Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σιωπηλή επίδραση των γευμάτων fast food στον μεταβολισμό

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ σιωπηλή επίδραση των γευμάτων fast food στον μεταβολισμό
spot_img

Η κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολικές αλλαγές.

Επιστήμονες στη Γαλλία και τη Γερμανία διεξήγαγαν μελέτη με στόχο την ταυτοποίηση μεταβολικών βιοδεικτών στα ούρα και στο πλάσμα που συνδέονται με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Journal of Nutrition.

- Advertisement -

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας που περιέχουν συστατικά όπως πρόσθετα, ανασυσταθέντα ή βιομηχανικά απομονωμένα υλικά, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Η αυξανόμενη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων στις ανεπτυγμένες χώρες συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές διαταραχές. Η μελέτη επιδίωξε να κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, εντοπίζοντας μεταβολικές αλλαγές σε δείγματα ούρων και αίματος.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη DONALD (μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολουθεί βρέφη έως την ενηλικίωση), οι ερευνητές ανέλυσαν τριήμερα διατροφικά αρχεία και δείγματα ούρων και αίματος από 339 εφήβους και 195 νεαρούς ενήλικες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα 42 μεταβολιτών στα ούρα και έξι στο πλάσμα, με αρκετούς από αυτούς να σχετίζονται άμεσα με την πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Στα δείγματα ούρων εντοπίστηκαν μεταβολίτες όπως το ινδοξυλογλυκουρονίδιο, το οποίο συνδέεται με τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Στα δείγματα αίματος, το 4-υδροξυγλουταμικό, που έχει συσχετιστεί με μεταβολικό στρες, βρέθηκε να συνδέεται θετικά με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές που επηρεάζουν την υγεία, κυρίως μέσω του μεταβολισμού των ξενοβιοτικών (ξένων ουσιών στο σώμα), των αμινοξέων και των λιπιδίων.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, η οποία συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι ανοσολογικές και οι ψυχολογικές διαταραχές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα