Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα του Αυγού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα κρυμμένα αλλεργιογόνα του Αυγού
spot_img

Ποιες είναι και που μπορεί να κρύβονται οι αλλεργιογόνες ουσίες του αυγού.

Τα αυγά είναι αιώνες τώρα βασικό συστατικό στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα καταγεγραμμένα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

- Advertisement -

Τα αυγά αποτελούνται από 56-61% ασπράδι και 27-32% κρόκο. Το ασπράδι περιέχει περίπου 87-89% νερό και 9-11% πρωτεΐνη, ενώ ο κρόκος περιέχει 50% νερό, 32-35% λιπίδια και 16% πρωτεΐνη. Η επικρατέστερη πρωτεΐνη στο ασπράδι είναι η ωολευκωματίνη ή αλλιώς ωαλβουμίνη ή απλά αλβουμίνη (54%). Άλλες κύριες πρωτεΐνες στο ασπράδι είναι η ωοτρανσφερίνη (12%), το ωοβλεννοειδές (11%), η ωομουκίνη (3,5%) και η λυσοζύμη (3,4%).

Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι στην ουσία και οι αλλεργιογόνες ενώσεις του αυγού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είναι παρούσες με μικρότερες ποσότητες και στον κρόκο. Απαιτείται προσοχή γιατί πρωτεΐνες αυγού χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων, χωρίς να είναι εμφανής μακροσκοπικά ή γευστικά στους καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό η λεπτομερειακή μελέτη των συστατικών ενός τυποποιημένου τροφίμου είναι απαραίτητη από τους πάσχοντες από αλλεργία στο αυγό και τα προιόντα του.

ΚΥΡΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΑΥΓΟΥ

Ωοβλεννοειδές

Το ωοβλεννοειδές έχει καταγραφεί ως κύριο αλλεργιογόνο του αυγού

Ωοαλβουμίνη

Η ωοαλβουμίνη ή ωολευκωματίνη  είναι μία μονομερής φωσφογλυκοπρωτεΐνη. Συνήθως αναφέρεται ως αλβουμίνη. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται και ως σταθεροποιητής.

ΔΕΥΤΕΡΕΙΟΝΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΝΑ ΑΥΓΟΥ

Λυσοζύμη

Η λυσοζύμη είναι μία πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται και ως αντιμικροβιακός παράγοντας στην ζυθοποιία, στην τυροκομεία, καθώς και στην παραγωγή κρασιού.

Ωομουκίνη και Φωσβιτίνη

Η ωομουκίνη και η φωσβιτίνη είναι δευτερεύοντα αλλεργιογόνα από το ασπράδι αυγού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα