Έτοιμα σε 10 λεπτά!
Για περισσότερα από 3.500 χρόνια, η ευλογημένη ελληνική γη έχει θρέψει πολιτισμούς που καθιέρωσαν μια διατροφή, που είχε τις ρίζες της στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι που ζούσαν σε αρμονία με τη φύση βρέθηκαν να περιβάλλονται από αφθονία τροφής, απαιτώντας μόνο την απλή πράξη της συλλογής για να συντηρηθούν. Τα άγρια χόρτα, οι ρίζες, τα βότανα, τα φρούτα και τα φρέσκα λαχανικά συλλέγονταν σχολαστικά και προετοιμάζονταν επιδέξια, αποτελώντας τη βάση της ελληνικής διατροφής και εξασφαλίζοντας καλή υγεία και μακροζωία.
Η ανθρώπινη παρέμβαση στην παραγωγή τροφής ήταν ελάχιστη, περιοριζόμενη στην καλλιέργεια κήπων στο σπίτι, στη φροντίδα των δέντρων και στην εκτροφή ενός μικρού αριθμού ζώων, που συμπλήρωναν τη διατροφή τους. Η πλειονότητα των φυσικών προϊόντων καταναλωνόταν φρέσκα, και όταν ήταν απαραίτητη η συντήρηση, χρησιμοποιούνταν τεχνικές αποξήρανσης ή αλατισμού. Ακόμη και σε περιόδους πολέμου, οι Ελληνίδες γιαγιάδες, παρά την αδυναμία τους να διατυπώσουν τις μαγειρικές ή επιστημονικές ιδιότητες των συστατικών τους, κατάφερναν σταθερά να δημιουργούν νόστιμα και θρεπτικά γεύματα για τις οικογένειές τους. Η συσσωρευμένη σοφία αιώνων δημιούργησε μια πολύτιμη βάση γνώσεων για τη συλλογή τροφής, η οποία μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, αποτελώντας ένα θεμελιώδες εργαλείο επιβίωσης.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό επίπεδο βιοποικιλότητας- κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 5.700 καταγεγραμμένα είδη, εκ των οποίων περίπου 750 είναι ενδημικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότερα από 300 από αυτά τα φυτά είναι βρώσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για μαγειρικούς είτε για φαρμακευτικούς σκοπούς. Τα βρώσιμα φυτά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι γενικά γνωστά, ως Χόρτα. Μόλις πριν από έναν αιώνα, πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε σήμερα ήταν ανύπαρκτα. Το σιτάρι, τα σταφύλια και οι ελιές ήταν τα κύρια γεωργικά προϊόντα της χώρας και οι οικογένειες βασίζονταν στους κήπους της αυλής τους, για να συντηρηθούν.
Τα άγρια χόρτα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή των Ελλήνων, όχι μόνο για τη διατροφική ή μαγειρική τους αξία, αλλά επειδή ήταν η πιο προσιτή πηγή τροφής. Ως σημαντική πηγή βιταμινών και φυτικών ινών βοήθησαν τους ανθρώπους να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την υγεία τους, στις πιο δύσκολες περιόδους της ελληνικής ιστορίας!
Η διαθεσιμότητα των φυσικών τροφών δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές, που η μεγαλύτερη ποικιλία χόρτων μπορεί να βρεθεί στο ελληνικό έδαφος. Η πιο απλή μέθοδος διατήρησης αυτών των χόρτων ήταν η αφυδάτωση. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οι γυναίκες μάζευαν τα καλύτερη χόρτα που μπορούσαν να βρουν, αφαιρούσαν τα μη ελκυστικά φύλλα, τα έπλεναν με καθαρό νερό και τα κρεμούσαν για να στεγνώσουν στη σκιά της αυλής τους. Οι νότιοι άνεμοι που επικρατούσαν στην Ελλάδα αυτή την εποχή του χρόνου διευκόλυναν την ταχεία αφυδάτωση των χόρτων. Αυτή η φυσική μέθοδος συντήρησης επιτρέπει την απόλαυση υγιεινών, πλούσιων σε φυτικές ίνες γευμάτων γρήγορα και εύκολα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η HELLENIC FIELDS Ε.Π.Ε. παράγει και συσκευάζει, σε υπέροχα καλαίσθητα κουτιά, τα wild horta– Άγρια Χόρτα, συνδυάζοντας τις αρχαίες τοπικές γνώσεις για τη συντήρηση των τροφίμων, με τις σύγχρονες τεχνικές αφυδάτωσης! Δημιούργησαν μια συλλογή από είδη άγριων χόρτων: αρμυρίκια, σταμναγκάθι και ζωχούς, που καλλιεργούνται στην ελληνική γη, στις φυσικές τους περιοχές. Η μέθοδος αφυδάτωσης που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει την κυκλοφορία αέρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στη θρεπτική αξία των χόρτων. Τα χόρτα αφυδατώνονται με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών ή χρωστικών ουσιών, χάνοντας περίπου το 90% της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι 15 γραμμάρια αποξηραμένων χόρτων ισοδυναμούν με περίπου 150 γραμμάρια φρέσκων χόρτων!
Τα αποξηραμένα wild horta– άγρια χόρτα είναι καθαρισμένα, πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση, χωρίς καμία πρόσθετη προετοιμασία. Για να απολαύσετε ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα wild horta, απλά ακολουθήστε τρία εύκολα βήματα:
- Βράστε 1 λίτρο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
- Τοποθετήστε τα αποξηραμένα χόρτα στην κατσαρόλα και βράστε τα για 8 έως 13 λεπτά, ανάλογα με την προτίμησή σας για τρυφερότητα και
- Στραγγίξτε τα χόρτα και σερβίρετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.