Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βούτυρο ή φυτικά έλαια; Νέα έρευνα καταρρίπτει τους διατροφικούς μύθους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒούτυρο ή φυτικά έλαια; Νέα έρευνα καταρρίπτει τους διατροφικούς μύθους
spot_img

Μεγάλη μελέτη συνδέει τα φυτικά έλαια με τη μακροζωία και μειωμένο κίνδυνο ασθενειών.

Μια νέα εκτεταμένη επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο και το κραμβέλαιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

- Advertisement -

Αντίθετα, όσοι καταναλώνουν συστηματικά βούτυρο φαίνεται να έχουν αυξημένη θνησιμότητα σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν φυτικά έλαια στη διατροφή τους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα 200.000 ανθρώπων για περισσότερα από 30 χρόνια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αντικατάσταση μόλις 10 γραμμαρίων βουτύρου την ημέρα με φυτικό έλαιο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%.

Παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή ελήφθησαν υπόψη, επιβεβαιώνοντας ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση βουτύρου αντιμετώπιζαν 15% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, κυρίως από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής διατροφής στο King’s College London, τονίζει ότι η μελέτη αυτή διαλύει τις παρανοήσεις σχετικά με τα φυτικά έλαια. Εξηγεί ότι το βούτυρο, πλούσιο σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αντίθετα, τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και το κραμβέλαιο, περιέχουν υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Sarah Berry, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο King’s College London, επισημαίνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από παραπληροφόρηση, με πολλούς influencers να προωθούν το βούτυρο ως πιο υγιεινή επιλογή και να χαρακτηρίζουν τα φυτικά έλαια ως επικίνδυνα.

Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη αποδεικνύει το αντίθετο, επιβεβαιώνοντας ότι η κατανάλωση φυτικών ελαίων συνδέεται με βελτιωμένη υγεία και χαμηλότερη θνησιμότητα.

Ο καθηγητής Parveen Yaqoob από το Πανεπιστήμιο του Reading εξηγεί ότι ενώ στη δεκαετία του 1970 υπήρξε στροφή από τα κορεσμένα προς τα πολυακόρεστα λιπαρά, σήμερα οι περισσότερες δίαιτες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτά τα λιπαρά έχουν ισχυρή συσχέτιση με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, ο καθηγητής Yaqoob προειδοποιεί ότι δεν είναι όλα τα φυτικά έλαια ίδια. Έλαια όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά από τα πιο υγιεινά φυτικά έλαια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα