Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο τρόφιμο είναι το πιο μολυσμένο με Blastocystis – Ευρήματα ανασκόπησης

Οι επιστήμονες εντοπίζουν Blastocystis spp. στο περίπου 10% των βρώσιμων φυτικών τροφίμων παγκοσμίως.

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοιο τρόφιμο είναι το πιο μολυσμένο με Blastocystis – Ευρήματα ανασκόπησης
spot_img

Οι επιστήμονες εντοπίζουν Blastocystis spp. στο περίπου 10% των βρώσιμων φυτικών τροφίμων παγκοσμίως.

Το Blastocystis είναι ένα εντερικό παράσιτο, που μολύνει ανθρώπους και διάφορα ζώα, εγείροντας ανησυχίες για την πιθανή εξάπλωσή του μέσω μολυσμένων τροφίμων, ιδιαίτερα βρώσιμων φυτών, όπως φρούτα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μη φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Η Blastocystis στους ανθρώπους κάποτε αναγνωρίστηκε ως ένα μεμονωμένο είδος, Blastocystis hominis. Οι ερευνητές έχουν βρει πολλές παραλλαγές – είτε διαφορετικά είδη είτε διαφορετικά στελέχη μέσα σε ένα είδος. Η επιστημονική ονομασία που χρησιμοποιείται τώρα είναι Blastocystis spp, μια συντομογραφία που σημαίνει “πολλά είδη”. Η λοίμωξη από βλαστοκύστωση ονομάζεται βλαστοκύστωση.

- Advertisement -

Συνολικά, η παθογένεια του Blastocystis spp. δεν έχει γίνει ακόμη καλά κατανοητή και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας και συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει μια σύνδεση μεταξύ Blastocystis spp. με λοίμωξη και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα, ενώ άλλες δεν έχουν εντοπίσει σαφή συσχέτιση. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Waterborne Parasitology , οι ερευνητές αξιολόγησαν τον παγκόσμιο επιπολασμό και την κατανομή του υποτύπου του Blastocystis spp. σε βρώσιμα φυτά μέσα από συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να πάρουν παράσιτα από το νερό, το έδαφος ή τα ζωικά απόβλητα κατά την ανάπτυξη, τη συλλογή ή την επεξεργασία και η κατανάλωσή τους ωμά, μη μαγειρεμένα ή χωρίς πλύσιμο, μπορεί να μεταδώσει παρασιτικές λοιμώξεις στους ανθρώπους. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 27 μελέτες που περιελάμβαναν 41 σύνολα δεδομένων, που κάλυπταν 8.794 βρώσιμα φυτά από 15 χώρες. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη παγκόσμια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σχετικά με τον επιπολασμό και την κατανομή των STs του Blastocystis spp. σε βρώσιμα φυτά. 

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 9,4 % των παγκόσμιων βρώσιμων φυτών φιλοξενούσε Blastocystis spp. Τα φρούτα εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στο 12,5% (95% CI: 5,4-26,6%), ακολουθούμενα από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 9,3% (95% CI: 6,1-13,9%).

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του Blastocystis spp. μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων βρώσιμων φυτικών τροφίμων, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής κατάλληλων μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων για τη μείωση του επιπολασμού αυτού του παρασίτου στην τροφική αλυσίδα. Το σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και η αγορά προϊόντων από αξιόπιστες πηγές μπορεί να μειώσει πιθανές λοιμώξεις από Blastocystis.

Αναφορά: Abdollah Didban, Farajolah Maleki, Laya Shamsi, Ali Asghari, Behzad Bijani, Amin Karampour, Edible plants as significant sources of Blastocystis spp. infections: A systematic review and meta-analysis, Food and Waterborne Parasitology, 2025, e00254, ISSN 2405-6766, https://doi.org/10.1016/j.fawpar.2025.e00254. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405676625000010)

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα