Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλεργία σε σαλικυλικά (ασπιρίνη) – Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΑλλεργία σε σαλικυλικά (ασπιρίνη) - Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται
spot_img

Τα σαλικυλικά εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται στην ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως σαλικυλικά άλατα βρίσκονται ως φυσικό συστατικό σε πολλά φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και πολλά τρόφιμα.

Τι είναι η αλλεργία στο σαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη);

Η αλλεργία στο σαλικυλικό οξύ (ονομάζεται και δυσανεξία ή ευαισθησία στα σαλικυλικά ή την ασπιρίνη) είναι μια αλλεργική αντίδραση που συμβαίνει όταν ένα ευαίσθητο άτομο έρχεται σε επαφή με σαλικυλικά άλατα, σαλικυλικό οξύ ή σχετικές χημικές ουσίες.

Το σαλικυλικό οξύ είναι η δραστική ουσία της ασπιρίνης. Συνεπώς όποιος εμφανίζει ευαισθησία ή δυσανεξία στο σαλικυλικό οξύ δεν θα πρέπει να καταναλώνει αντιπυρετικά / παυσίπονα ασπιρίνης. Τα συνθετικά σαλικυλικά είναι ένα κύριο συστατικό στην ασπιρίνη και σε άλλα αναλγητικά φάρμακα. Τα σαλικυλικά εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται ιατρικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όμως σαλικυλικά άλατα βρίσκονται από την φύση και στα φυτά και είναι ένα φυσικό συστατικό σε πολλά φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και πολλά τρόφιμα.

Τι τρόφιμα να αποφύγετε αν έχετε ευαισθησία στα σαλικυλικά.

Εάν είστε αλλεργικοί στα σαλικυλικά, θα πρέπει να αποφύγετε τροφές που τα περιέχουν. Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν σαλικυλικά. Παραδείγματα κορυφαίων τροφίμων που περιέχουν σαλικυλικά περιλαμβάνουν:

1. Λαχανικά

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το αγγούρι, τα μανιτάρια, τα ραπανάκια, το σπανάκι και τα κολοκυθάκια περιέχουν υψηλές ποσότητες σαλικυλικών. Τα λαχανικά από την οικογένεια των νυχτολούλουδου, όπως η μελιτζάνα και οι πιπεριές, περιέχουν επίσης σαλικυλικά.

2. Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά. Αποφύγετε να τα προσθέτετε σε σαλάτες, σάλτσες ή άλλα πιάτα εάν έχετε ευαισθησία στα σαλικυλικά.

3. Χυμός φρούτων

Τα σαλικυλικά που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα συγκεντρώνονται στους χυμούς. Οι χυμοί μήλου, σταφυλιού, πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλές ποσότητες σαλικυλικών.

4. Φρέσκα φρούτα

Αν θέλετε να μειώσετε τη διατροφική σας πρόσληψη σαλικυλικών, μπορείτε να το κάνετε αποφεύγοντας την κατανάλωση φρούτων. Τα μήλα, το αβοκάντο, τα μούρα, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε σαλικυλικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που παρέχουν τα φρούτα.

5. Βότανα και μπαχαρικά

Πολλά βότανα και μπαχαρικά περιέχουν σαλικυλικά. Παραδείγματα μπαχαρικών πλούσιων σε σαλικυλικά είναι το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η σκόνη κάρυ, η πάπρικα και το garam masala.

6. Αλκοολούχα και Μη Αλκοολούχα Ποτά

Το μαύρο και πράσινο τσάι, ο καφές και τα αφεψήματα από βότανα έχουν όλα πολύ υψηλά επίπεδα σαλικυλικών. Τα αλκοολούχα ποτά όπως το κρασί, η μπύρα, το ρούμι και το σέρι περιέχουν επίσης πολύ σαλικυλικά, οπότε αποφύγετε τα όταν είναι δυνατόν.

7. Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί όπως το κουκουνάρι, τα φιστίκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα αμύγδαλα

8. Λοιπά τρόφιμα

Μερικές καραμέλες, όπως μέντα, γλυκόριζα και τσίχλες και μέντα με γεύση μέντας, όπως και παγωτό, ζελατίνη και μερικά τυριά μπορεί να έχουν σαλικυλικά.

Ποια τρόφιμα είναι χωρίς σαλικυλικά

Αν ψάχνετε για τρόφιμα που δεν περιέχουν σαλικυλικά, σκεφτείτε να προσθέσετε τα ακόλουθα στη διατροφή σας:

1. Σχοινόπρασο

Μια πρόσφατη μελέτη μέτρησε τα επίπεδα σαλικυλικών σε βότανα και μπαχαρικά. Ως αποτέλεσμα, το σχοινόπρασο βρέθηκε να περιέχει ελάχιστα έως καθόλου ίχνη σαλικυλικού, καθιστώντας τα κατάλληλα για κατανάλωση από άτομα με ευαισθησία στα σαλικυλικά.

2. Κρέας

Το κρέας που δεν είναι επεξεργασμένο και καρυκευμένο δεν περιέχει σαλικυλικά. Αυτό περιλαμβάνει βοδινό κρέας, ψάρι, πουλερικά και αρνί.

3. Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι επίσης γενικά απαλλαγμένα από σαλικυλικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε πολλές από τις αγαπημένες σας επιλογές πρωινού — αλλά φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα πριν φάτε, για κάθε ενδεχόμενο. Τα δημητριακά που περιέχουν αμύγδαλα ή φιστίκια είναι πλούσια σε σαλικυλικά και πρέπει να αποφεύγονται.

4. Γάλα

Κάθε είδος γάλακτος είναι απαλλαγμένο από σαλικυλικά, όπως και πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, προτού αρχίσετε να αφαιρείτε τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο. Θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στις διατροφικές ευαισθησίες και θα βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή ισορροπία βιταμινών και μετάλλων εάν ζείτε μια ζωή με χαμηλά ή καθόλου σαλικυλικά.

Συμπτώματα αλλεργίας στο σαλικυλικό οξύ

Τα συμπτώματα αλλεργίας στο σαλικυλικό οξύ ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα, όπως συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή

Πονοκεφάλους

Ρινική συμφόρηση

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Κνησμός, δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση

Πρήξιμο των χεριών, των ποδιών και του προσώπου

Πόνος στο στομάχι ή αναστάτωση

‘Έκζεμα

Ρινικοί πολύποδες

Καταρροή

Φλεγμονή του εντέρου

Διάρροια

Κωλίτιδα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια αλλεργία στα σαλικυλικά μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που είναι επείγουσα. Αλλά αυτό είναι σπάνιο στην περίπτωση αλλεργίας στα σαλικυλικά.

Αιτίες αλλεργίας σε σαλικυλικά και παράγοντες κινδύνου

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την αλλεργία στα σαλικυλικά. Οι αλλεργίες γενικά συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια τροφή ή άλλη ουσία. Αυτή η ανοσολογική αντίδραση οδηγεί σε φλεγμονή και άλλα συμπτώματα.

Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στα σαλικυλικά εάν:

Έχετε μέλη της οικογένειας με αλλεργίες

Έχετε άλλες αλλεργίες ή άσθμα.

Είστε παιδί

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλεργία στα σαλικυλικά μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις άλλων τροφικών αλλεργιών και του συνδρόμου φλεγμονώδους εντέρου (IBS).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το ποιο νοθευμένο έλαιο – Στοιχεία Ευρωπαϊκού RASFF των τελευταίων 24 ετών

Ανάλυση των κοινοποιήσεων RASFF της ΕΕ από το 1999 έως το 2023 για κινδύνους από λίπη και έλαια.

ΕΕ: Οι αλλαγές σε ετικέτες και ισχυρισμούς υγείας στα τρόφιμα μέχρι το 2027

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συστάσεις που διατυπώθηκαν στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επισήμανση των τροφίμων στην ΕΕ.

Γιατί μας αρέσει να τρώμε με τα χέρια;

Γιατί το φαγητό με τα χέρια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παράδοση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο