Συνταγή για διπλομαγειρεμένο μπακαλιάρο με πατάτες , κολοκυθάκια και καρότα βραστά.
Της Χριστίνας Bors.
Μεγάλη, διπλή γιορτή η αυριανή. 25η Μαρτίου λοιπόν και οι περισσότεροι θα μαγειρέψουμε σπίτι και θα επιδιώξουμε να περάσουμε όμορφα με φίλους και τον παραδοσιακό μπακαλιάρο συνοδεία σκορδαλιάς.
Είτε κροκέτες, είτε με σκορδαλιά ή πανέ στο φούρνο, ή στον φούρνο με πατάτες, ή γεμιστός, ή στο τηγάνι με σάλτσα όπως ο καθείς επιθυμεί. Και παρά το ότι οι Αρχαίοι Έλληνες τον έλεγαν “γάιδαρο” και οι σύγχρονοι χρησιμοποιούν το όνομα του είτε για να πουν ότι κάποιος είναι πολύ αδύνατος, είτε ότι λέει πολλά χωρίς να λέει τίποτα (μπακαλιαρίζει) παραμένει πολύ νόστιμος.
Σας προτείνουμε μία εύκολη συνταγή για να τον απολαύσετε.
Α. Διπλομαγειρεμένος μπακαλιάρος
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ για 4 μερίδες
- 60 gr ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα απλή
- 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
- 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
- Αλάτι και πιπέρι
- λάδι αραβοσίτου για το τηγάνισμα
- 4 μερίδες μπακαλιάρου
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο.
Ζεσταίνουμε το λάδι αραβοσίτου σε αντικολλητικό τηγάνι. Καρυκεύουμε το ψάρι με αλάτι και πιπέρι και τηγανίζουμε για 4 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μπολ. Βάζουμε αυτό το μείγμα πάνω από τα φιλέτα μπακαλιάρου (περίπου μια κουταλιά πάνω από κάθε κομμάτι).
Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο για 5 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.
Βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο από πάνω, ενώ τα φιλέτα είναι ζεστά.
Σερβίρετε αμέσως με πατάτες , κολοκυθάκια και καρότα βραστά.
Πατάτες , κολοκυθάκια και καρότα βραστά
Υλικά (4-6 μερίδες)
- 1 κιλό πατάτες μεσαίες
- 500 gr κολοκυθάκια μικρά
- 500 gr καρότα μεσαία
- αλάτι, ρίγανη
- ελαιόλαδο, χυμός από 2 λεμόνια ή ξίδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Βάζουμε πρώτα τα καρότα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νεράκι και αλάτι και τα βράζουμε ώσπου να μισό μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε να βράζουμε. Τα σουρώνουμε όλα, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα κόβουμε ή και όχι. Βάζουμε λάδι, χυμό λεμονιού, αλάτι, ρίγανη σε ένα σέικερ. Την σάλτσα αυτή την απλώνουμε πάνω από τα βρασμένα λαχανικά και σερβίρουμε ζεστά η κρύα!
Μην ξεχνάτε ότι το αυριανό φαγοπότι απαιτεί το ανάλογο πότισμα. Ας το γλεντήσουμε όπως παλιά βρε αδερφέ! Καλή σας όρεξη και χρόνια πολλά!!!