Η επίδραση του μαγνησίου στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.
Το «sleepy girl mocktail» είναι μια ακόμη νέα τάση που κάνει το γύρο του tik- tok, και οι χρήστες υποστηρίζουν πως βοηθάει στον ύπνο. Πρόκειται για ένα ρόφημα με χυμό κεράσι και ανθρακούχο νερό.
“Το Sleepy Girl Mocktail με βοήθησε πραγματικά να κοιμηθώ. Τα δύο κύρια συστατικά του – ο χυμός τάρτας κερασιού και το μαγνήσιο – έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλούν υπνηλία. Ο χυμός κερασιού αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης και το μαγνήσιο μειώνει την κορτιζόλη, προάγει τη χαλάρωση και τον ύπνο και ρυθμίζει την παραγωγή GABA στον εγκέφαλο” υποστήριξε η Caroline Igo ειδική στον ύπνο στο CNET.
Όμως ο Thomas Kilkenny, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής του Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island διαφωνεί και τονίζει πως αυτό το ποτό δεν είναι «θαυματουργό φάρμακο». Αν και ο χυμός κερασιού μπορεί να περιέχει ένα ίχνος φυσικής μελατονίνης, ο Kilkenny λέει ότι η συμπερίληψή του μάλλον έχει να κάνει περισσότερο με τη γεύση παρά με τον ύπνο. Η συνταγή απαιτεί επίσης συνήθως αφρώδες νερό, το οποίο δεν παρέχει τίποτα πέρα από ένα ευχάριστο αφρό. Αλλά το βασικό συστατικό του mocktail, και η πιθανή πηγή για οποιαδήποτε πραγματική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου, είναι ένα κοινό βασικό μέταλλο: το μαγνήσιο.
Η νέα τάση έφερε στο προσκήνιο το μέταλλο που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του μαγνησίου είναι η χαλάρωση των μυών. Συναγωνίζεται για τις ίδιες θέσεις δέσμευσης στα μυϊκά κύτταρα με το ασβέστιο, το μόριο που δίνει σήμα στους μύες να έρθουν σε επαφή. Όταν το μαγνήσιο ανταγωνίζεται το ασβέστιο, πυροδοτεί μια κυτταρική αλυσιδωτή αντίδραση που προάγει τη μυϊκή χαλάρωση. Τα άτομα με ανεπάρκεια μαγνησίου τείνουν να έχουν δυσκολότερη χαλάρωση των μυών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες και σπασμούς.
Το μαγνήσιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο, όπου βοηθά τους νευρώνες να συνομιλούν μεταξύ τους μεταδίδοντας χημικά μηνύματα. Επιπλέον, επειδή ο εγκέφαλος είναι συνεχώς ενεργός, το μαγνήσιο βοηθά στην πρόληψη της υπερδιέγερσης των νευρικών κυττάρων. Το μαγνήσιο ηρεμεί τον εγκέφαλο αυξάνοντας τον ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), το οποίο λειτουργεί ως «φρένα του εγκεφάλου», εξηγεί ο Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος στην εταιρεία ευεξίας ύπνου Sleep Doctor. Αυτό επιβραδύνει τη νευρική σηματοδότηση, δίνοντας στον εγκέφαλο ένα προσωρινό διάλειμμα από τη “λειτουργία εγρήγορσης”. Ωστόσο αν και το μαγνήσιο μπορεί προσωρινά να ηρεμήσει τον εγκέφαλο, τα συμπληρώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο επαγγελματικής φροντίδας ή εγκεκριμένων φαρμάκων—απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το μαγνήσιο για θεραπείες άγχους. Τα άτομα με κλινικά διαγνωσμένο άγχος θα πρέπει να συμβουλευτούν επαγγελματίες γιατρούς για κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.
Οι λειτουργίες του μαγνησίου στο σώμα είναι βασικές για τις επιδράσεις του στον ύπνο. Η μυϊκή δυσκαμψία, είτε από ανήσυχες σκέψεις είτε από μια μεγάλη, αγχωτική μέρα στη δουλειά, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση αυτών των καταπονημένων μυών και η αυξημένη δραστηριότητα GABA βάζει επίσης το σώμα σας σε μια ήρεμη κατάσταση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης και του άγχους.
Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει ορισμένους τύπους πόνου. Το ορυκτό θαμπώνει τους αισθητήριους νευρώνες που σηματοδοτούν τον εγκέφαλο όταν υπάρχει τραυματισμός κάπου στο σώμα και προκαλούν την αίσθηση του πόνου. “Εάν δεν κοιμάστε ιδιαίτερα καλά λόγω [ορισμένων ειδών] πόνου, το μαγνήσιο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο”, λέει ο Breus.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει έρευνα που να μελετά την επίδραση του μαγνησίου σε μεμονωμένα στάδια του ύπνου, αλλά ο Kilkenny υποθέτει ότι κάποιος που παίρνει ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να κοιμάται επιπλέον λίγα λεπτά τη νύχτα, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο ανάπαυσης. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει πιο βαθύ και αποκαταστατικό ύπνο.
Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει μαγνήσιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν αρκετό για να ικανοποιήσουν τις συνιστώμενες ποσότητες: μεταξύ 300 και 420 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους ενήλικες. Τα συμπληρώματα είναι μια βολική πηγή, αν και η Claire Rifkin, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στο Claire Rifkin Nutrition, συμβουλεύει ότι ένα άτομο δεν πρέπει να παίρνει περισσότερα από 350 χιλιοστόγραμμα συμπληρώματος μαγνησίου την ημέρα. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αυξάνει τον κίνδυνο διάρροιας, κράμπες στην κοιλιά και ναυτία.
Η προτιμώμενη μέθοδος πρόσληψης μαγνησίου είναι μέσω της διατροφής, λένε οι Rifkin και Breus. Πολλά τρόφιμα, όπως τα μαύρα φασόλια, οι μπανάνες και ο σολομός, είναι πλούσια σε αυτό το μέταλλο. Ο Rifkin λέει ότι η τακτική κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών μπορεί να θρέψει το σώμα σας με πολλές άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα επίσης.
Ο Breus λέει επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν πληρούν πραγματικά τις διατροφικές απαιτήσεις. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι περίπου το 10 με 30% των πληθυσμών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν έλλειψη μαγνησίου – και οι ειδικοί λένε ότι τα πραγματικά ποσοστά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα επειδή οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι τόσο συνηθισμένες και έχουν υπάρξει ασυνεπείς μετρήσεις της πρόσληψης μαγνησίου σε μελέτες. Η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει συσχετιστεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια αϋπνία, η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις, λέει ο Kilkenny.