Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ωμά λαχανικά: Το άγνωστο παράσιτο που προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΩμά λαχανικά: Το άγνωστο παράσιτο που προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη
spot_img

Προκαλεί ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα, αδιάκοπους πονοκεφάλους, παραισθησία, δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, ακόμα και θάνατο

Προγραμμάτισε διακοπές στον παράδεισο και τελικά μπήκε σε μια κόλαση ταλαπωρίας! Η 55χρονη Julie Packard και η οικογένειά της έκαναν διακοπές στην Χαβάη τον Δεκέμβριο του 2021. Ελάχιστες μέρες μετά την άφιξή τους όμως άρχισε να αισθάνεται σφίξιμο στο στήθος στα χέρια και τα πόδια της. 

Όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους στην Ουάσιγκτον, τα συμπτώματα της Τζούλι επιδεινώθηκαν. Έβγαλε κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα και ένιωθε σαν να είχε κρυώσει. Ο γιατρός αρχικά την έδιωξε λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Μέρες αργότερα, η Τζούλι διαγνώστηκε με έρπητα ζωστήρα και τα συμπτώματα όλο και αυξάνονταν. Έπεσε σε αφασία, η οποία κάνει τους ανθρώπους να λένε ασυναρτησίες. Ένας γιατρός στην Ουάσιγκτον πρότεινε αξονική εγκεφάλου η οποία ήταν αρνητική για καρκίνο.

Τη λύση έδωσε ένα από τους γιατρούς στη Χαβάη που έστειλε πληροφορίες για την Angiostrongyliasis (πνευμονοσκώληκα του αρουραίου)! Η ασθένεια προέρχεται από τροφιμογενή δηλητηρίαση από μικροσκοπικά σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες που συχνά ζουν σε φύλλα μαρουλιού. Τα μονοπάτια τους μπορούν να μολύνουν τα φυλλώδη χόρτα και άλλα φρέσκα προϊόντα και να καταναλωθούν χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Μετά από 5 εβδομάδες ταλαιπωρίας η Τζούλι κατέλειξε ειδικό λοιμωξιολόγο. Της έδωσε στεροειδή και άλλα φάρμακα που όχι μόνο δεν επέλυσαν τα συμπτώματά της αλλά άρχισε να έχει κινητικά προβλήματα και θολή όραση.

«Το σκουλήκι είχε ανέβει στη σπονδυλική μου στήλη και κατέστρεψε το οπτικό μου νεύρο», λέει η άτυχη γυναίκα.

Η Τζούλι ανέπτυξε ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα, μια σπάνια μορφή μηνιγγίτιδας. Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή του υγρού και των μεμβρανών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, που ονομάζονται επίσης μήνιγγες. Ένας γιατρός της είπε να περιμένει ένα χρόνο για να δει αν τα συμπτώματά της θα υποχωρήσουν. Συνέχισε να έχει πόνο στα νεύρα και αναγκάστηκε να πάρει ειδική αγωγή για τα μάτια για να καταπολεμήσει τη διπλή όραση. Απέκτησε γαστρικά προβλήματα και πλέον αντιδρά στη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έμεινε εκτός εργασίας για τουλάχιστον 7 μήνες.

«Ως κοινωνική λειτουργός, βοήθησα τις οικογένειες να περιηγηθούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Νόμιζα ότι ήξερα πώς, αλλά η ασθένειά μου, μου έδειξε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι», είπε.

«Θέλω απλώς να ευαισθητοποιήσω για αυτήν την ασθένεια. Σας συμβουλεύω να μην τρώτε ωμά λαχανικά ή προϊόντα αν ταξιδεύετε στη Χαβάη. Νόμιζα ότι ήξερα πώς να είμαι ασφαλής. Δεν θα έτρωγα σαλάτα αν είχα διαβάσει ένα άρθρο σχετικά με αυτήν την ασθένεια, πριν επισκεφθώ τη Χαβάη. Πολλοί άνθρωποι στην ιατρική κοινότητα απλώς δεν τη γνωρίζουν καν.»

Η 31 ετών Chaunda Rodrigues από το Hilo της Χαβάης στάθηκε πιο τυχερή. Αγόρασε ένα σάντουιτς με αβοκάντο και μαρούλι από μια τοπική αγορά και όταν άρχισε να το τρώει, κάτι κόλλησε στα δόντια της. Ήταν μέρος βλεννώδους γυμνοσάλιαγκα. Λίγες μέρες αργότερα, ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης επιβεβαίωσε ότι το πλάσμα που δάγκωσε η γυναίκα ήταν το παράσιτο που μπορεί να εισβάλει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τι είναι η Angiostrongyliasis (πνευμονοσκώληκα του αρουραίου)!

