Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη συσχετίζει τη vegan διατροφή με αυξημένα καταθλιπτικά επεισόδια

ΑρχικήΝέα μελέτη συσχετίζει τη vegan διατροφή με αυξημένα καταθλιπτικά επεισόδια
spot_img

Οι χορτοφάγοι βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια δύο φορές πιο συχνά από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders.

Οι vegan και χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υπάρχουν- σε κάποια μορφή τους- από το είδος πρωτόγονων ανθρώπων Paranthropus robustus, αλλά στη σύγχρονη εποχή, αποτελούν ένα νέο και κάπως ανεξερεύνητο έδαφος τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και για την επιστήμη.

 Ιδιαίτερα σε θέματα ψυχικής υγείας, οι επιστήμονες έχουν αφιερωθεί αρκετά στις επιδράσεις μιας χορτοφαγικής δίαιτας στον ψυχισμό και τη διάθεση των ανθρώπων. Και ακόμα και οι ήδη υπάρχουσες έρευνες παρουσιάζουν διφορούμενα αποτελέσματα. Για αυτό, μια νέα έρευνα από επιστήμονες από τη Βραζιλία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, προσπάθησε να «κολυμπήσει» σε αυτά τα κάπως αχαρτογράφητα νερά.

Αυτό που ανακάλυψαν μέσα από την έρευνά τους είναι ότι οι χορτοφάγοι βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια δύο φορές πιο συχνά από τους κρεατοφάγους. Η μελέτη αναφέρει, συγκεκριμένα μια «θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού των καταθλιπτικών επεισοδίων και της δίαιτας χωρίς κρέας».

Οι επιστήμονες διερεύνησαν  την πιθανή σχέση μεταξύ μιας δίαιτας χωρίς κρέας και της κατάθλιψης σε 14.216 συμμετέχοντες ηλικίας 35 έως 74 ετών και σε διάστημα έξι μηνών. Αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο Clinical Interview Schedule-Revised, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κοινών διαταραχών ψυχικής υγείας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι χορτοφάγοι είχαν διπλάσιο αριθμό καταθλιπτικών επεισοδίων από όσους τρώνε κρέας κατά την ίδια περίοδο, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη μεταβλητές όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, αλλά και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

Η μελέτη, βέβαια, διευκρινίζει πως οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά δεν εξηγούν αυτή τη συσχέτιση και πως απαιτούνται διαχρονικά δεδομένα για να διευκρινιστεί η αιτιώδης σχέση.

Όπως προαναφέρθηκε, έχουν και στο παρελθόν γίνει μελέτες για να καθοριστεί η επίδραση μιας χορτοφαγικής δίαιτας στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τη New York Post, σε μελέτη του 2017, ερευνητές εξέτασαν τις δίαιτες των ατόμων με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη που ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά χαμηλά λιπαρά και φυτικές τροφές είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι σε ύφεση από εκείνους που έτρωγαν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα .

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ μιας μεσογειακής διατροφής με συμπληρώματα ιχθυελαίου και μειωμένης κατάθλιψης. Αλλά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προτού καταλήξουμε σε ένα βέβαιο και καθοριστικό συμπέρασμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο