Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτη παρενέργεια: Ποια δημοφιλής δίαιτα δεν αφήνει τα μαλλιά σου να μακρύνουν;

ΑρχικήΝέαΑπίστευτη παρενέργεια: Ποια δημοφιλής δίαιτα δεν αφήνει τα μαλλιά σου να μακρύνουν;
spot_img

Τι έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια

Μία πολύ δημοφιλής δίαιτα που επαινείται για τη συμβολή της στην απώλεια βάρους, το σάκχαρο του αίματος και τις φλεγμονές θα μπορούσε να έχει μια πολύ δυσάρεστη παρενέργεια: Η όμορφη χαίτη σας να χάσει τον όγκο της!

- Advertisement -

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε διαλείπουσα νηστεία – η οποία περιλαμβάνει τον περιορισμό του φαγητού σε ένα συγκεκριμένο ημερήσιο παράθυρο – είχαν καλύτερη μεταβολική υγεία αλλά πιο αργή ανάπτυξη μαλλιών από ποντίκια με 24ωρη πρόσβαση στην τροφή.

Και όταν μελέτησαν το ίδιο πράγμα στους ανθρώπους, βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα!

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους ανθρώπους από την πρακτική της διαλείπουσας νηστείας επειδή συνδέεται με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα – είναι απλώς σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος βλαστοκυττάρων Bing Zhang. του Πανεπιστημίου Westlake στην Κίνα.

Η έρευνα δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των βλαστοκυττάρων στο αίμα, τον εντερικό και τον μυϊκό ιστό — και την ικανότητά τους να αναγεννώνται. Η ομάδα του Zhang ήθελε να δει την επίδραση της νηστείας στα κύτταρα του δέρματος και των μαλλιών.

Το πείραμα

Οι ερευνητές μελέτησαν ξυρισμένα ποντίκια ακολουθώντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων που επέτρεπε μόνο οκτώ ώρες πρόσβασης στο φαγητό, με 16 ώρες νηστείας.

Τα ποντίκια και στα δύο προγράμματα διαλείπουσας νηστείας είχαν μόνο μερική ανάπτυξη τριχών μετά από 96 ημέρες, ενώ στα ποντίκια με απεριόριστη πρόσβαση σε τροφή είχε ξαναφυτρώσει το μεγαλύτερο μέρος των μαλλιών τους μετά από 30 ημέρες – ένα εύρημα που εξέπληξε τους ερευνητές.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η νηστεία εξαλείφει επιλεκτικά τα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων (HFSCs). Η αναγέννηση της τρίχας εξαρτάται από την ενεργότητα αυτών των κυττάρων.

Η επιστήμη πίσω από τη διαλείπουσα νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για την άμεσα διαθέσιμη ζάχαρη από τα τρόφιμα.

Το σωματικό λίπος απελευθερώνει ελεύθερα λιπαρά οξέα που εισέρχονται σε πρόσφατα ενεργοποιημένα HFSC, προκαλώντας βλάβες και ακόμη και θάνατο των κυττάρων.

Η εφαρμογή της βιταμίνης Ε , ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα προϊόντα για την ανάπτυξη της τρίχας , δύο φορές την ημέρα στο δέρμα της πλάτης των ποντικών βοήθησε τα HFSC να επιβιώσουν από τη νηστεία.

Τα βλαστικά κύτταρα του δέρματος δεν επηρεάστηκαν από τη διαλείπουσα νηστεία, με τους ερευνητές να πιστώνουν την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Δείτε ακόμη: Kraft Heinz, Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé και Mars στο σκαμνί για συνωμοσία στη δημιουργία εθιστικών προϊόντων για παιδιά

Οι ερευνητές προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους με μια μικρή κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 49 υγιείς νεαρούς ενήλικες – παρατήρησαν ότι η νηστεία είχε πιο ήπια επίδραση στην αναγέννηση των μαλλιών στους ανθρώπους.

Εκείνοι που νήστευαν 18 ώρες την ημέρα για 10 ημέρες – μια ακραία εκδοχή της δίαιτας – είχαν μέση ταχύτητα αναγέννησης των μαλλιών που ήταν 18% πιο αργή σε σύγκριση με εκείνους που δεν νήστευαν.

«Ο ανθρώπινος πληθυσμός είναι πολύ ετερογενής, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους», είπε ο Zhang. «Τα ποντίκια έχουν επίσης πολύ υψηλό μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με τους ανθρώπους, επομένως η νηστεία και η αλλαγή μεταβολισμού έχουν πιο σοβαρή επίδραση στα HFSC των ποντικών».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Press Cell.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα