Έρευνα επισημαίνει τον αόρατο κίνδυνο από τα αποσμητικά χώρου και τα προϊόντα καθαρισμού
Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Purdue σε μια σειρά μελετών, ανέλυσαν τον σχηματισμό σωματιδίων στον αέρα σε νανοκλίμακα σε εσωτερικούς χώρους και τον συνέκριναν με υπαίθριες ατμοσφαιρικές διεργασίες. Ανακάλυψαν ότι η μεταφορά αρωμάτων σε εσωτερικούς χώρους με τη βοήθεια χημικών προϊόντων όπως αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά, καθαριστικά δαπέδου, αποσμητικά και άλλα, γεμίζει γρήγορα τον αέρα με σωματίδια νανοκλίμακας που είναι αρκετά μικρά για να μπουν βαθιά στους πνεύμονές σας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως να “απεξαρτηθείτε” από πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες και fast food – Πιλοτική μελέτη
Αυτά τα νανοσωματίδια σχηματίζονται όταν τα αρώματα αλληλεπιδρούν με το όζον, το οποίο εισέρχεται στα κτίρια μέσω συστημάτων εξαερισμού, προκαλώντας χημικούς μετασχηματισμούς που δημιουργούν νέους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κονσέρβα τόνου: Νέα ειδοποίηση «Μην καταναλώνετε»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτι: Επιτήδειοι προσθέτουν (παράνομα) σκόνη – Έλληνες ερευνητές ανιχνεύουν νοθεία
«Ένα δάσος είναι ένα παρθένο περιβάλλον, αλλά αν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού και αρωματοθεραπείας γεμάτα χημικά παρασκευασμένα αρώματα για να αναδημιουργήσετε ένα δάσος στο σπίτι σας, στην πραγματικότητα δημιουργείτε μια τεράστια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν θα έπρεπε να εισπνέετε», είπε ο Nusrat Jung, επίκουρος καθηγητής στο Purdue Engineering Lystruction School of Civiling. Τα νανοσωματίδια μεγέθους μόλις λίγων νανόμετρων μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα και να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο κρατά το μπέικον στο ψυγείο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σαν να με κρατούν υπό την απειλή όπλου» – Η σπάνια φοβία σε πολύ κοινό τρόφιμο που προκαλεί κρίσεις πανικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aνεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πηγούνι: Πού οφείλεται και με ποιες τροφές θα την περιορίσετε
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα “μικροσκοπικό εργαστήριο”, έναν ειδικό οικιακό εργαστηριακό χώρο για έρευνα ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων που ονομάστηκε Purdue zero Energy Design Guidance for Engineers (zEDGE), που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού σπιτιού, αλλά είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες για την προσεκτική παρακολούθηση των επιπτώσεων των καθημερινών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του αέρα.
Με αυτό το άνευ προηγουμένου επίπεδο λεπτομέρειας και ακρίβειας, οι ερευνητές έχουν κάνει ανακαλύψεις που υποδηλώνουν ότι πολλά καθημερινά προϊόντα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή νομίζουμε.
Παρόλο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί πώς η εισπνοή πτητικών χημικών ουσιών από αυτά τα προϊόντα επηρεάζει την υγεία μας, έχουν επανειλημμένα ανακαλύψει ότι όταν τα αρώματα απελευθερώνονται σε εσωτερικούς χώρους, αντιδρούν γρήγορα με το όζον για να σχηματίσουν νανοσωματίδια. Αυτά τα νεοσχηματισμένα νανοσωματίδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά επειδή μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, θέτοντας δυνητικά κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.
Για παράδειγμα τα αρωματικά λιωμένα κεριά, που συνήθως διαφημίζονται ως μη τοξικά επειδή δεν έχουν φλόγα, στην πραγματικότητα μολύνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων τουλάχιστον όσο και τα κεριά. Τα λιωμένα κεριά και άλλα αρωματικά προϊόντα απελευθερώνουν τερπένια, τις χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις μυρωδιές τους. Δεδομένου ότι τα λιωμένα κεριά περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση αρωματικών ελαίων από πολλά κεριά, εκπέμπουν περισσότερα τερπένια στον αέρα εσωτερικών χώρων.
Τα τερπένια σε αυτά τα προϊόντα αντιδρούν γρήγορα με το όζον, προκαλώντας σημαντικό σχηματισμό νανοσωματιδίων. Στην πραγματικότητα, η ρύπανση από τα νανοσωματίδια των κεριών συναγωνίζεται εκείνη των κεριών, παρά την απουσία καύσης. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη μελέτης των πηγών νανοσωματιδίων που δεν αποτελούν αντικείμενο καύσης, όπως τα αρωματικά χημικά προϊόντα. Οι Jung και Boor διαπίστωσαν σε άλλη μελέτη ότι οι διαχυτήρες αιθέριων ελαίων, τα απολυμαντικά, τα αποσμητικά χώρου και άλλα αρωματικά σπρέι παράγουν επίσης σημαντικό αριθμό σωματιδίων νανοκλίμακας.
Σύμφωνα και με άλλη πρόσφατη μελέτη αν καούν ίσα βάρη τσιγάρων και αρωματικών, τα αρωματικά παράγουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα σωματίδια από τα τσιγάρα και σε σπίτια μη καπνιστών, η χρήση κεριών μπορεί να είναι η κύρια πηγή ρύπανσης από σωματίδια. Η ίδια μελέτη υποστήριξε πως ορισμένες από τις οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται από τα αρωματικά προϊόντα για το σπίτι, όπως το βενζόλιο, οι φθαλικές ενώσεις και η φορμαλδεΰδη, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και η καύση αρωματικών κεριών και η παρουσία αρωματικών σε εσωτερικούς χώρους αποτελεί σημαντική πηγή φορμαλδεΰδης.