Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα και σε τι ποσότητα μπορείτε να μεταφέρετε σε ταξίδια εκτός Ελλάδας

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠοια τρόφιμα και σε τι ποσότητα μπορείτε να μεταφέρετε σε ταξίδια εκτός Ελλάδας
spot_img

Όροι μεταφοράς τροφίμων για προσωπική κατανάλωση σε ταξίδια στην ΕΕ.

Όσο ανοίγει ο καιρός τα ταξίδια σε καλοκαιρινούς προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας, είναι προ των πυλών. Όσον αφορά εντός Ελλάδας δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός σε μεταφερόμενα προϊόντα, ωστόσο σε χώρες της Ευρώπης τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μεταξύ των χωρών υπάρχει περιορισμός έως και απαγόρευση μεταφοράς ζωικών προϊόντων και φυτών από χώρα σε χώρα, προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή εξάπλωση κάποιας νόσου.

   Ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά από ότι μεταξύ χωρών διαφορετικών ηπείρων. Για παράδειγμα επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης εφόσον η ποσότητα τους δικαιολογεί προσωπική χρήση. Το ίδιο ισχύει και για φυτικά προϊόντα, εφόσον όμως έχουν καλλιεργηθεί εντός της ΕΕ και είναι απαλλαγμένα από παράσιτα και ασθένειες.

Ο κανονισμός της ΕΕ για μεταφορά τροφίμων για προσωπική κατανάλωση απευθύνεται στις 27 χώρες της Ε, την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο και, την Ελβετία. Επίσης εάν ταξιδεύετε από τις Νήσους Φερόε ή τη Γροιλανδία, επιτρέπεται να φέρετε μικρές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για προσωπική κατανάλωση. Δεν υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί για ψάρια ή προϊόντα ψαριών. Οι ποσότητες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 κιλά όσον αφορά το κρέας ή προϊόντα κρέατος, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, τα αυγά, τα σαλιγκάρια και τα ζωντανά δίθυρα (στρείδια, μύδια). Εξαιρούνται, το βρεφικό γάλα σε σκόνη, τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς και ειδικές τροφές για κατοικίδια. Ωστόσο και αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις.

  • να μην χρειάζονται ψύξη πριν από τη χρήση
  • να είναι σε συσκευασία εμπορικής επωνυμίας
  • η συσκευασία να είναι αδιάσπαστη εκτός εάν βρίσκεται σε τρέχουσα χρήση

    Οι απαγορεύσεις σε μεταφορά κρέατος και γαλακτοκομικών έρχονται σε μετακινήσεις από χώρες εκτός ΕΕ. Οι μόνες μετακινήσεις που επιτρέπονται σε αυτή τη περίπτωση είναι περιορισμένη ποσότητα φρούτων ή λαχανικών, αυγών, μελιού και ψαριών.

  • Στην περίπτωση εκσπλαχνισμένων νωπών αλιευτικών προϊόντών ή παρασκευασμένων ή μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων η ποσότητα θα πρέπει να είναι έως 20 κιλά ή ένα ψάρι που μπορεί να ζηγησει περισσότερο.
  • Στην περίπτωση προϊόντων αλιείας από τις Νήσους Φερόες ή τη Γροιλανδία, δεν υπάρχει περιορισμός.
  • Σε περίπτωση εμπορευμάτων, εκτός από φυτά για φύτευση και άλλα από προϊόντα αλιείας, που προέρχονται από τις Νήσους Φερόες ή τη Γροιλανδία, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά τα 1ο κιλά.
  •  Σε περίπτωση φυτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των κομμένων λουλουδιών, απαιτείται πιστοποιητικό που να βεβαιώνει ότι το προϊόν είναι απαλλαγμένο από ορισμένα συγκεκριμένα παράσιτα.
  • Σε περίπτωση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, βρεφικών τροφών και ειδικών τροφών που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 κιλά, δεν θα πρέπει να απαιτείται ψύξη πριν από το άνοιγμα, θα πρέπει να είναι συσκευασμένα προϊόντα ιδιόκτητης επωνυμίας για άμεση πώληση στον τελικό καταναλωτή και θα πρέπει η συσκευασία να είναι αδιάσπαστη εκτός εάν βρίσκεται σε τρέχουσα χρήση.
  • Σε περίπτωση τροφής κατοικίδιων, για ιατρικούς σκοπούς, η ποσότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 κιλά, θα πρέπει να προορίζονται για το κατοικίδιο που συνοδεύει τον επιβάτη,
  • να είναι σταθερά στο ράφι (δεν απαιτείται ψύξη), να είναι συσκευασμένα προϊόντα ιδιόκτητης επωνυμίας για άμεση πώληση στον τελικό καταναλωτή και η συσκευασία να είναι αδιάσπαστη εκτός εάν βρίσκεται σε τρέχουσα χρήση.
  • Σε περίπτωση προϊόντων εκτός από αυτά που περιγράφονται παραπάνω που δεν περιέχουν κρέας ή γάλα (π.χ. μέλι), η ποσότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 κιλά.

   Σε περίπτωση δε που μεταφέρονται κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν δηλωθεί, κατά τον έλεγχο εισόδου θα κατασχεθούν και θα καταστραφούν ενώ ενδέχεται να επιβληθεί και πρόστιμο στον επιβάτη.

   Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη μεταφορά απειλούμενων ζώων ή φυτών ή προϊόντων που προέρχονται από αυτά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε άδεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να μεταφέρετε μόνο 125 γραμμάρια χαβιάρι οξύρρυγχου.

Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη ενημέρωση σας πριν την επιβίβαση μπορείτε να ενημερωθείτε από τη βάση δεδομένων αναφοράς του εμπορίου άγριας ζωής της ΕΕ. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την αρχή CITES Open ως εξωτερικός σύνδεσμος στη χώρα σας για να μάθετε εάν το είδος με το οποίο θέλετε να ταξιδέψετε χρειάζεται άδεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο