Πρόσφατη μελέτη σε πανομοιότυπους δίδυμους διαπίστωσε ότι μια vegan διατροφή βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.
Αν και είναι γνωστό ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, οι μελέτες διατροφής συχνά παρεμποδίζονται από παράγοντες όπως οι γενετικές διαφορές, η ανατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής. Μελετώντας πανομοιότυπα δίδυμα, ωστόσο, ερευνητές του Stanford Medicine, μπόρεσαν να ελέγξουν τη γενετική και να περιορίσουν τους άλλους παράγοντες, καθώς τα δίδυμα μεγάλωσαν στα ίδια νοικοκυριά και ανέφεραν παρόμοιο τρόπο ζωής.
Στη Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο MA Network Open συμμετείχαν 44 εθελοντές (22 δίδιμα πανομοιότυπα ζευγάρια). Οι δίδυμοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα που περιελάμβανε τον ένα από τους δύο δίδυμους, ακολούθησε vegan διατροφή χωρίς κρέας ή ζωικά προϊόντα όπως αυγά ή γάλα και η άλλη ομάδα ακολούθησε διατροφή που περιελάμβανε κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, τυρί, γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η δοκιμή διήρκεσε 8 εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες με δίαιτα vegan στο τέλος του πειράματος είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-C), ινσουλίνη και σωματικό βάρος – όλα αυτά συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία – από τους παμφάγους συμμετέχοντες. Οι βίγκαν συμμετέχοντες έδειξαν επίσης μείωση περίπου 20% στην ινσουλίνη νηστείας – τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Οι βίγκαν έχασαν επίσης κατά μέσο όρο 4,2 περισσότερα κιλά από τους παμφάγους.
Για να διαβάσετε ολόκλητη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Landry MJ , Ward CP , Cunanan KM, et al. Καρδιομεταβολικές Επιδράσεις των Διατροφών Παμφάγων εναντίον Βίγκαν σε Πανομοιότυπα Δίδυμα : Μια Τυχαιοποιημένη Κλινική Δοκιμή . JAMA Netw Open. 2023; 6(11): e2344457. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.44457