Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κρουασάν επιτείνει τις επιπτώσεις εργασιακού άγχους και στρες!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο κρουασάν επιτείνει τις επιπτώσεις εργασιακού άγχους και στρες!
spot_img

Πειραματική μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση κρουασάν σε καταστάσεις στρες μειώνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και έχει αρνητική επίδραση στην αγγειακή λειτουργία.

Τα κρουασάν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, τα πιο επιτυχημένα και τα πιο αγαπημένα είδη ζαχαροπλαστικής στον κόσμο. Οι λόγοι είναι πολλοί περισσότεροι από την ακαταμάχητη βουτυρένια γεύση του που συνδυάζει γλυκό και αλμυρό, όπως το χρώμα, το σχήμα, το άρωμα αλλά και η τραγανή υφή του, που το έχουν αναγάγει σε κυρίαρχο στο πρωϊνό γεύμα και όχι μόνο.

Είναι όμως μία “αμαρτωλή” απόλαυση. Αφενός δεν είναι καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς ένα κρουασάν έχει από 300 έως 500 θερμίδες ανάλογα με το βάρος του, και αφετέρου έχει χαμηλή διαθρεπτική αξία: υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κορεσμένα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, σάκχαρα, χοληστερόλη κτλ. Υπολογίστε πως ένα μικρό κρουασάν των 28 gr περιέχει 5,9 g λίπους, 2,3 g πρωτεΐνης , 13 g υδατανθράκων (περίπου τα μισά), 3,2 g ζάχαρης και 0,7 g διαιτητικών ινών, και τα υπόλοιπα είναι σύνθετοι υδατάνθρακες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα μειονεκτήματα του. Νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δείχνει πως κάνει κακό σε περιπτώσεις έντονου στρες. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition and Nutrients, η κατανάλωση του πριν από δραστηριότητες με άγχος και στρες, μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να προκαλέσει φτωχότερη αγγειακή λειτουργία στους ενήλικες.

Το ψυχικό στρες προκαλεί αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση,  τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται. Επειδή κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων, τα άτομα συχνά καταφεύγουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η μελέτη εξέτασε εάν η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα επιδεινώσει περαιτέρω την αρνητική επίδραση του ψυχικού στρες στην αγγειακή λειτουργία. Οι ερευνητές έδωσαν σε 21 συμμετέχοντες ένα γεύμα με πολλά λιπαρά (δύο κρουασάν βουτύρου) και ένα γεύμα και χαμηλά λιπαρά και υποβλήθηκαν σε διαδικασία έντονου στρες που προσομοίαζε σε καθημερινό άγχος στη δουλειά.

Όπως διαπιστώθηκε η κατανάλωση κρουασάν σε κατάσταση διανοητικού στρες, μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74%, εξασθένησε την εγκεφαλική οξυγόνωση στον προμετωπιαίο φλοιό, με χαμηλότερη παροχή οξυγόνου κατά τη διάρκεια του στρες σε σύγκριση με όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά. Επιπλέον, η κατανάλωση λίπους είχε αρνητική επίδραση στη διάθεση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το επεισόδιο στρες.

Η έρευνα προτείνει ότι με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με χαμηλά λιπαρά επηρεάζεται λιγότερο η επαναφορά των ανθρώπων από τις καταστάσεις έντονου στρες. Περαιτέρω έρευνα από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι με την κατανάλωση «πιο υγιεινών» τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως κακάο, μούρα, σταφύλια, μήλα και άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αποφευχθεί πλήρως αυτή η βλάβη στην αγγειακή λειτουργία.

Η Rosalind Baynham, ερευνήτρια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και πρώτη συγγραφέας εξήγησε: «Πήραμε μια ομάδα νεαρών υγιών ενηλίκων και τους δώσαμε δύο κρουασάν βουτύρου ως πρωινό. Στη συνέχεια τους ζητήσαμε να κάνουν νοητικά μαθηματικά, αυξάνοντας την ταχύτητα για οκτώ λεπτά, ειδοποιώντας τους όταν έπαιρναν λάθος απάντηση. Μπορούσαν επίσης να δουν τον εαυτό τους σε μια οθόνη ενώ έκαναν την άσκηση. Το πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει το καθημερινό άγχος που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στη δουλειά ή στο σπίτι.

«Όταν έχουμε άγχος, συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σώμα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνουν, τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας – που είναι ένα μέτρο της αγγειακής λειτουργίας – μειώνεται μετά από ψυχικό στρες. Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όταν σε κατάσταση στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74% . Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι αυτή η διαταραχή της αγγειακής λειτουργίας παρέμεινε για ακόμη περισσότερο όταν οι συμμετέχοντες μας είχαν φάει τα κρουασάν». 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο