Οι δοκιμές έδειξαν σημαντική αλλαγή στην οσμή και έντονη αλλαγή στη γεύση του νερού μετά τη χρήση του βραστήρα
Η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης TEDI, που ειδικεύεται σε προϊόντα μη διατροφικού χαρακτήρα (non-food) και διαθέτει πάνω από 3.300 καταστήματα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανακαλεί από τα καταστήματά της στην Πολωνία, ηλεκτρικό βραστήρα λόγω πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια των καταναλωτών. Ο βραστήρας με αριθμό είδους 7991200713 πωλήθηκε από τις 17/10/2024 έως 03/04/2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση ποτηριών τίγκα σε δηλητηριώδη μόλυβδο – Πώς θα καταλάβεις αν τα ποτήρια σου περιέχουν την επικίνδυνη ουσία
Η TEDi ζητά από τους πελάτες να μην χρησιμοποιούν το προϊόν και να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε κατάστημα TEDi για επιστροφή χρημάτων, ακόμα και χωρίς την απόδειξη αγοράς. Οι δοκιμές έδειξαν σημαντική αλλαγή στην οσμή και έντονη αλλαγή στη γεύση του νερού μετά τη χρήση του βραστήρα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως υπάρχει αλλοίωση της ποιότητας του νερού, που μπορεί να υποδηλώνει ακαταλληλότητα υλικών ή πιθανή μετανάστευση ουσιών.
Η ανακοίνωση ανάκλησης:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φακές: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στο μαγείρεμα
Πιθανά «ακατάλληλα» υλικά ή ουσίες που μπορεί να περιέχει ένας βραστήρας
Όταν ένας βραστήρας κρίνεται ακατάλληλος για επαφή με τρόφιμα ή νερό, αυτό συνήθως οφείλεται στη χρήση υλικών που δεν είναι κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες ή πόσιμο νερό, και μπορεί να εκλύουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να κοιτάμε την πίσω πλευρά στο κουτί των τροφίμων που αγοράζουμε και όχι την μπροστινή; – Διατροφολόγος εξηγεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε 10 χώρες για το υποκατάστατο αυγού που χρησιμοποιείται για επάλειψη – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλήρες γάλα: Ποιοι και γιατί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο από το γάλα χαμηλών λιπαρών;
- Πλαστικά που εκλύουν επιβλαβείς ουσίες
BPA (Bisphenol A): Μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται σε κάποια πλαστικά. Μπορεί να περάσει στο νερό, ειδικά όταν θερμαίνεται, και να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.
Phthalates (φθαλικές ενώσεις): Μαλακτικά που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά – επίσης ύποπτα για ενδοκρινικές διαταραχές.
Μη εγκεκριμένα θερμοανθεκτικά πολυμερή: Μπορεί να εκλύουν οσμές, γεύσεις ή χημικές ουσίες στο νερό.
- Κόλλες ή ρητίνες
Χρησιμοποιούνται συχνά για τη συναρμολόγηση μερών. Αν δεν είναι τροφικής χρήσης, μπορούν να εκλύσουν οργανικές πτητικές ενώσεις (VOCs), που αλλάζουν τη γεύση ή μυρωδιά και πιθανώς είναι τοξικές.
- Μέταλλα ή επιμεταλλωμένα υλικά
Μόλυβδος (Pb) ή κάδμιο (Cd): Παλιότερα χρησιμοποιούνταν σε κράματα ή συγκολλήσεις – σήμερα απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες για τέτοιες χρήσεις.
Κακής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι που μπορεί να διαβρωθεί και να απελευθερώσει μέταλλα στο νερό (π.χ. νικέλιο, χρώμιο).
- Εσωτερικές βαφές ή επιστρώσεις
Αν δεν είναι εγκεκριμένες για πόσιμο νερό, μπορεί να ξεφλουδίζουν ή να αλλοιώνονται με τη θερμοκρασία, απελευθερώνοντας ουσίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και κάνει το μπέικον στη φριτέζα απίστευτα τραγανό και νόστιμο
Όταν μία ηλεκτρική συσκευή έχει έντονη χημική μυρωδιά (π.χ. πλαστικό, κόλλα), δίνει ασυνήθιστη ή «πλαστική» γεύση στο νερό, αλλάζει το χρώμα του νερού και το πρόβλημα συνεχίζεται μετά από αρκετές χρήσεις ή ξεπλύματα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα παραπάνω ακατάλληλα υλικά σε βραστήρες (ή γενικά σκεύη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και νερό) μπορεί να είναι σοβαροί, ειδικά αν η έκθεση είναι μακροχρόνια ή σε ευαίσθητες ομάδες (π.χ. παιδιά, έγκυες). Μπορεί να παρουσιαστούν ενδοκρινικές διαταραχές, προβλήματα γονιμότητας, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, νευρολογικά προβλήματα, αλλεργίες κα.