Οι χορτοφάγοι βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια δύο φορές πιο συχνά από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders.
Οι vegan και χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υπάρχουν- σε κάποια μορφή τους- από το είδος πρωτόγονων ανθρώπων Paranthropus robustus, αλλά στη σύγχρονη εποχή, αποτελούν ένα νέο και κάπως ανεξερεύνητο έδαφος τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και για την επιστήμη.
Ιδιαίτερα σε θέματα ψυχικής υγείας, οι επιστήμονες έχουν αφιερωθεί αρκετά στις επιδράσεις μιας χορτοφαγικής δίαιτας στον ψυχισμό και τη διάθεση των ανθρώπων. Και ακόμα και οι ήδη υπάρχουσες έρευνες παρουσιάζουν διφορούμενα αποτελέσματα. Για αυτό, μια νέα έρευνα από επιστήμονες από τη Βραζιλία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, προσπάθησε να «κολυμπήσει» σε αυτά τα κάπως αχαρτογράφητα νερά.
Αυτό που ανακάλυψαν μέσα από την έρευνά τους είναι ότι οι χορτοφάγοι βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια δύο φορές πιο συχνά από τους κρεατοφάγους. Η μελέτη αναφέρει, συγκεκριμένα μια «θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού των καταθλιπτικών επεισοδίων και της δίαιτας χωρίς κρέας».
Οι επιστήμονες διερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ μιας δίαιτας χωρίς κρέας και της κατάθλιψης σε 14.216 συμμετέχοντες ηλικίας 35 έως 74 ετών και σε διάστημα έξι μηνών. Αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο Clinical Interview Schedule-Revised, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κοινών διαταραχών ψυχικής υγείας.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι χορτοφάγοι είχαν διπλάσιο αριθμό καταθλιπτικών επεισοδίων από όσους τρώνε κρέας κατά την ίδια περίοδο, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη μεταβλητές όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, αλλά και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.
Η μελέτη, βέβαια, διευκρινίζει πως οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά δεν εξηγούν αυτή τη συσχέτιση και πως απαιτούνται διαχρονικά δεδομένα για να διευκρινιστεί η αιτιώδης σχέση.
Όπως προαναφέρθηκε, έχουν και στο παρελθόν γίνει μελέτες για να καθοριστεί η επίδραση μιας χορτοφαγικής δίαιτας στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τη New York Post, σε μελέτη του 2017, ερευνητές εξέτασαν τις δίαιτες των ατόμων με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη που ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά χαμηλά λιπαρά και φυτικές τροφές είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι σε ύφεση από εκείνους που έτρωγαν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα .
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ μιας μεσογειακής διατροφής με συμπληρώματα ιχθυελαίου και μειωμένης κατάθλιψης. Αλλά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προτού καταλήξουμε σε ένα βέβαιο και καθοριστικό συμπέρασμα.