Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πετσέτες κουζίνας: Ο συλλέκτης των πιο επικίνδυνων βακτηρίων – Πώς θα προστατευθείτε

ΑρχικήΟικιακάΠετσέτες κουζίνας: Ο συλλέκτης των πιο επικίνδυνων βακτηρίων - Πώς θα προστατευθείτε
spot_img

Μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση.

Ένα από τα πιο απαραίτητα βοηθήματα στις κουζίνες είναι οι πετσέτες των πιάτων. Συνήθως κατασκευασμένες από βαμβάκι ή λινό, χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα βρεγμένων χεριών και εργαλείων κουζίνας καθώς και για το σκούπισμα επιφανειών – επομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιεινή της κουζίνας.

- Advertisement -

Όμως, επειδή τα χέρια και τα άψητα φρέσκα προϊόντα έχουν συχνά πλούσια σε ποικιλία μικροβίων, οι πετσέτες αποτελούν τον συλλέκτη των πιο επικίνδυνων βακτηρίων.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πετσέτες τσαγιού λειτουργούν ως καλές μικροβιακές δεξαμενές είναι ότι συχνά είναι υγρές καθώς χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση της υγρασίας και την απομάκρυνση των διαρροών. Το νερό επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτυχθούν . Και έτσι μια υγρή πετσέτα τσαγιού που αφήνεται σε μια ζεστή κουζίνα παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν και ίχνη τροφής.

Σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε πετσέτες κουζίνας για να σκουπίσει τις σανίδες κοπής που είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ωμού κοτόπουλου με σαλμονέλα το 90% των υφασμάτων μολύνθηκε επίσης με σαλμονέλα.

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης εξετάσει τα μικρόβια που συνήθως μεταφέρουν οι πετσέτες στις οικιακές κουζίνες. Σε δείγμα 100 χρησιμοποιημένων πετσετών και βρέθηκε αξιοσημείωτη παρουσία του Staphylococcus aureus, ο οποίος βρίσκεται συχνά στο δέρμα αλλά είναι επίσης ένα παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως αποστήματα, μολύνσεις στις αρθρώσεις, ακόμη και πνευμονία.

Η μελέτη που έγινε σε 46 διαφορετικές κουζίνες βρήκε ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών ειδών βακτηρίων που ζουν στις επιφάνειες της κουζίνας, οι οποίες συχνά καθαρίζονται με πετσέτες: Enterobacter (το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις της καρδιάς, των οστών και των ματιών), Klebsiella (που έχει συνδεθεί με σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου και του αίματος) και E. coli (που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ουρολοιμώξεις).

Πολλές κουζίνες είχαν επίσης Pseudomonas aeruginosa , το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές λοιμώξεις. Ο Bacillus subtilis , ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμικές μολύνσεις και αποστήματα, βρέθηκε επίσης σε περισσότερες από τις μισές κουζίνες που συμμετείχαν στο δείγμα. Και όλα τα δείγματα από τις κουζίνες βρέθηκαν να έχουν σταφυλόκοκκο και μικροκόκκο . Σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Micrococcus έχει συνδεθεί με λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η πνευμονία και η σηπτική αρθρίτιδα μαζί με λοιμώξεις των ματιών και της καρδιάς.

Εργαστηριακά πειράματα που περιελάμβαναν την μόλυνση των πετσετών με σαλμονέλα, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονταν σε όλους τους τύπους υφασμάτων που ήταν τσαλακωμένα. Αλλά τα επίπεδα των βακτηρίων μειώθηκαν κατά 1.000 φορές εάν οι πετσέτες κρεμούσαν για να στεγνώσουν για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα επίπεδα και οι τύποι μικροβίων που βρέθηκαν σε αυτές τις πετσέτες επηρεάστηκαν από το πώς χρησιμοποιήθηκαν, πόσο συχνά πλύθηκα και για πόσο καιρό στέγνωσαν. Το πλύσιμο των πετσετών τσαγιού σε ζεστό νερό στους 60°C βρέθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα βακτηρίων που εξαπλώνονται αργότερα από μολυσμένα πανιά, κάτι που είναι σημαντικό καθώς η πιθανότητα μόλυνσης σχετίζεται συχνά με το πόσα βακτήρια καταναλώνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους μόλυνσης από πετσέτες κουζίνας

Φυσικά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να διατηρήσετε τη σχέση σας με την πετσέτα της κουζίνας σας υγιή. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά να:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, είτε πριν το μαγείρεμα είτε μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και της συσκευασίας του.
  • Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας σε υγρά από ωμά τρόφιμα και πετάξτε το αμέσως μετά την χρήση.
  • Να πλένετε συχνά τις υφασμάτινες πετσέτες, στο ζεστό κύκλο του πλυντηρίου σας για να απομακρυνθούν τα βακτήρια.
  • Αλλάζετε τις πετσέτες σας κάθε βδομάδα ή κάθε 4-5 μέρες.

Το σιδέρωμα πετσετών τσαγιού σε ζεστό περιβάλλον θα απολυμαίνει επίσης αποτελεσματικά καθώς η θερμοκρασία είναι πάνω από 90°C . Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύετε τις πλυμένες πετσέτες τσαγιού σας σε στεγνό, καθαρό χώρο, μακριά από άψητα τρόφιμα και βρώμικα χέρια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα