Σε ποια ύπουλα συστατικά πρέπει να δώσετε προσοχή.
Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πεπτική και αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και να βλάψει το λεπτό έντερο. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη σε διάφορα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης είναι η πλήρης εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή. Αυτό σταματά τη φλεγμονή του λεπτού εντέρου, επιτρέποντάς του να επουλωθεί και σταδιακά να επιστρέψει στην τυπική λειτουργία.
Όταν κάποιος με κοιλιοκάκη καταναλώσει κατα λάθος γλουτένη, δημιουργείται φλεγμονή του εντέρου και πεπτικά συμπτώματα, όπως:
- φούσκωμα και αέρια
- κοιλιακό άλγος
- ναυτία και έμετος
- δυσκοιλιότητα
- διάρροια
- χαλαρά, λιπαρά ή δύσοσμα κόπρανα
Επομένως τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, οι ειδικοί προτείνουν στους ανθρώπους να προσαρμόζονται συνήθως καλά με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου διαιτολόγου.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας (ACG), τα τρόφιμα με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» πρέπει να περιέχουν λιγότερα από 20 ανά 1.000.000 γλουτένη. Αναφέρει τα ακόλουθα τρόφιμα ως κατάλληλα για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη:
- φασόλια
- καλαμπόκι
- πατάτες
- κινόα
- φαγόπυρο
- ρύζι
- ταπιόκα
- ζαχαρόχορτο
- κεχρί
- σόγια
- αλεύρια από ξηρούς καρπούς
- φύλλα καρύδας
Σε αντίθετη περίπτωση, τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με κοιλιοκάκη περιλαμβάνουν:
- σιτάρι, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά:
- πλιγούρι
- σκληρό
- farro
- σιταρόμουρο
- κριθάρι
- σίκαλη
- όλυρα
- einkorn
- kamut
- τριτικάλε
Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ετικέτες στα τρόφιμα και τα ποτά για να εξασφαλίσουν ότι το προϊόν δεν περιέχει γλουτένη. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν αμφίβολα συστατικά που μπορεί να προέρχονται ή όχι από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα εκτός εάν η ετικέτα προσδιορίζει ότι το προϊόν δεν περιέχει γλουτένη.
Μερικά αμφίβολα συστατικά που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή περιλαμβάνουν:
- τροποποιημένο άμυλο τροφίμων
- υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (HVP)
- υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (HPP)
- φυτική πρωτεΐνη με υφή (TVP)
- φυτικό κόμμι
- ξίδι βύνης
- σάλτσα σόγιας ή στερεά σάλτσα σόγιας
- σιρόπι καστανό ρύζι
- δεξτρίνη
Μπορεί επίσης να υπάρχει γλουτένη σε ορισμένα προϊόντα ένα άτομο χρησιμοποιεί γύρω από το στόμα του ή μεταφέρεται από τα χέρια στο στόμα του κατά λάθος, όπως ορισμένα καλλυντικά ή προϊόντα περιποίησης δέρματος, ή μερικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/celiac-disease-diet#summary