Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η διατροφή που μειώνει την υπέρταση – Ελληνική μελέτη σε 1415 καταναλωτές σε διάρκεια 20 ετών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ διατροφή που μειώνει την υπέρταση – Ελληνική μελέτη σε 1415 καταναλωτές σε διάρκεια 20 ετών
spot_img

Νέα έρευνα ρίχνει φως στην επίδραση της διατροφής στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μεσογειακή διατροφή, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες που προάγει την υγεία της καρδιάς, καθώς όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο  Ευρωπαϊκό περιοδικό κλινικής διατροφής, συμβάλει και στη μείωση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη  Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αξιολογώντας τη μακροπρόθεσμη επίδραση της τήρησης της μεσογειακής διατροφής στη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης σε μια περίοδο 20 ετών έδειξαν ότι η υψηλή προσκόλληση στη διατροφή αυτή, συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης.

Η μελέτη έγινε σε  1415 μη υπερτασικούς ενήλικες στην αρχή της μελέτης (44% άνδρες, ηλικία: 41 ± 13 ετών) που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια των 10 ετών μέσω του MedDietScore.

Κατά την 20ετή παρακολούθηση, καταγράφηκαν 314 νέες περιπτώσεις υπέρτασης.  Για κάθε αύξηση κατά 1 μονάδα στην υιοθέτηση Μεσογειακής διατροφής, ο 20ετής κίνδυνος υψηλής πίεσης μειώθηκε κατά 7%.  Και αυτή η επίδραση παρέμεινε σημαντική μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τον αρχικό τρόπο ζωής και τους κλινικούς παράγοντες, δηλαδή δείκτη μάζας σώματος, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, οικογενειακό ιστορικό HTN, και παρουσία υπερχοληστερολαιμίας και σακχαρώδους διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η υψηλή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, ιδιαίτερα όταν διατηρείται διαχρονικά, σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο