποίησε το Electric Salt Spoon της Miyashita. Η εταιρεία αρχικά θα πουλήσει μόνο 200 κουτάλια online για 19.800 γιεν (περίπου 115 ευρώ) το καθένα, ακολουθούμενο από έναν «περιορισμένο αριθμό» στην ιαπωνική εταιρεία λιανικής Hands Inc.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες Ιάπωνες μπορεί να ξεπεράσει τα 10 γραμμάρια, περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυξημένου κινδύνου καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών, ακόμη και καρκίνου.

    Ενώ πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι μέσω προσυσκευασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών και των Αμερικανών, το Electric Salt Spoon έχει σχεδιαστεί ειδικά με γνώμονα την ιαπωνική αγορά και δοκιμάστηκε σε δημοφιλή εθνικά πιάτα, όπως η σούπα miso. «Η Ιαπωνία έχει μια κουλτούρα τροφίμων που τείνει να ευνοεί τις αλμυρές γεύσεις», δήλωσε στο Reuters ο ερευνητής της Kirin, Ai Sato. «Οι Ιάπωνες στο σύνολό τους πρέπει να μειώσουν την ποσότητα της πρόσληψης αλατιού, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Αυτό μας οδήγησε να αναπτύξουμε αυτό το ηλεκτρικό κουτάλι».

    Ο Kirin αναφέρει ότι η «ηλεκτρική αίσθηση γεύσης» που διεγείρεται από το ηλεκτρικό κουτάλι μπορεί να ενισχύσει την αλμυρή γεύση των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο κατά περίπου 1,5 φορές. Παρά το μέτριο αρχικό λανσάρισμα των 200 κουταλιών, η Kirin θα παρουσιάσει πωλήσεις στο εξωτερικό το 2025 και στοχεύει σε ένα εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο