Η κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολικές αλλαγές.
Επιστήμονες στη Γαλλία και τη Γερμανία διεξήγαγαν μελέτη με στόχο την ταυτοποίηση μεταβολικών βιοδεικτών στα ούρα και στο πλάσμα που συνδέονται με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Journal of Nutrition.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας που περιέχουν συστατικά όπως πρόσθετα, ανασυσταθέντα ή βιομηχανικά απομονωμένα υλικά, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
Η αυξανόμενη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων στις ανεπτυγμένες χώρες συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές διαταραχές. Η μελέτη επιδίωξε να κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, εντοπίζοντας μεταβολικές αλλαγές σε δείγματα ούρων και αίματος.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη DONALD (μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολουθεί βρέφη έως την ενηλικίωση), οι ερευνητές ανέλυσαν τριήμερα διατροφικά αρχεία και δείγματα ούρων και αίματος από 339 εφήβους και 195 νεαρούς ενήλικες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα 42 μεταβολιτών στα ούρα και έξι στο πλάσμα, με αρκετούς από αυτούς να σχετίζονται άμεσα με την πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Στα δείγματα ούρων εντοπίστηκαν μεταβολίτες όπως το ινδοξυλογλυκουρονίδιο, το οποίο συνδέεται με τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Στα δείγματα αίματος, το 4-υδροξυγλουταμικό, που έχει συσχετιστεί με μεταβολικό στρες, βρέθηκε να συνδέεται θετικά με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές που επηρεάζουν την υγεία, κυρίως μέσω του μεταβολισμού των ξενοβιοτικών (ξένων ουσιών στο σώμα), των αμινοξέων και των λιπιδίων.
Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, η οποία συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι ανοσολογικές και οι ψυχολογικές διαταραχές.