Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιαγιά Ελένη: Γιατί να φτιάξεις ένα ψωμί στο σπίτι αντί να το αγοράσεις;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιαγιά Ελένη: Γιατί να φτιάξεις ένα ψωμί στο σπίτι αντί να το αγοράσεις;
spot_img

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη το σπιτικό ψωμί είναι ανώτερο σε γεύση, η διαδικασία παρασκευής του βελτιώνει την ψυχολογία μας και είναι καλύτερο και για το περιβάλλον.

Της Δέσποινας Χάρου

Το ψωμί που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι αποτελεί μια πολύτιμη τροφή που μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω. Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος Έλληνας τρώει περίπου 4 κιλά το μήνα ψωμί, ποσό που αντιστοιχεί σε 4-5 φέτες την ημέρα.

   Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Το ψωμί συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτές, με την τιμή πώλησης του να έχει αυξηθεί κατά 20%, λέει το CNN.

   Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να μας ωθήσει στο να φτιάχνουμε το δικό μας σπιτικό ψωμί. Βέβαια η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί πολλά περισσότερα από μια φθηνή λύση, σε επίπεδο γευστικό, περιβαλλοντικό αλλά και ψυχολογικό.

   Το ψωμί αποτελείται από τρία βασικά υλικά: αλεύρι, νερό και μαγιά. Φυσικά προστίθεται κάποια ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και μιας λιπαρής ουσίας όπως το λάδι. Τόσο απλά υλικά, κι όμως η αγορά μιας μισόκιλης φρατζόλας από το φούρνο (χωρίς κάτι το ιδιαίτερο), μας κοστίζει περίπου 1,20, ποσό που εξαρτάται φυσικά και από το φούρνο. Ωστόσο, ερωτηθείσα μια ειδικός στο ψωμί τα τελευταία 60 χρόνια, η γιαγιά Ελένη, μου έδωσε στοιχεία πως ένα σπιτικό ψωμί μπορεί να είναι αρκετά φθηνότερο.

Ένα κιλό αλεύρι του εμπορίου, κυμαίνεται περίπου στο 1 ευρώ, και σύμφωνα με τα λεγόμενα της μπορεί να βγάλει περίπου 3 φρατζόλες (η ποσότητα των τεμαχίων ουσιαστικά είναι στο χέρι μας) γύρω στα δύο κιλά. Αυτό σημαίνει πως με το ποσό που θα διαθέταμε για μια φρατζόλα μισού κιλού, μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι τέσσερις. Οπότε ουσιαστικά το ψωμί μας κοστίζει το 1/4 της αξίας του στο εμπόριο.

   Εκτός φυσικά από την εξοικονόμηση χρημάτων, μπορούμε να μειώσουμε τις σπατάλες σε συσκευασίες, είτε αυτές είναι χάρτινες είτε πλαστικές. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι τρώμε 4 κιλά ψωμί το μήνα, δηλαδή 8 φραντζόλες περίπου, το χρόνο πολλαπλασιάζονται σε 96. Όποτε μια τριμελής οικογένεια μεσοσταθμικά, απορρίπτει 288 συσκευασίες ετησίως μόνο από το ψωμί. Σημαντικά μεγάλη ποσότητα αν σκεφτούμε πόσων ειδών ακόμα συσκευασίες απορρίπτουμε. Στη λύση του σπιτικού ψωμιού, οι συσκευασίες αντικαθιστώντε συνήθως από τάπερ.

   Εκτός όμως από το κόστος στην τσέπη μας και στο περιβάλλον, το σπιτικό ψωμί μπορεί να έχει αρκετά καλύτερα επίπεδα γεύσης από του εμπορίου,  αφού είναι πλήρως προσαρμοσμένο στη γευστική μας παλέτα αλλά και πιο υγιεινό. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εμάς τι μας αρέσει, όποτε με την προσθήκη αποξηραμένων φρούτων, λαχανικών όπως το κρεμμύδι ή και τυριού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα συνοδευτικό σύμφωνα με τα δικά μας γούστα. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τα υλικά σε περίπτωση αλλεργιών, αλλά και να διαφυλάξουμε την απουσία συντηρητικών. Ακόμη, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα προϊόν που θα ανταποκρίνεται σε πλήρως χορτοφαγική διατροφή, με ασφάλεια. Στο χέρι μας είναι!

   Σύμφωνα με τη μέση διαδικασία παρασκευής, ένα ψωμί χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να ετοιμαστεί. Ένα μισάωρο συνολικά που θα διαρκέσει το πλάσιμο του, 1,5 ώρα που απαιτείται για να φουσκώσει, και περίπου 1 ώρα στον φούρνο. Δεν είναι πολλές αν σκεφτείτε πως η προσοχή που απαιτεί από εμάς είναι μόνο για το πρώτο μισάωρο, που αν έχουμε δυνατά χέρια μπορεί να είναι και λιγότερο. Ωστόσο αυτός ο χρόνος ζυμώματος, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως αγχολυτικό. Αυτά τα μπαλάκια ζύμης διώχνουν σίγουρα το στρες.

   Μόλις μοσχοβολήσει το σπίτι από το φρέσκο ψωμί θα ξέρετε ότι αυτή η αγάπη για το σπιτικό ζύμωμα απέδωσε και μπορείτε κάλλιστα να τη μοιραστείτε με φίλους κάνοντας ένα πολύ όμορφο δώρο για το τραπέζι!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο