Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεν έχει προηγούμενο! Ενεργειακό ποτό σε σκόνη που… σνιφάρεται και θυμίζει κοκαΐνη

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΔεν έχει προηγούμενο! Ενεργειακό ποτό σε σκόνη που... σνιφάρεται και θυμίζει κοκαΐνη
spot_img

 Η Δρ. Μαρίνα Τσιάβου μιλάει στο cibum για την “ενεργειακή σκόνη που θυμίζει κοκαΐνη.

Του Νίκου ΖορζοβίληBSc Dietetics – MSc Sport Nutrition

Χύνεται πάνω σε ένα τραπέζι και εισπνέεται από τη μύτη με τη βοήθεια ενός καλαμακίου, σαν να επρόκειτο για κοκαΐνη. Αν και δεν περιέχει ναρκωτικά, παρά μόνο συστατικά που έχουν και τα ενεργειακά ποτά, εντούτοις αυτή η μέθοδος κατανάλωσης, που παραπέμπει σε απαγορευμένες ουσίες, είναι υπεύθυνη για την επιτυχία του Sniffy, της τελευταίας προσθήκης στα συμπληρώματα, που παράγεται στη Γαλλία, πωλείται διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο και προορίζεται μεν για ενήλικες αλλά πωλείται και σε καπνοπωλεία.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας επικείμενης απαγόρευσης, που τροφοδοτείται από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του από εφήβους, καθώς ο κύριος φόβος είναι ότι αυτού του είδους η κατανάλωση μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να δοκιμάσουν πολύ επιβλαβή για την υγεία ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη.

Μια χαρακτηριστική εικόνα από την ιστοσελίδα του Sniffy

Ο δρόμος της απαγόρευσης όμως δεν είναι εύκολος, δεδομένου ότι όλα τα συστατικά είναι ουσίες των οποίων η πώληση επιτρέπεται. Ένα μείγμα, σε απροσδιόριστες ποσότητες, καφεΐνης, ταυρίνης, κρεατίνης, β-αλανίνης, L-κιτρουλίνης και L-αργινίνης, το οποίο θυμίζει τη σύνθεση των πιο δημοφιλών ενεργειακών ποτών. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Sniffy, αν και η ιδέα της εισπνοής μιας λευκής σκόνης μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνειρμούς, το Sniffy είναι απολύτως νόμιμο και συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς, ενώ μία μόνο δόση sniff Sniffy ισοδυναμεί άμεσα με 3 Red Bulls σε μόλις 5 δευτερόλεπτα!

Η γνώμη της ειδικού

Το προϊόν απευθύνεται κυρίως σε νέους και φοιτητές, όπως υποδηλώνει το σλόγκαν της εταιρείας: «Το Sniffy θα σας βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις: Κατά τη διάρκεια σωματικών ασκήσεων, σπουδών και εξετάσεων».


Η ειδικευόμενη ΩΡΛ Δρ. Μαρίνα Τσιάβου

Η εταιρεία μάρκετινγκ Sniffy προσπάθησε να προστατευτεί, περιορίζοντας την πώλησή του σε ενήλικες και συμβουλεύοντας να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα που απαγορεύονται στους ανηλίκους, εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στους νεότερους. Η ειδικευόμενη ΩΡΛ Δρ. Μαρίνα Τσιάβου υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση του Sniffy είναι παρόμοιοι με εκείνους των ενεργειακών ποτών: «Σε μια περίοδο που δεν συνιστάται η υπερκατανάλωση των ενεργειακών ποτών λόγω των παρενεργειών που προκαλούν, πόσο ηθικό είναι να προτείνεται η χρήση τους διαρρινικά σαν να καταναλώενται ναρκωτική ουσία; Είναι σαν να προάγεται η συγκεκριμένη πράξη παρά το ίδιο το προϊόν».

Το Sniffy υπόσχεται ένα “κύμα” ενέργειας, λόγω του τρόπου με τον οποίο καταναλώνεται, αν και στην ιστοσελίδα οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι το προϊόν μπορεί επίσης να καταποθεί. Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιάβου «δυνητικά κάθε ουσία που εισπνεέται με αυτή την μορφή δεν είναι καθόλου ασφαλής για το ρινικό και αναπνευστικό βλεννογόνο, προκαλώντας από ρινίτιδες έως και νέκρωση στο διάφραγμα, καταστάσεις δύσκολα αναστρέψιμες».

Αλλά και η ίδια η εταιρεία προειδοποιεί: «Αποφύγετε την ανάμειξη του Sniffy με αλκοόλ ή άλλα προϊόντα, καθώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δραστικών συστατικών και των ουσιών που υπάρχουν στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας».

Παρολ΄αυτά, δεν υπάρχουν έρευνες και μελέτες που να αποδεικνύουν το ενεργειακό όφελος του Sniffy ή έστω την μη πρόκληση βλάβης στον οργανισμό, ενώ η Δρ. Τσιάβου συμπληρώνει πως «δεν αποδεικνύεται σε τι συγκέντρωση μπορούν οι ουσίες αυτές να βρεθούν στην συστηματική κυκλοφορία και επομένως τι περαιτέρω βλάβες σε όργανα μπορούν να προκαλέσουν κυρίως καρδιαγγειακά, νευρολογικά και ίσως νεφρολογικά.»

Η τιμή του συμπληρώματος κυμαίνεται μεταξύ 14 και 20 ευρώ ανά γραμμάριο, κάτι που κάνει τη Δρ. Τσιάβου να αναρωτιέται «πόσο ακριβά πληρώνεις ένα ενεργειακό ποτό που απλώς είναι σε μορφή σκόνης;»

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας ήδη υπέβαλε επείγουσα πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή της κυκλοφορίας του Sniffy. Οι εικόνες εφήβων που εισπνέουν τη σκόνη μέσω ενός καλαμακίου που παρέχεται στη συσκευασία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιάβου «είναι μια νέα μόδα που μιμείται και ίσως προάγει την χρήση ναρκωτικών ουσίων χωρίς να έχει δοκιμαστεί σε εφήβους (καθώς είναι παράνομο), στους οποίους και τελικά απεύθυνεται με έμμεσο τρόπο».

Σε αντίθεση με άλλα συμπληρώματα διατροφής, το Sniffy πρέπει να εισπνέεται μέσω πιπέτας, μια μέθοδος κατανάλωσης που μοιάζει επικίνδυνα με τη χρήση κοκαΐνης. Αυτή η ομοιότητα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των γαλλικών καπνοπωλών, πολλοί από τους οποίους αρνήθηκαν να πουλήσουν το προϊόν. Η Γαλλική Ομοσπονδία Τοξικολογίας έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες, δηλώνοντας ότι το Sniffy «έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με κοκαΐνη, πράγμα που είναι ηθικά και ηθικά εξωφρενικό».

Είναι πιθανό ότι το Sniffy θα είναι βραχύβιο, τουλάχιστον σύμφωνα με επίσημες πηγές. Μετά τη θέση που έλαβε το Γαλλικό υπουργείο Υγείας, η εταιρεία Power Factory που εμπορεύεται το προϊόν δήλωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον τη λήψη του με εισπνοή, αλλά θα συστήνει την αραίωσή του σε νερό ή υπογλώσσια και τουλάχιστον στη Γαλλία τα βίντεο που δείχνουν αγόρια και κορίτσια να έχουν σκοπό να μυρίσουν την ενεργοποιητική σκόνη έχουν εξαφανιστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα