Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα του Αυγού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα κρυμμένα αλλεργιογόνα του Αυγού
spot_img

Ποιες είναι και που μπορεί να κρύβονται οι αλλεργιογόνες ουσίες του αυγού.

Τα αυγά είναι αιώνες τώρα βασικό συστατικό στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα καταγεγραμμένα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

- Advertisement -

Τα αυγά αποτελούνται από 56-61% ασπράδι και 27-32% κρόκο. Το ασπράδι περιέχει περίπου 87-89% νερό και 9-11% πρωτεΐνη, ενώ ο κρόκος περιέχει 50% νερό, 32-35% λιπίδια και 16% πρωτεΐνη. Η επικρατέστερη πρωτεΐνη στο ασπράδι είναι η ωολευκωματίνη ή αλλιώς ωαλβουμίνη ή απλά αλβουμίνη (54%). Άλλες κύριες πρωτεΐνες στο ασπράδι είναι η ωοτρανσφερίνη (12%), το ωοβλεννοειδές (11%), η ωομουκίνη (3,5%) και η λυσοζύμη (3,4%).

Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι στην ουσία και οι αλλεργιογόνες ενώσεις του αυγού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είναι παρούσες με μικρότερες ποσότητες και στον κρόκο. Απαιτείται προσοχή γιατί πρωτεΐνες αυγού χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων, χωρίς να είναι εμφανής μακροσκοπικά ή γευστικά στους καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό η λεπτομερειακή μελέτη των συστατικών ενός τυποποιημένου τροφίμου είναι απαραίτητη από τους πάσχοντες από αλλεργία στο αυγό και τα προιόντα του.

ΚΥΡΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΑΥΓΟΥ

Ωοβλεννοειδές

Το ωοβλεννοειδές έχει καταγραφεί ως κύριο αλλεργιογόνο του αυγού

Ωοαλβουμίνη

Η ωοαλβουμίνη ή ωολευκωματίνη  είναι μία μονομερής φωσφογλυκοπρωτεΐνη. Συνήθως αναφέρεται ως αλβουμίνη. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται και ως σταθεροποιητής.

ΔΕΥΤΕΡΕΙΟΝΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΝΑ ΑΥΓΟΥ

Λυσοζύμη

Η λυσοζύμη είναι μία πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται και ως αντιμικροβιακός παράγοντας στην ζυθοποιία, στην τυροκομεία, καθώς και στην παραγωγή κρασιού.

Ωομουκίνη και Φωσβιτίνη

Η ωομουκίνη και η φωσβιτίνη είναι δευτερεύοντα αλλεργιογόνα από το ασπράδι αυγού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα