Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σοκολάτα «πολυτελείας» που αποδείχθηκε ότι ήταν τίγκα στο κάδμιο και τον μόλυβδο

ΑρχικήΝέαmarketingΗ σοκολάτα «πολυτελείας» που αποδείχθηκε ότι ήταν τίγκα στο κάδμιο και τον μόλυβδο
spot_img

Την για ακριβά γούστα σοκολάτα «ξεμπρόστιασε» μελέτη της Consumer Reports

Η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας πολυτελείας Lindt αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι σοκολάτες της τελικά δεν είναι, και τόσο «εξαιρετικές» στην προσπάθειά της να δώσει τέλος σε μια ομαδική αγωγή. 

Όλα ξεκίνησαν το 2022 όταν η Consumer Reports δημοσίευσε τη μελέτη της για τις χημικές ουσίες στη σοκολάτα και διαπίστωσε ότι η Lindt περιείχε αστρονομικά υψηλά επίπεδα μολύβδου στη μαύρη σοκολάτα Excellence 85% κακάο και κάδμιο στη μαύρη σοκολάτα της 70% κακάο. (Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Lindt δεν ήταν η μόνη εταιρεία σοκολάτας που αναφέρθηκε σε αυτήν την αναφορά, αλλά είναι η μόνη που συμμετέχει σε αυτήν την ομαδική αγωγή.) 

Στη συνέχεια, το 2023, μια ομάδα αμερικανών καταναλωτών υπέβαλε ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας, η οποία ανέφερε το AFP , κατηγόρησε την εταιρεία σοκολάτας για παραβίαση των κανόνων σήμανσης στην Αλαμπάμα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, το Ιλινόις, τη Νεβάδα και τη Νέα Υόρκη και εξαπάτησε τους ανθρώπους να πληρώσουν premium τιμολόγηση για ένα όχι μόνο λιγότερο από premium αλλά και επικίνδυνο για την υγεία προϊόν. 

Οι δικηγόροι της Lindt έδωσαν λυσσαλαίο – αλλά μάταιο – αγώνα για να εξηγήσουν τις λέξεις “αριστεία” και “ειδικά κατασκευασμένο με τα καλύτερα συστατικά” που είναι τυπωμένες σε κάθε ετικέτα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δημοσίως πάντως εμμένουν στη δήλωση «αριστείας» και ότι τα προϊόντα είναι όντως «κατασκευασμένα με τεχνογνωσία με τα καλύτερα συστατικά», δηλώνοντας, ότι «Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στα λόγια τους». 

Τι προκαλούν κάδμιο και μόλυβδος στην υγεία

Η έκθεση στο κάδμιο είναι γνωστό ότι ερεθίζει το στομάχι και τους πνεύμονες ή προκαλεί ακόμα και νεφρική νόσο. Όμως, η νέα έρευνα έρχεται να συνδέσει άλλο ένα ζήτημα υγείας με την ακούσια κατάποση χαμηλών δόσεων αυτού του επιμολυντή: την υψηλή ενεργοποίηση των αντισωμάτων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση.

Ο μόλυβδος είναι ένας περιβαλλοντικός ρύπος που εμφανίζεται φυσικά και, σε μεγαλύτερο βαθμό, από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σε εδάφη, τρόφιμα και όχι μόνο. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες.

Η κατανάλωση μολύβδου μέσω των τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνια έκθεση:

  1. Νευρολογικές διαταραχές: Ο μόλυβδος επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στα παιδιά, η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νοητικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, και προβλήματα συμπεριφοράς. Στους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη γνωστική λειτουργία, πονοκεφάλους και κόπωση.
  2. Διαταραχές στο καρδιαγγειακό σύστημα: Η έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  3. Προβλήματα στα νεφρά: Η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, προκαλώντας σταδιακή βλάβη ή δυσλειτουργία των οργάνων.
  4. Αναπαραγωγικά προβλήματα: Στις έγκυες γυναίκες, η αυξημένη έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει αποβολές, πρόωρες γέννες, ή χαμηλό βάρος γέννησης.
  5. Αναιμία: Ο μόλυβδος παρεμβαίνει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε αναιμία και αδυναμία του οργανισμού να μεταφέρει επαρκή οξυγόνο στα όργανα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο