Η έρευνα ανέλυσε τη θρεπτική σύνθεση 219 φυτικών υποκατάστατων γάλακτος και διαπίστωσε ότι ήταν συνήθως χαμηλότερα σε πρωτεΐνη
Τα φυτικά γάλατα έχουν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια όμως σύμφωνα με νέα έρευνα δεν αποτελούν απαραίτητα την καλύτερη εναλλακτική του κλασικού γάλακτος.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ανέλυσε τη διατροφική σύνθεση 219 εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης από 21 μάρκες και διαπίστωσε ότι συνολικά δεν ήταν τόσο θρεπτικά όσο το αγελαδινό γάλα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε «μεγάλη μεταβλητότητα» στα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των γαλάτων.
Τα φυτικά γάλατα είχαν επίσης συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το αγελαδινό, με ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων σακχάρων. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα γάλακτος φυτικής προέλευσης δεν είναι διατροφικά ισοδύναμα με το αγελαδινό γάλα», κατέληξαν οι ερευνητές.
Για ποιους είναι καλύτερο το φυτικό γάλα;
Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει γάλατα φυτικής προέλευσης, αυτά είναι συχνά μια καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή που απλά δεν τους αρέσει η γεύση του «κανονικού» γάλακτος, σύμφωνα με την Gabby Headrick, PhD . επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο George Washington Milken Institute School of Public Health. «Η επέκταση του φυτικού γάλακτος έχει προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές, αλλά είναι σημαντικό οι καταναλωτές να κατανοήσουν ότι, επειδή είναι φυτικής προέλευσης, δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα διατροφικά ανώτερο από ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα», εξηγεί.
Ο Scott Keatley, RD, συνιδιοκτήτης του Keatley Medical Nutrition Therapy , συμφωνεί. «Τα φυτικά γάλατα μπορεί να είναι ένα υγιεινό στοιχείο στη διατροφή σας, αλλά δεν αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος διατροφικά».
Ποια φυτικά γάλατα είναι καλύτερα;
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εμπλουτισμένα γάλατα σόγιας μιμούνται περισσότερο το θρεπτικό περιεχόμενο του γαλακτοκομικού γάλακτος.
«Το μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας είναι συχνά μια από τις πιο ισορροπημένες επιλογές, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πιο κοντά στο αγελαδινό γάλα και ενισχυμένες βιταμίνες και μέταλλα όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D», λέει ο Keatley. «Ωστόσο, κάθε μάρκα παρασκευάζει το γάλα σόγιας της διαφορετικά, με παραλλαγές σε πρωτεΐνη, περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ενίσχυση».
Ορισμένα γάλατα σόγιας μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, ενώ άλλα μπορεί να έχουν πρόσθετα σάκχαρα ή λιγότερο ενισχυμένα θρεπτικά συστατικά. «Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το καλύτερο δυνατό διατροφικό προφίλ», συμβουλεύει η Keatley.
Τα γάλατα βρώμης μπορούν επίσης να είναι μια καλή επιλογή, «ειδικά για όσους αναζητούν μια πιο κρεμώδη υφή. Και εδώ, οι μάρκες ποικίλλουν πολύ σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πρόσθετη ζάχαρη», λέει η Keatley. «Το ίδιο ισχύει και για το γάλα αμυγδάλου, το οποίο είναι συνήθως χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και μπορεί να είναι ή να μην είναι ενισχυμένο – ορισμένες μάρκες προσθέτουν ασβέστιο και βιταμίνη D ενώ άλλες όχι».
Αλλά «ορισμένα άτομα επέλεξαν σκόπιμα γάλα φυτικής προέλευσης για περιβαλλοντικούς λόγους», λέει η Kimberly Prado, DNP , κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια και ειδικός στον τομέα της υγείας στο Rutger Health School of Nursing. Ορισμένα φυτικά γάλατα, όπως η βρώμη και η σόγια, «μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς η παραγωγή τους έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα γαλακτοκομικά», λέει.
- Δείτε ακόμη: Μπέικον: Ειδικοί προτείνουν προειδοποιήσεις κινδύνου – όπως για το κάπνισμα – στις συσκευασίες
Τι να προσέξετε σε ένα φυτικό γάλα
Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τακτικά γάλα φυτικής προέλευσης, η Headrick προτείνει να εστιάσετε σε επιλογές χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και μη θρεπτικά γλυκαντικά και να επιλέξετε επιλογές που έχουν ενισχυθεί με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Αλλά αν τα χρησιμοποιείτε μόνο περιστασιακά, όπως ως υποκατάστατο κρέμας καφέ ή στη μαγειρική, λέει ότι οι περισσότερες επιλογές είναι καλές, αρκεί να έχετε κατά νου τα πρόσθετα σάκχαρα. «Για όσους έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες – πρωτεΐνη για την οικοδόμηση μυών ή ασβέστιο για την υγεία των οστών – είναι συνετό να είναι σκόπιμα η επιλογή και να μην βασίζονται αποκλειστικά στα φυτικά γάλατα ως πλήρες διατροφικό υποκατάστατο», λέει.