Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται αλεύρι για όλες τις χρήσεις που μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό – ουραιμικό σύνδρομο  

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλείται αλεύρι για όλες τις χρήσεις που μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο  
spot_img

Γιατί παιδιά και ενήλικες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι

Την παρουσία βακτηρίων Escherichia coli (STEC) που παράγουν την τοξίνη Shiga εντόπισε ιδιωτικός εργαστηριακός έλεγχος σε αλεύρι σίτου, στην Πολωνία.

- Advertisement -

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας PZH – Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών, καθώς η κατανάλωση του προϊόντος χωρίς κατάλληλη θερμική επεξεργασία μπορεί να ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η παρουσία STEC σε προϊόντα διατροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει διασταυρούμενη μόλυνση του περιβάλλοντος παρασκευής τροφίμων.

Η μόλυνση από STEC μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγική κολίτιδα ή, πολύ σπανιότερα, σε μη αιματηρή διάρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί σημαντική επιδείνωση της υγείας, που εκδηλώνεται ως αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS) ή, ακόμη πιο σπάνια, ως θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα.

Λεπτομέρειες του προϊόντος που ανακαλείται:

Όνομα προϊόντος: ΜΑΚΑ ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 1 KG

Ημερομηνίες λήξεως: 29/09/2025 και 30/09/2025

Κατασκευαστής: GoodMills Polska Sp.

Διανομέας: ALDI Sp. z o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów

Δράσεις που αναλαμβάνονται από επιχειρηματίες και επίσημους φορείς ελέγχου:

Ο διανομέας, σε συνεργασία με τον παρασκευαστή, αμέσως μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων των δοκιμών προχώρησε σε διαδικασία απόσυρσης του προϊόντος από την πώληση και ενημέρωσε τις αρχές Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης.

Συστάσεις για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν το προϊόν ενώ εάν εμφανιστούν ενοχλητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση του προϊόντος, πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.

Γιατί παιδιά και ενήλικες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι

Ενώ πολλοί γνωρίζουν τους κινδύνους των ωμών αυγών και της σαλμονέλας, λιγότεροι συνειδητοποιούν ότι το ωμό αλεύρι είναι ένα ωμό τρόφιμο που μπορεί να φιλοξενεί παθογόνα όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν ασθένειες που μπορεί να είναι από ήπιες (πυρετός, διάρροια, εμετός) έως και πολύ σοβαρές. Για αυτό και η κατανάλωση ωμού αλευριού αν και υποτιμημένος κίνδυνος αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η διαδρομή του αλευριού από το χωράφι στο πιάτο, είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει αποθήκευση, μεταφορά, άλεσμα, και ανάμειξη σιταριού. Τα παθογόνα μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας καλλιέργειας, συγκομιδής, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής, όμως τυπικά, δεν χρησιμοποιείται κανένα στάδιο μείωσης του παθογόνου στη διαδικασία παραγωγής αλευριού. Επομένως, το τελικό προϊόν δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση στην ακατέργαστη μορφή του.

Και η ωμή ζύμη που περιέχει εκτός από αλεύρι και άλλα ωμά προϊόντα όπως ωμό αυγό δημιουργεί κίνδυνο έκθεσης σε τροφιμογενή παθογόνα, κάτι που οι καταναλωτές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό.

Επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε τον κίνδυνο. Σε ανάλυση 882 δειγμάτων ωμού αλευριού (η μελέτη δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Journal of Applied Microbiolog), στα 68 δείγματα βρέθηκε E. coli σε επίπεδο >20 CFU/g., σε 10 δείγματα  Shiga-toxin, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας ήταν 0,1%.

Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείτε, ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι είναι ασφαλή. Γι αυτό:

  • Ποτέ μην τρώτε ή δοκιμάζετε ωμό αλεύρι, ζύμη ή κουρκούτι.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης.
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ωμό αλεύρι, όπως μείγμα κέικ για να φτιάξετε milkshakes.
  • Μην δοκιμάζετε έτοιμα μείγματα για κέικ
  • Μην χρησιμοποιείτε ακατέργαστη ζύμη μπισκότων σε παγωτό .
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες μαγειρέματος όταν χρησιμοποιείτε συσκευές μικροκυμάτων, επειδή σε αυτή την περίπτωση τα τρόφιμα είναι ευάλωτα στην επιβίωση παθογόνων παραγόντων λόγω της άνισης θέρμανσης, της έλλειψης χρήσης θερμόμετρου και των διαφορών στην ενίσχυση μεταξύ των μονάδων μικροκυμάτων.
  • Καθαρίστε προσεκτικάΠλύνετε καλά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες εργασίας αφού χειριστείτε ωμό αλεύρι ή ζύμη.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα