Αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας.
Όταν πρόκειται για παγωμένο και ζεστό καφέ, οι συζητήσεις επικεντρώνονται συνήθως στα προσωπικά γούστα όσον αφορά τη γεύση ή την αίσθηση της θερμοκρασίας. Τι γίνεται όμως με την υγεία; Τα οφέλη του καφέ, τουλάχιστον εκείνου χωρίς ζάχαρη, έχουν αποδειχθεί τόσο όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη, την προστασία από τις νόσους του ήπατος, του Πάρκινσον αλλά και του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα έχει αποδειχθεί πως διαθέτει πολλαπλά οφέλη στην καρδιά. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν ένας καφές διαθέτει τα ίδια οφέλη όταν είναι ζεστός ή όταν είναι κρύος.
Ο Δρ. Majid Basit, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Sugar Land του Τέξας, λέει στην HuffingtonPost, ότι δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για το θέμα, αλλά σημείωσε μια διαφορά: «Ο ζεστός καφές έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν πλεονεκτήματα για την υγεία. Πρέπει όμως να γίνει περισσότερη έρευνα», πρόσθεσε. Μελέτη του 2018 στο Scientific Reports το αποδεικνύει αυτό, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson διαπίστωσαν ότι ο ζεστός καφές έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα, σε σύγκριση με τον κρύο καφέ.
Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του αρώματος των κόκκων καφέ και των «δυνητικών αντιοξειδωτικών ή δραστηριοτήτων χαλάρωσης του στρες». Χρησιμοποιώντας αρουραίους σε ένα εργαστηριακό πείραμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μόνο αναπνοή από τους ατμούς του ζεστού καφέ ήταν αρκετή για να μειώσει τα επίπεδα κούρασης και στρες. «Δεδομένου ότι ο ζεστός καφές έχει περισσότερους ατμούς που προέρχονται από αυτόν, είναι πιθανό αυτό το αποτέλεσμα να ενισχύεται με ζεστό καφέ έναντι κρύου καφέ», είπε ο Basit. Ο καρδιολόγος, ωστόσο, επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για το θέμα και ότι πολλά από τα αποτελέσματα μπορεί να συνδέονται με το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο).
Όσον αφορά την καφεΐνη είναι εξαιρετικά μεταβλητή στον παρασκευασμένο καφέ και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων που χρησιμοποιούνται. Αν και μια μελέτη του 2020 από την American Chemical Society διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι ζεστής παρασκευής αποδίδουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης από τις μεθόδους ψυχρής παρασκευής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαφορές δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να ξεπεραστούν οι μεταβλητές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι, η δόση καφεΐνης είναι ίδια είτε πίνετε τον καφέ σας ζεστό είτε κρύο.
«Η καφεΐνη έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα», εξήγησε ο Basit. «Αυξάνει την εγρήγορση του εγκεφάλου και τα γενικά επίπεδα ενέργειας, αλλά θα αυξήσει επίσης το οξύ στο στομάχι που οδηγεί σε στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους». Ο καρδιολόγος ανέφερε επίσης αυξημένη ούρηση, αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, μαζί με μείωση της ικανότητας του σώματος να απορροφά το ασβέστιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα.