Κατάσταση ενυδάτωσης, διατροφικές συνήθειες και λειτουργικές προτιμήσεις κατανάλωσης τροφής των αθλητών ποδοσφαίρου στην Ελλάδα
Η ενυδάτωση και η διατροφή είναι δύο βασικές πτυχές της υψηλής ποιότητας αθλητικής απόδοσης και η σωστή ενυδάτωση στον αθλητισμό είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη απόδοση του μυϊκού συστήματος. Όλοι οι άνθρωποι χάνουν σωματικά υγρά καθημερινά μέσω της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων, ειδικά αθλητές όπως ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την εκτεταμένη απώλεια ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης και των αγώνων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα ανησυχητική επιστημονική ανακάλυψη για τον αντίκτυπο στην υγεία – Αντιδρά η βιομηχανία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς πέθανε άστεγος σε εστιατόριο της Αθήνας, ερευνούν οι Αρχές – Συνελήφθησαν οι δύο εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης
Οι αθλητές των οποίων ο ιδρώτας υπερβαίνει τα επίπεδα αναπλήρωσης υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης αφυδατώνονται. Η αφυδάτωση που αντιστοιχεί στο 3% ή περισσότερο του σωματικού βάρους ενός αθλητή διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη, τη θερμοπληξία ή με κράμπες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από διαλείπουσες εκρήξεις υψηλής έντασης δραστηριότητας, παρατεταμένους αγώνες και ποικίλες καιρικές συνθήκες, επιβαρύνοντας σημαντικά το σώμα των παικτών. Ως εκ τούτου, οι αποτελεσματικές πρακτικές ενυδάτωσης είναι αναπόσπαστες όχι μόνο για τη διατήρηση της κορυφαίας απόδοσης αλλά και για την προστασία των αθλητών από τις βλαβερές συνέπειες της αφυδάτωσης, όπως η μειωμένη γνωστική λειτουργία, η μειωμένη αντοχή και η αυξημένη ευαισθησία σε τραυματισμούς. Όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο η επαρκής ενυδάτωσης, αλλά και η γνώσεις για αυτήν οι οποίες συνήθως είναι ελλιπείς.
Μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διερευνά την κατάσταση ενυδάτωσης και τις γνώσεις, τις διατροφικές συνήθειες και την κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων μεταξύ των αθλητών ποδοσφαίρου, τόσο των επαγγελματιών (n = 24) όσο και των μη επαγγελματιών (n = 20).
Το δείγμα της μελέτης είχε μέση ηλικία 19,9 έτη, μέσο βάρος 74 kg και μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 23,0 km/m. Όλοι οι αθλητές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις γνώσεις ενυδάτωσης τους σχετικά με τον αθλητισμό και ένα ερωτηματολόγιο λειτουργικής κατανάλωσης τροφής. Η κατάσταση ενυδάτωσης αξιολογήθηκε μέσω του χρώματος των ούρων (Ucol) πριν και μετά την προπόνηση.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το 65% των μη επαγγελματιών και το 59,1% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ξεκίνησαν την προπόνησή τους αφυδατωμένοι και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 73,7% στο τέλος της προπόνησης. Επιπλέον, πάνω από το 50% των αθλητών είχαν ελλιπή εκπαίδευση στις πρακτικές ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες επέδειξαν περιορισμένη κατανόηση των αποτελεσματικών στρατηγικών και συμπεριφορών ενυδάτωσης, όπως αποδεικνύεται από τις χαμηλές βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο γνώσεων ενυδάτωσης (HKQ). Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών, οι μη επαγγελματίες παρουσίασαν μια πιο απρόσεκτη διατροφή σε σύγκριση με τους επαγγελματίες, αλλά οι επαγγελματίες αθλητές έχουν πιο ισορροπημένη κατανομή ενεργειακών ποτών και χυμών φρούτων σε σύγκριση με τους μη επαγγελματίες. Οι μη επαγγελματίες αθλητές ποδοσφαίρου (50%) καταναλώνουν πατατάκια και πατάτες τηγανητές 1-2 φορές την εβδομάδα. Αντίθετα, μόνο το 4,2% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών καταναλώνει αυτό το είδος τροφής. Επιπλέον, η κατανάλωση κρέατος, δημητριακών, αυγών και μακαρονιών και στις δύο ομάδες φαίνεται να είναι πιο ισορροπημένη. Τέλος όλοι οι ποδοσφαιριστές παρουσίασαν χαμηλή κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων.
Συμπεράσματα
Μεταξύ των αθλητών ποδοσφαίρου πρέπει να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση και προσαρμοσμένες προσεγγίσεις για τη διατροφή και την ενυδάτωση, για να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της ενυδάτωσης και των διατροφικών στρατηγικών που βελτιστοποιούν τη φυσιολογική τους ανθεκτικότητα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους.
Σύνδεσμος για την Επιστημονική μελέτη https://www.mdpi.com/2072-6643/17/6/1078
Αναφορά: Παπαοικονόμου Γεώργιος, Αικατερίνη Κανδυλιάρη, Αντώνης Βλασσόπουλος, Όλγα Μαλίσοβα, και Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης. 2025. «Κατάσταση ενυδάτωσης, διατροφικές συνήθειες και λειτουργικές προτιμήσεις κατανάλωσης τροφής των αθλητών ποδοσφαίρου: Πιλοτική μελέτη διατομής»
Nutrients 17, αρ. 6: 1078. https://doi.org/10.3390/nu17061078