Αξιολόγηση της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής και άλλων τύπων δίαιτας στην παχυσαρκία και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Η “διαβήτη”, η διασταύρωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση υγείας με βαθιές επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση της διαβήτη απαιτεί πολύπλευρες στρατηγικές, με τη διατροφή να παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι κλινικές μελέτες έχουν εντείνει την εξερεύνηση διαφόρων διατροφικών προσεγγίσεων στη διαχείριση της διαβήτη.
Βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients στο Ειδικό Θέμα Επιπτώσεις της Μεσογειακής Διατροφής στις Μεταβολικές Ασθένειες, στοχεύει στη σύνθεση ευρημάτων από κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, ρίχνοντας φως στην αποτελεσματικότητα, τους μηχανισμούς και τις αποχρώσεις των διαφορετικών τύπων δίαιτας στη διαχείριση της διαβήτη, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσογειακή διατροφή (MD).
Μέθοδοι: Η διεξοδική έρευνα ακαδημαϊκών βάσεων δεδομένων έδωσε μια συλλογή σχετικών κλινικών μελετών. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν μια σειρά από διατροφικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της MD, δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, δίαιτες με βάση τα φυτά, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σχήματα με χαμηλά λιπαρά και διαλείπουσα νηστεία.
H ανασκόπηση κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
- Η MD φαίνεται να είναι η πιο καλά αναγνωρισμένη δίαιτα, με ευνοϊκές επιδράσεις τόσο κατά της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη.
- Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βρέθηκε ότι ενισχύουν τη γλυκαιμική ρύθμιση και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Οι φυτικές δίαιτες έδειξαν πιθανά οφέλη στη διαχείριση βάρους και στην καρδιομεταβολική υγεία.
- Τα διατροφικά μοντέλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στον κορεσμό και στη μείωση του σωματικού βάρους.
- Τα σχήματα διαλείπουσας νηστείας άσκησαν επίσης μεταβολικές βελτιώσεις και μείωση του σωματικού βάρους.
- Η εξατομίκευση αναδείχθηκε ως κρίσιμος παράγοντας στις διατροφικές συστάσεις.
Συμπεράσματα: Κλινικές μελέτες των τελευταίων 15 ετών υπογραμμίζουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ των τύπων δίαιτας και της διαχείρισης της διαβήτη. Τα παραπάνω αποτελέσματα συμβάλλουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων, τονίζοντας την ανάγκη για προσαρμοσμένες διατροφικές προσεγγίσεις και ιδιαίτερα στην MD. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να προσφέρουν εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις για άτομα με διαβήτη, περιορίζοντας ενδεχομένως την άνοδο αυτών των δίδυμων επιδημιών και βελτιώνοντας την ευημερία των πληγέντων πληθυσμών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.