Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα γλυκάκι πού και πού κάνει καλό στην καρδιά – Νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈνα γλυκάκι πού και πού κάνει καλό στην καρδιά - Νέα μελέτη
spot_img

Τελικά δεν είναι ανάγκη να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη για να είμαστε υγιείς!

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης πού και πού μπορεί να είναι καλύτερη για την καρδιά από την καθόλου ζάχαρη σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αντίκτυπος της πρόσθετης ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς διαφέρει ανάλογα με τον τύπο ζάχαρης που καταναλώνει συνήθως ένα άτομο. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έπαιρναν τη ζάχαρη τους από λιχουδιές όπως αρτοσκευάσματα ή γαρνιτούρες όπως το μέλι είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς από τα άτομα που έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, κατέληξαν οι ειδικοί.

«Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με την ιδέα ότι η πρόσληψη ζάχαρης στο πλαίσιο ενός γενικού διατροφικού μοτίβου έχει σημασία», είπε η Maya Vadiveloo, PhD, RD , πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Καρδιολογικής Εταιρείας Lifestyle Nutrition και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island. 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κόψουν τη ζάχαρη για να παραμείνουν υγιείς. Απλά χρειάζεται μέτρο και ισορροπία.

Θα μπορούσαν μικρές ποσότητες ζάχαρης να κάνουν καλό στην καρδιά;

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη επιχείρησαν να διερευνήσουν πώς διαφορετικά είδη ζάχαρης επηρεάζουν συγκεκριμένα το καρδιαγγειακό σύστημα.

«Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης αναψυκτικών με ζάχαρη και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου είναι καλά εδραιωμένη», είπε η συγγραφέας της έκθεσης Suzanne Janzi , διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία. «Αντίθετα, πολύ λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν η συνολική πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και άλλες διατροφικές πηγές πρόσθετης ζάχαρης συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου».

Για τη μελέτη, η Janzi και η ομάδα της ανέλυσαν μια μεγάλη δεξαμενή δεδομένων από ανθρώπους που ζούσαν στη Σουηδία. Σχεδόν 70.000 συμμετέχοντες πήραν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους το 1997. Περισσότεροι από 42.000 συμμετέχοντες συμμετείχαν ξανά σε αυτήν την έρευνα το 2009.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μία από τις επτά καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου , της καρδιακής προσβολής και της κολπικής μαρμαρυγής , μέχρι το 2019.

Με βάση τις απαντήσεις της έρευνας, η ομάδα ταξινόμησε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης των συμμετεχόντων σε τρεις κατηγορίες. Αυτές ήταν λιχουδιές, οι οποίες περιελάμβαναν αρτοσκευάσματα, σοκολάτα και παγωτό. γαρνιτούρες, όπως μέλι, μαρμελάδα ή επιτραπέζια ζάχαρη και ποτά με ζάχαρη.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σε έξι ομάδες με βάση τη μέση πρόσληψη ζάχαρης. Η χαμηλότερη ομάδα λάμβανε λιγότερο από το 5% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας από ζάχαρη, ενώ η υψηλότερη ομάδα πήρε πάνω από το 20% των θερμίδων της από ζάχαρη.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η Janzi και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης είχε τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό υποδηλώνει «ότι η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μην είναι απαραίτητη για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε.

Ωστόσο, τα άτομα με χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη ζάχαρης -περίπου το 7,5% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας- είχαν τα καλύτερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. «[Αυτοί οι συμμετέχοντες] έτρωγαν, κατά μέσο όρο, τέσσερις έως πέντε μερίδες λιχουδιών την εβδομάδα», είπε ο Janzi.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης διαφορές όχι μόνο στο πόση ζάχαρη έτρωγε ένα άτομο αλλά και στο είδος.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η κατανάλωση λιχουδιών όπως αρτοσκευασμάτων και σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο», είπε η Janzi.

Γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ ζάχαρης και καλύτερης υγείας της καρδιάς;

Τα πρόσθετα σάκχαρα συνδέονται συνήθως με προβλήματα υγείας. Αλλά η Janzi και οι συνάδελφοί της δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν μικρές ποσότητες ζάχαρης τα πήγαν καλύτερα από εκείνους που δεν κατανάλωναν ζάχαρη. Όσον αφορά το γιατί ορισμένα είδη ζάχαρης – συγκεκριμένα, λιχουδιές και γαρνιτούρες – ήταν καλύτερα για την υγεία της καρδιάς από τα ποτά με ζάχαρη, υπάρχουν μερικές θεωρίες.

«Τα υγρά σάκχαρα απορροφώνται πιο γρήγορα στο πεπτικό σύστημα», εξήγησε. «Τα στερεά σάκχαρα αποτελούν συχνά μέρος των τροφίμων που περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες , πρωτεΐνες και λίπη, και επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή απελευθέρωση ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος». Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι μετά από ένα στερεό γλυκό, μειώνοντας τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης ζάχαρης και κακών αποτελεσμάτων υγείας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό

Έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα και συνήθως δεν το αναγράφουν στη συσκευασία!

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο