Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη σε δίδυμους για την επίδραση της vegan διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη σε δίδυμους για την επίδραση της vegan διατροφής
spot_img

Πρόσφατη μελέτη σε πανομοιότυπους δίδυμους διαπίστωσε ότι μια vegan διατροφή βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Αν και είναι γνωστό ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, οι μελέτες διατροφής συχνά παρεμποδίζονται από παράγοντες όπως οι γενετικές διαφορές, η ανατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής. Μελετώντας πανομοιότυπα δίδυμα, ωστόσο, ερευνητές του Stanford Medicine, μπόρεσαν να ελέγξουν τη γενετική και να περιορίσουν τους άλλους παράγοντες, καθώς τα δίδυμα μεγάλωσαν στα ίδια νοικοκυριά και ανέφεραν παρόμοιο τρόπο ζωής.

- Advertisement -

Στη Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο MA Network Open συμμετείχαν 44 εθελοντές (22 δίδιμα πανομοιότυπα ζευγάρια). Οι δίδυμοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα που περιελάμβανε τον ένα από τους δύο δίδυμους, ακολούθησε vegan διατροφή χωρίς κρέας ή ζωικά προϊόντα όπως αυγά ή γάλα και η άλλη ομάδα ακολούθησε διατροφή που περιελάμβανε κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, τυρί, γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η δοκιμή διήρκεσε 8 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες με δίαιτα vegan στο τέλος του πειράματος είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-C), ινσουλίνη και σωματικό βάρος – όλα αυτά συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία – από τους παμφάγους συμμετέχοντες. Οι βίγκαν συμμετέχοντες έδειξαν επίσης μείωση περίπου 20% στην ινσουλίνη νηστείας – τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Οι βίγκαν έχασαν επίσης κατά μέσο όρο 4,2 περισσότερα κιλά από τους παμφάγους.

Για να διαβάσετε ολόκλητη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Landry MJ , Ward CP , Cunanan KM, et al. Καρδιομεταβολικές Επιδράσεις των Διατροφών Παμφάγων εναντίον Βίγκαν σε Πανομοιότυπα Δίδυμα : Μια Τυχαιοποιημένη Κλινική Δοκιμή . JAMA Netw Open. 2023; 6(11): e2344457. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.44457

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα