Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γήρανση: Η διατροφή περιορισμένων θερμίδων ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓήρανση: Η διατροφή περιορισμένων θερμίδων ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
spot_img

Επιστημονική μελέτη αναλύει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων σε ηλικιωμένους.

Μελέτη που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του UAB στην Ισπανία, ανέλυσε μέσω πειραματόζωων τις επιπτώσεις μιας διατροφης περιορισμένων θερμίδων στον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια γνωστική βελτίωση που προέρχεται από τη διατροφή, που συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Η μελέτη υπενθυμίζει πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην κοινωνία είναι δεδομένη με συνέπεια να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα νευροεκφθστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτή η βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής απαιτεί επομένως επίσης έρευνα για στρατηγικές που μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Οι δίαιτες περιορισμένων θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνουν τη γνωστική κατάσταση, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζωικά μοντέλα, αλλά πολλές από τις κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με αυτά τα οφέλη είναι ακόμα άγνωστες.

Στη νέα Ισπανική μελέτη οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ικανότητα απομνημόνευσης και μάθησης σε αρουραίους, μετά από διατροφή περιορισμένων θερμίδων σε σύγκριση με αρουραίους που τρέφονταν με σταθερή παροχή τροφής και ανέλυσαν τις επιπτώσεις στον ιππόκαμπο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα είχε καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ αναγνώρισης χωροαντικειμένου, ένα τεστ μνήμης που σας επιτρέπει να αξιολογήσετε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ιππόκαμπου. Επιπλέον, τα δεδομένα που ελήφθησαν υποδηλώνουν ότι αυτή η βελτίωση συνδέεται με μείωση τόσο της απώλειας νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία όσο και της φλεγμονώδους δραστηριότητας σε αυτή τη δομή.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα αλλαγών στις συνήθειες, όπως οι διατροφικές τροποποιήσεις, για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και την πρόληψη των γνωστικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με την ηλικία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά:

Portero-Tresserra M, Galofré-López N, Pallares E, Gimenez-Montes C, Barcia C, Granero R, Rojic-Becker D, Vale-Martínez A, Martí-Nicolovius M, Guillazo-Blanch G. Effects of Caloric Restriction σχετικά με τη μνήμη αναγνώρισης χωρικών αντικειμένων, την απώλεια νευρώνων του ιπποκάμπου και τη νευροφλεγμονή σε ηλικιωμένους αρουραίους . Θρεπτικά συστατικά . 2023 Μαρ 24, 15(7):1572. doi: 10.3390/nu15071572 .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο