Τα μαύρα καρότα καλλιεργούνται συνήθως στην Ανατολή, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε ειδικά καταστήματα διατροφής.
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν δει ή φάει ποτέ μαύρα καρότα, αλλά αυτό το είδος καρότου είναι πολύ συνηθισμένο στις ασιατικές χώρες και είναι ένα πολύ θρεπτικό υλικό συμπληρωμάτων διατροφής. Τα μαύρα καρότα καλλιεργούνται συνήθως στην Ανατολή, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε ειδικά καταστήματα διατροφής.
Τι είναι το μαύρο καρότο;
Τα μαύρα καρότα είναι μια χρωματική ποικιλία των γνωστών καρότων, επιστημονικά γνωστή ως Daucus carota subsp. sativus, και βρίσκεται συνήθως στην Κίνα και την Ινδία. Τα κοινά καρότα είναι πορτοκαλί, αλλά τα καρότα έρχονται στην πραγματικότητα σε πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, μοβ, του λευκού, του κίτρινου και του μαύρου. Η αλλαγή χρώματος οφείλεται κυρίως στη συγκέντρωση ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορους τύπους.
Τα σκούρα χρώματα των μοβ και μαύρων ποικιλιών υποδεικνύουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη, ενώ τα πορτοκαλί και κίτρινα καρότα τείνουν να έχουν υψηλότερη β καροτένιο και άλλα δραστικά συστατικά. Τα μαύρα καρότα έχουν μια μοναδική γλυκύτητα και η επίγευση είναι ελαφρώς πικάντικη. Παρόλο που είναι μαύρα στο εξωτερικό, πολλά από αυτά είναι πιο ανοικτά στο χρώμα στο κέντρο.
5 οφέλη για την υγεία των μαύρων καρότων
- Μπορούν να θεραπεύσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ορισμένα ενεργά συστατικά στα μαύρα καρότα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτική ικανότητα, που βοηθούν στη μείωση των χρόνιων ασθενειών και του οξειδωτικού στρες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Βοηθούν στην πέψη
Τα καρότα περιέχουν εξαιρετικά υψηλές διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
- Έχουν αντικαρκινική δράση
Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα μαύρου καρότου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες
Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μαύρα καρότα μπορούν να μειώσουν τις β-αμυλοειδείς εναποθέσεις πλάκας στον εγκέφαλο
- Βελτιώνουν την όραση
Η καροτίνη μπορεί να προστατεύσει άμεσα την υγεία της όρασης. Ως αντιοξειδωτικό, β-καροτένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να επιβραδύνει τον καταρράκτη.
Πώς χρησιμοποιούνται τα μαύρα καρότα;
Τα μαύρα καρότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ίδιους μ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται τα κανονικά καρότα. Μπορείτε δηλαδή, να τα φάτε φρέσκα, ωμά όπως είναι, να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή να τα προσθέσετε στις σούπες, τις σάλτσες και τις σαλάτες.
Το εκχύλισμα του μαύρου καρότου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον φυσικό χρωματισμό των τροφίμων.
Παρενέργειες μαύρου καρότου
Τα μαύρα καρότα, παρ’ όλα τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, μετεωρισμό (φούσκωμα της κοιλιάς) και προβλήματα στην πίεση του αίματος.
Οι περισσότερες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες δημιουργούνται όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, κάλιο και βήτα-καροτένιο (που αφθονούν στα μαύρα καρότα).
- Δείτε επίσης: Τα δικαιώματά σας σε ένα σούπερ μάρκετ