Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υγεία: Μελέτη εντοπίζει σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου νόσησης από Covid-19

ΑρχικήΕπιστήμηΥγεία: Μελέτη εντοπίζει σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου νόσησης από Covid-19
spot_img

Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α.

Ο Covid-19 δείχνει να προτιμάει όσους έχουν ομάδα αίματος Α σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Blood Advances».

Ήδη προηγούμενες έρευνες πρότειναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από Covid-19 σε σχέση με τα άτομα με ομάδες αίματος Ο ή Β. Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Σον Στόουελ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό.

«Καταδεικνύουμε ότι το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και ο ιός επίσης εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», αναφέρει ο κ. Στόουελ.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον είχε ακόμα μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α σε σχέση με τον αρχικό ιό. Πάντως η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δεν χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής. Επιπλέον, συμπληρώνει, «παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια κατατάσσονται υψηλότερα από την ομάδα αίματος στον καθορισμό του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο