Μια αύξηση κατά 10% στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σε ένα αγόρι σχετίζεται με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Τα νήπια που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) έχουν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση UPF ήδη από την ηλικία των τριών ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν σημαντικός μόνο για τα αγόρια, ενώ δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση στα κορίτσια της ίδιας ηλικιακής ομάδας.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από 2.217 νήπια, ανέλυσε τη διατροφή τους βάσει αναφορών των γονέων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα UPF αποτελούσαν περίπου το 45% των ημερήσιων θερμίδων που κατανάλωναν τα παιδιά, με τα μπισκότα, τα γλυκά, τα δημητριακά πρωινού και τα κοτομπουκιές να είναι από τις πιο συνηθισμένες επιλογές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μια αύξηση κατά 10% στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από UPF σε ένα αγόρι σχετίζεται με 19% μεγαλύτερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει απλά την καθημερινή κατανάλωση μιας επιπλέον σοκολάτας ή άλλου σνακ υψηλής επεξεργασίας.
Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η διατροφική σύνθεση των νηπίων στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι παρόμοια, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα ανησυχητικά και για άλλες χώρες.
Η Dr. Kozeta Miliku, βασική συγγραφέας της μελέτης, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύνδεση μεταξύ UPFs και παιδικής παχυσαρκίας: «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών σε τόσο μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα παιδιά που ζουν με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2».
Τα UPF, όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, οι κατεψυγμένες πατάτες και τα αρτοποιήματα, περιέχουν τεχνητά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά, που ενδέχεται να επηρεάζουν τον μεταβολισμό και τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα πρόσθετα μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά τον οργανισμό των αγοριών, γεγονός που εξηγεί γιατί η αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας δεν παρατηρείται στα κορίτσια. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες και απαιτείται περαιτέρω μελέτη.
Οι επιστήμονες ζητούν καλύτερη ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις επιπτώσεις των UPF και προτείνουν την εφαρμογή σαφέστερων διατροφικών ετικετών, όπως οι “φωτεινοί σηματοδότες”, που δείχνουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.