Γιατί παιδιά και ενήλικες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι
Την παρουσία βακτηρίων Escherichia coli (STEC) που παράγουν την τοξίνη Shiga εντόπισε ιδιωτικός εργαστηριακός έλεγχος σε αλεύρι σίτου, στην Πολωνία.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας PZH – Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών, καθώς η κατανάλωση του προϊόντος χωρίς κατάλληλη θερμική επεξεργασία μπορεί να ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η παρουσία STEC σε προϊόντα διατροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει διασταυρούμενη μόλυνση του περιβάλλοντος παρασκευής τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτικό-νηστίσιμο τυρί: Μήπως το “καθόλου” τυρί είναι καλύτερο; Τι έδειξε επιστημονική μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 50.000 δηλητηρίασεις τον χρόνο από μολυσμένα ψάρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τόσο γιαούρτι την εβδομάδα πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου
Η μόλυνση από STEC μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγική κολίτιδα ή, πολύ σπανιότερα, σε μη αιματηρή διάρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί σημαντική επιδείνωση της υγείας, που εκδηλώνεται ως αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS) ή, ακόμη πιο σπάνια, ως θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο περιστατικό σαλμονέλας σε σουσάμι από την Τουρκία – Η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρώπη για σοβαρό κίνδυνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντόνατς τίγκα στη ζάχαρη και τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Τι έδειξε εργαστηριακός έλεγχος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που δεν πάει το μυαλό μας ότι μπορούν να μας … δηλητηριάσουν

Λεπτομέρειες του προϊόντος που ανακαλείται:
Όνομα προϊόντος: ΜΑΚΑ ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 1 KG
Ημερομηνίες λήξεως: 29/09/2025 και 30/09/2025
Κατασκευαστής: GoodMills Polska Sp.
Διανομέας: ALDI Sp. z o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
Δράσεις που αναλαμβάνονται από επιχειρηματίες και επίσημους φορείς ελέγχου:
Ο διανομέας, σε συνεργασία με τον παρασκευαστή, αμέσως μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων των δοκιμών προχώρησε σε διαδικασία απόσυρσης του προϊόντος από την πώληση και ενημέρωσε τις αρχές Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τρόφιμα που μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις από τα μικροπλαστικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πιτυρίδα και φαγούρα στο κεφάλι; Αυτό είναι το τρόφιμο που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα και θα βελτιώσει το τριχωτό
Συστάσεις για τους καταναλωτές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν το προϊόν ενώ εάν εμφανιστούν ενοχλητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση του προϊόντος, πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλο γεμάτο ζωύφια: Πλατφόρμα παράδοσης διέγραψε εταιρεία από τη λίστα της μετά από καταγγελία καταναλωτή
Γιατί παιδιά και ενήλικες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι
Ενώ πολλοί γνωρίζουν τους κινδύνους των ωμών αυγών και της σαλμονέλας, λιγότεροι συνειδητοποιούν ότι το ωμό αλεύρι είναι ένα ωμό τρόφιμο που μπορεί να φιλοξενεί παθογόνα όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν ασθένειες που μπορεί να είναι από ήπιες (πυρετός, διάρροια, εμετός) έως και πολύ σοβαρές. Για αυτό και η κατανάλωση ωμού αλευριού αν και υποτιμημένος κίνδυνος αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η διαδρομή του αλευριού από το χωράφι στο πιάτο, είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει αποθήκευση, μεταφορά, άλεσμα, και ανάμειξη σιταριού. Τα παθογόνα μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας καλλιέργειας, συγκομιδής, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής, όμως τυπικά, δεν χρησιμοποιείται κανένα στάδιο μείωσης του παθογόνου στη διαδικασία παραγωγής αλευριού. Επομένως, το τελικό προϊόν δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση στην ακατέργαστη μορφή του.
Και η ωμή ζύμη που περιέχει εκτός από αλεύρι και άλλα ωμά προϊόντα όπως ωμό αυγό δημιουργεί κίνδυνο έκθεσης σε τροφιμογενή παθογόνα, κάτι που οι καταναλωτές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό.
Επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε τον κίνδυνο. Σε ανάλυση 882 δειγμάτων ωμού αλευριού (η μελέτη δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Journal of Applied Microbiolog), στα 68 δείγματα βρέθηκε E. coli σε επίπεδο >20 CFU/g., σε 10 δείγματα Shiga-toxin, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας ήταν 0,1%.
Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείτε, ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι είναι ασφαλή. Γι αυτό:
- Ποτέ μην τρώτε ή δοκιμάζετε ωμό αλεύρι, ζύμη ή κουρκούτι.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης.
- Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ωμό αλεύρι, όπως μείγμα κέικ για να φτιάξετε milkshakes.
- Μην δοκιμάζετε έτοιμα μείγματα για κέικ
- Μην χρησιμοποιείτε ακατέργαστη ζύμη μπισκότων σε παγωτό .
- Ακολουθήστε τις οδηγίες μαγειρέματος όταν χρησιμοποιείτε συσκευές μικροκυμάτων, επειδή σε αυτή την περίπτωση τα τρόφιμα είναι ευάλωτα στην επιβίωση παθογόνων παραγόντων λόγω της άνισης θέρμανσης, της έλλειψης χρήσης θερμόμετρου και των διαφορών στην ενίσχυση μεταξύ των μονάδων μικροκυμάτων.
- Καθαρίστε προσεκτικά: Πλύνετε καλά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες εργασίας αφού χειριστείτε ωμό αλεύρι ή ζύμη.