Στα τέλη Απριλίου, αναφέρθηκαν πάνω από 50 δηλητηριάσεις οδηγών που εργάζονταν στο φεστιβαλ Coachella στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πλέον τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 100 και οι αρχές φαίνεται πως εντόπισαν τον… ένοχο.
Οι αρχές δημόσιας υγείας, αναφέρουν πως υπαίτια για αυτή τη μαζική δηλητηρίαση μεταξύ των οδηγών λεωφορείων που μετέφεραν πλήθη από και προς το Φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια ήταν η εντεροτοξίνη του Staphylococcus aureus.
Το φεστιβάλ ήταν στα μέσα κι τέλη Απριλίου και οι αξιωματούχοι άρχισαν αμέσως να ερευνούν αναφορές ασθενειών μετά το δεύτερο Σαββατοκύριακο της εκδήλωσης. Τουλάχιστον 45 οδηγοί λεωφορείων πήγαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα, ενώ και άλλοι ανέφεραν ασθένειες αλλά δεν ζήτησαν ιατρική βοήθεια.
Στις 13 Μαΐου ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι αναλύσεις στα catering εξυπηρετούσαν τους οδηγούς λεωφορείων, διαπίστωσαν την παρουσία σταφυλοκοκκικής εντεροτοξίνης.
Σύμφωνα με δήλωση του τμήματος δημόσιας υγείας της κομητείας, ένα εργαστήριο του υπουργείου Υγείας της πολιτείας ανέφερε ότι εντοπίστηκε εντεροτοξίνη Staphylococcus aureus σε δείγμα τροφίμων που συλλέχθηκε από έναν κάτοικο ο οποίος αρρώστησε λίγο μετά το δείπνο που πραγματοποιήθηκε για τους υπαλλήλους μιας εταιρείας λεωφορείων στις 24 Απριλίου, όπως αναφέρει το Food Safety News.
Οι αρχές στις δηλώσεις τους, δεν προσδιόρισαν συγκεκριμένο τρόφιμο ή catering . Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι τα εν λόγω γεύματα περιελάμβαναν φετουτσίνι, κεφτεδάκια, έτοιμη σαλάτα, ψωμί, μπουρίτος, κοτόπουλο και ρύζι.
Αξιωματούχοι του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας της Κομητείας Ρίβερσαϊντ επιβεβαίωσαν στο News Channel 3 ότι οι δύο εγκαταστάσεις είναι οι Επιχειρήσεις Sacher και η Croux &Co. που είναι τοπικές επιχειρήσεις τροφοδοσίας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας του τμήματος δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκαν πολλές διερευνητικές συνεντεύξεις, από εκατοντάδες ανθρώπους.
Η κομητεία ανέφερε πως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με τοξίνες οι οποίες παράγονται από αυτά τα βακτήρια.
Η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, του εμέτου, των κραμπών στο στομάχι και της διάρροιας. Σύμφωνα με το CDC, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η τροφική δηλητηρίαση από τον Σταφ είναι να αποφευχθεί η διατήρηση αλλοιώσιμων τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.