cibum team
«Έχουμε την πρώτη νίκη», τόνισε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην οριστική έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του φακέλου για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. «Είναι μια πρώτη νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη κι ένα διαχρονικό αίτημα προχώρησε για την Περιφέρεια της Κρήτης με την αναγνώριση αυτή», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Όπως δήλωσε στο cibum ο πρόεδρος εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τυποποιητές εκτός Κρήτης, που εμπόδιζαν την πορεία της όλης προσπάθειας και την κατάθεση του φακέλου στην Ε.Ε. Βέβαια, τόνισε ο κ. Καλαμπόκης, η τελική έγκριση αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε ένα με δύο χρόνια και τότε πλέον το ελαιόλαδο Κρήτης θα είναι και επίσημα προϊόν Γεωγραφικής προέλευσης. Ο Πρόεδρος εξαγωγέων Κρήτης εκτιμά ότι η πορεία από δω και πέρα θα εξελιχθεί ομαλά καθώς δεν αναμένονται άλλες αντιδράσεις και ενστάσεις. Όταν γίνει η οριστική αναγνώριση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου της Κρήτης από την Ε.Ε. θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια των προϊόντων της Κρήτης και την οικονομία της περιοχής καθώς ενώ υπάρχουν ήδη και άλλα προϊόντα ΠΓΕ όπως το ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανίων, σε τέτοιο επίπεδο και σε τέτοια έκταση περιοχής δεν έχει ξαναγίνει, τόνισε ο κ. Άλκης Καλαμπόκης στο cibum.
Η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί. «Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκτός Κρήτης, ωστόσο με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν καταφέραμε να εγκριθεί ο φάκελος με τις προδιαγραφές που είχαμε θέσει και να γίνεται η τυποποίηση μόνο στο νησί», επεσήμανε ο Μανόλης Χνάρης που ως αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα χειρίστηκε το θέμα του φακέλου.
Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε η πρόταση που συνέταξε η Περιφέρειας Κρήτης και υπέβαλλαν τέσσερις παραγωγικοί φορείς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός». Ωστόσο, υποβλήθηκαν ενστάσεις εκτός Κρήτης, οι οποίες και εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου και όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων των αγροτών και των τυποποιητών, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ στην οριστική έγκριση του φακέλου που ανοίγει το δρόμο για το Π.Γ.Ε.
Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί άμεσα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα δοθεί η σχετική περίοδος έκφρασης απόψεων για την οριστική έγκριση του φακέλου από την Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται πως θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο έτη. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξέλιξη για τον Κρητικό παραγωγό.
Ικανοποίηση και ευχαριστίες εξέφρασε με δηλώσεις του ο Μανόλης Χνάρης ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν για την σημασία που έχει για το εισόδημα των παραγωγών της Κρήτης και το μέλλον του κρητικού ελαιολάδου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης, ο πρόεδρος ΑΕΣ Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο πρόεδρος της ΑΕΣ Κρητικός Αγρός Γιάννης Κυπριωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ο μελετητής της πρότασης Νίκος Μπουνάκης. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Μανόλης Κουγιουμουτζής και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, θα παράγεται, θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη. Έτσι, θα διεκδικήσει στο μέλλον από την ευρωπαϊκή αγορά μέρος από τον τζίρο των 70 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα προϊόντα ΠΓΕ που διατίθενται στην Ε.Ε. και την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στον κρητικό παραγωγό.
Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες
EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης
«Άλμα» 225% στις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου
Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli
Καραμέλες κάνναβης: το νέο trend
Φάτε το…. Νερό σας! Οι καταστροφικές συνέπειες της αφυδάτωσης
Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση.Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test
Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση