Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εάν υποτιμάτε το κάλιο στη διατροφή σας… κάνετε μεγάλο λάθος!

ΑρχικήΟικιακάΕάν υποτιμάτε το κάλιο στη διατροφή σας… κάνετε μεγάλο λάθος!
spot_img

Της Θέλειας Βασιλαντωνάκη*

 
Το κάλιο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθά στην ομαλή λειτουργία των μυών, στην εξασφάλιση της σωστής κυτταρικής λειτουργίας και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα βοηθά στη διατήρηρη ενός υψηλού επιπέδου ευεξίας και ενός βελτιωμένου τρόπου ζωής και η σημασία του στο καθημερινό μας διατροφικό πλάνο δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Μειώνει τις μυϊκές διαταραχές, αποτρέπει τις κράμπες, βελτιώνει την υγεία των οστών, ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων, ενισχύει τους μύες, αυξάνει τον μεταβολισμό, μειώνει το άγχος και το στρες, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, διατηρεί την ισορροπία των επιπέδων των υγρών στον οργανισμό και σταθεροποιεί το σάκχαρο αίματος.

Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές αλλά και σε κάποια γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.

Η συνιστώμενη πρόσληψη καλίου εξαρτάται από την ηλικία, με τη συνιστώμενη πρόσληψη για τους άνω των 14 ετών να είναι στα 4.700 mg/ημέρα.

Οι 15 πιο πλούσιες τροφές σε κάλιο…

1. Κολοκύθι, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι:                  896 mg
2. Γλυκοπατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της:  694 mg
3. Πατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της:          610 mg
4. Λευκά φασόλια, κονσέρβα, μισό φλιτζάνι:            595 mg
5. Γιαούρτι, χωρίς λιπαρά, ένα φλιτζάνι:                  579 mg
6. Ιππόγλωσσος, μαγειρεμένος 90 γρ.:                   490 mg
7. Χυμός πορτοκάλι, 100% φυσικός, 240 ml:          496 mg
8. Μπρόκολο, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι:               457 mg
9. Πεπόνι κανταλούπε, ένα φλιτζάνι:                      431 mg
10. Μπανάνα, μέτρια:                                           422 mg
11. Σπανάκι, μισό φλιτζάνι:                                  420 mg
12. Χοιρινό φιλέτο, μαγειρεμένο, 90 γρ.:               382 mg
13. Φακές, μαγειρεμένες, μισό φλιτζάνι:                366 mg
14. Γάλα, με 1% λιπαρά, 240 ml:                          366 mg
15. Σολομός, μαγειρεμένος, 90 γρ.:                      326 mg

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα