Οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μολυσμένο προϊόν, που θα το καταλάβουν λόγω αποχρωματισμού.
Η χρήση ενυδατικής κρέμας είναι μια από τις καθημερινές συνήθεις ομορφιάς για γυναίκες και άνδρες. Ωστόσο, ακόμη και τα φαρμακευτικά προϊόντα αποδεικνύεται ότι κάποιες φορές δεν είναι εντελώς αθώα.
Μια από τις πιο δημοφιλείς κρέμες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα φαρμακεία ανακαλείται λόγω σοβαρού κινδύνου να προκαλέσει αλλεργία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση και απαγόρευση πώλησης δημοφιλών προϊόντων για τα μαλλιά λόγω επικίνδυνης ουσίας – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
Πρόκειται για την “CD Soft Cream Water Lily”, η οποία πωλείται σε βάζο των 300 ml. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας Lornamead GmbH στον ιστότοπό της έχει εντοπιστεί μικροβιακή μόλυνση στην κρέμα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ευαίσθητων χρηστών και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδικός ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που δεν κάνει ΠΟΤΕ για να αποφύγει τροφική δηλητηρίαση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 100 ασθενείς από τροφική δηλητηρίαση σε οίκους ευγηρίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διπλάσιοι θάνατοι και νοσηλείες από μολυσμένα τρόφιμα και δραματική αύξηση 41% στις ανακλήσεις το 2024 – Έκθεση

Σύμφωνα με την ανάκληση τα εν λόγω προϊόντα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι υπερβαίνουν τη μικροβιολογικά καθορισμένη τιμή ασφαλείας, έχουν τον κωδικό EAN 4045612010388 και έναν από τους παρακάτω αριθμούς παρτίδας, ο οποίος είναι τυπωμένος στο κάτω μέρος του δοχείου κρέμας:
- 24291 281035
- 24295 281041
- 24292 281041
- 24324 281169
- 24293 281041
- 24325 281169
- 24294 281041
- 24351 281169
Η κρέμα CD πωλήθηκε σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και συγκεκριμένα σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βερολίνο, Βραδεμβούργο, Βρέμη, Αμβούργο, Έσση, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία-Άνχαλτ, Σλέσβιχ-Χολστάιν και στη Θουριγγία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρώγεται το βούτυρο καριτέ;
Οι πελάτες που έχουν αγοράσει την ανακληθείσα κρέμα CD παρακαλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το μολυσμένο προϊόν, κάτι που γίνεται αντιληπτό λόγω αποχρωματισμού. Η κρέμα περιποίησης δέρματος μπορεί να επιστραφεί στο φαρμακείο όπου αγοράστηκε το προϊόν, η τιμή αγοράς θα επιστραφεί ακόμη και χωρίς απόδειξη.
Η κρέμα πωλείται διαδικτυακά αλλά και σε καταστήματα στην Ελλάδα, αλλά όχι οι συγκεκριμένες παρτίδες που αναακλήθηκαν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής κατήγγειλε συσκευασμένο καλαμπόκι – Για σοβαρό κίνδυνο ενημέρωσε το RASFF
Πηγές μικροβιακής μόλυνσης των καλλυντικών Προϊόντων
Όταν μιλάμε για μόλυνση (contamination) εννοούμε την εισαγωγή ανεπιθύμητων παραγόντων (contaminats) σε υλικά, έμβια ή άβια. Η μόλυνση μπορεί να γίνει απο στοιχεία, χημικές ενώσεις, σύνθετα μόρια, κύτταρα και μικρόβια.
Η μικροβιακή μόλυνση των καλλυντικών, όπως και πολλών άλλων προϊόντων, μπορεί να γίνει απο το ξεκίνημα της παραγωγής, έως και τη χρήση τους.
Αρχικά η μικροβιακή μόλυνση δεν γίνεται αντιληπτή όταν συμβεί. Με το πέρασμα του χρόνου (λίγες μέρες ή μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες συντήρησης) θα αναπτυχθούν τα μικρόβια, ειδικά στην περίπτωση που το προϊόν δεν περιέχει συντηρητικά ή γενικά αντιμικροβιακές ουσίες. Θα παρατηρήσουμε αλλοιώσεις στο προϊόν και τα συστατικά του, όπως πιθανή αλλαγή χρώματος, εμφάνιση στην επιφάνεια μούχλας (υφές μύκητα), δυσάρεστη οσμή, αέρια και φυσαλίδες στη μάζα του προϊόντος, γλοιώδη υφή, πιθανό διαχωρισμό φάσεων (αν πρόκειται για γαλάκτωμα). Αυτές είναι μεταβολές που μπορούμε να αντιληφθούμε οργανοληπτικά (δηλαδή με τη βοήθεια των αισθήσεών μας).