Η αγγειοστρονγκυλίαση είναι μια λοίμωξη από στρογγυλό σκουλήκι του τύπου Angiostrongylus. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από κανένα, έως ήπια, έως μηνιγγίτιδα .

Η μόλυνση με Angiostrongylus cantonensis (πνευμονοσκώληκας αρουραίου) μπορεί να συμβεί μετά από κατάποση ωμών ή μη μαγειρεμένων σαλιγκαριών ή γυμνοσάλιαγκων και λιγότερο πιθανόν άπλυτων φρούτων και λαχανικών. Μόλις μπουν μέσα στον άνθρωπο, αυτές οι ίδιες προνύμφες κατευθύνονται προς το κεντρικό νευρικό σύστημα όπου συνήθως αναπτύσσονται και πεθαίνουν, αφήνοντας μερικές φορές θανατηφόρα φλεγμονή και νευρολογική βλάβη στο πέρασμά τους.

Στους ανθρώπους, το A. cantonensis είναι η πιο κοινή αιτία ηωσινοφιλικής μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Άλλα ενδεικτικά σημάδια και τρομερές συνέπειες της νευροαγγειοστρονγκυλίασης περιλαμβάνουν σοβαρούς, αδιάκοπους πονοκεφάλους, παραισθησία, δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης λόγω ριζομυελίτιδας, υδροκεφαλίας και κώματος — ακόμα και θάνατο.

Η νόσος είναι ευρέως γνωστή στον Νότιο Ειρηνικό και την Ασία. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί στα νησιά της Χαβάης και έχει εντοπιστεί στη Φλόριντα και τη Τζώρτζια.

Οι άνθρωποι εκτίθενται στο παράσιτο τρώγοντας ή πίνοντας μολυσμένα τρόφιμα και ποτά, όπως ωμά ή άψητα σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, βατράχια, ορισμένα θαλασσινά, φρέσκα προϊόντα, ορισμένα σπιτικά ποτά και νερό από τα τοπικά δίκτυα.

Οι αρουραίοι μολύνονται όταν οι προνύμφες εκκολάπτουν αυγά στους πνεύμονές τους. Εκκρίνουν τις προνύμφες και τα σαλιγκάρια, οι γυμνοσάλιαγκες, οι βάτραχοι και τα καρκινοειδή τρώνε τα περιττώματα των αρουραίων. 

Τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια έχει μολύνει αρκετούς κατοίκους της Χαβάης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Χαβάης. Το τμήμα δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για τους τουρίστες που μολύνονται.

Σύμφωνα με τη Susan Jarvi, ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής Daniel K. Inouye στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Hilo, η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη. Γενικά διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και την πιθανή έκθεση στο παράσιτο. Είπε ότι μια οριστική διάγνωση στον άνθρωπο μπορεί να καθοριστεί ανιχνεύοντας το παράσιτο μέσω της ταυτοποίησης του παρασίτου DNA στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο απαιτεί επέμβαση. Η Jarvi προσπαθεί να αναπτύξει μια εξέταση αίματος για διάγνωση.    

Η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει γενικά τη χρήση ανθελμινθικών μαζί με κορτικοστεροειδή για να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής. Η αλβενδαζόλη είναι το ανθελμινθικό φάρμακο εκλογής λόγω της ικανότητάς της να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Τις πρώτες δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του πνευμονοσκώληκα αρουραίου, τα περισσότερα ανθρώπινα κρούσματα (συχνά παρουσιάζονται ως ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα) συνδέονταν με την κατανάλωση ωμών ή μη μαγειρεμένων σαλιγκαριών γλυκού νερού ή γαρίδες. Στη δεκαετία του 1960, ωστόσο, έρευνα στη Χαβάη και την Πολυνησία πρότεινε ότι τα φρέσκα φυλλώδη πράσινα που κρύβουν σαλιγκάρια ή πλατυποσκώληκες θα μπορούσαν επίσης να μεταδώσουν μόλυνση. Ένα ξέσπασμα το 2000, στην οποία 12 φοιτητές ιατρικής από το Σικάγο υπέστησαν μηνιγγίτιδα από πνεύμονα αρουραίου αφού μοιράστηκαν μια μεγάλη σαλάτα Καίσαρα στην Τζαμάικα, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι τα λαχανικά θα μπορούσαν επίσης να μεταδώσουν την ασθένεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο