Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΥπΑΑΤ: Η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο της Xylella, απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή

ΑρχικήΝέαΥπΑΑΤ: Η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο της Xylella, απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή
spot_img

Aν και η Xylella δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στην Ελλάδα, απαιτείται προληπτική δράση.

Τη σημασία επένδυσης στην έρευνα και στην επιστημονική γνώση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι προκλήσεις που έχει επιφέρει στον πρωτογενή τομέα η ένταση της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ που ρίχνει αυλαία στις 15/9.

Βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, εξίσου υψηλής σημασίας είναι αυτή η επιστημονική γνώση που παράγεται σε ερευνητικό επίπεδο, από τα πανεπιστήμια και τα ινστιτούτα, να διαχέεται προς τα κάτω, «να φτάνει δηλαδή στους ανθρώπους της καλλιέργειας και της παραγωγής, στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΜΦΙ για τις ασθένειες στα φυτά και τα ζιζάνια στο ρύζι, ο κ. Τσιάρας έκανε αναφορά στο σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου με στόχο την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την καταγραφή, αποτύπωση, μηχανική αναγνώριση και διαχείριση των ζιζανίων.

Κατά τον ίδιο, με την αξιοποίηση του έργου του ΜΦΙ, θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ζιζανίων και ορθολογικής χρήσης των ζιζανιοκτόνων στην καλλιέργεια ρυζιού, υπηρετώντας τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, της έξυπνης γεωργίας και της μακροπρόθεσμης αγροτικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην βακτηριολογικές ασθένειες που απειλούν τη γεωργική παραγωγή, ο υπουργός επισήμανε ότι κάποιες οφείλονται σε παθογόνα αίτια και άλλες είναι ενδημικές, αλλά όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «απαιτούν νέα μέσα διαχείρισης αφού συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές απώλειες στη γεωργική παραγωγή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε ορισμένες από αυτές όπως η Xylella, «αν και δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην Ελλάδα, απαιτείται προληπτική δράση».

Η δράση του ΜΦΙ πάντως όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιάρας, αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό και ένα εργαλείο πολιτικής που μπορεί να συμβάλλει στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, «ώστε να ξέρουμε και να μπορούμε να σχεδιάσουμε τι παράγεται και πού παράγεται. Τι ευδοκιμεί και ποιες καλλιέργειες αποτυγχάνουν και πού», τόνισε.

Μέχρι και 3.000 δείγματα εξετάζονται κάθε χρόνο στο εργαστήρια βακτηριολογίας του ΜΦΙ, επισήμανε η γεωπόνος/βακτηριολογός στο ινστιτούτο, Δρ. Μαρία Κ. Χολέβα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την τελευταία 10ετία καταγράφεται «δραματικά αυξημένη η δουλειά μας».

Την τελευταία 10ετία, όπως επισήμανε, στην Ελλάδα εντοπίστηκαν επτά νέες ασθένειες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και εκφράζοντας την ανακούφισή της για το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει Xylella free, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι πολλά από τα παθογόνα που υπάρχουν στην ΕΕ δεν έχουν περάσει το κατώφλι των ελληνικών συνόρων.

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα φυτά που εισάγουμε στη χώρα προς φύτευση, τα οποία μπορεί να είναι τα ίδια προσβεβλημένα με κάποια ασθένεια ή ακόμα και να “κουβαλούν” μαζί τους έντομα φορείς διαφόρων ασθενειών». Υπογραμμίζεται ότι η ασθένεια Xylella δεν επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, αλλά σκοτώνει τα φυτά καταστρέφοντας το υδραγωγικό τους σύστημα, το οποίο εμφανίζεται ως καψάλισμα των φύλλων. Το Xylella μεταδίδεται από μολυσμένα έντομα, τον ανθρώπινο χειρισμό μολυσμένων φυτικών υλικών και την κακή υγιεινή του εξοπλισμού. Το Xylella μπορεί να αδρανήσει για μεγάλες περιόδους και εξαπλώνεται γρήγορα.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της η κ. Χολέβα, ανέφερε ότι «ένας νέος πονοκέφαλος που αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα είναι μια ασθένεια που αφορά στο πρασίνισμα των εσπεριδοειδών», ενώ γνωστοποίησε ότι «η ασθένεια που πρόσβαλε τις αμυγδαλιές στις Σέρρες το 2021, εμφανίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Εύβοια».Το ΜΦΙ είναι ένα από τα 30 εργαστήρια αναφοράς που υπάρχουν στην ΕΕ και ιδρύθηκε το 1929.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο