Τα ευρήματα μελέτης για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Toho της Ιαπωνίας, ανέλυσε δεδομένα διατροφικής πρόσληψης του ιαπωνικού πληθυσμού που συλλέχθηκαν το 2012. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Nutrition στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμβολή των λεγόμενων «υγιεινών τροφών» (εμπλουτισμένα τρόφιμα και διαιτητικά συμπληρώματα) στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών υπολογίστηκε από διατροφικά αρχεία 4 ημερών 392 ενηλίκων (20-69 ετών) στη συνολική πρόσληψη από εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής και από τη βασική διατροφή. Ως χρήστες ορίστηκαν οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία ενισχυμένη τροφή ή/και συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου καταγραφής των 4 ημερών
Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:
- Οι καταναλωτές εμπλουτισμένων τροφίμων ή/και συμπληρωμάτων διατροφής είχαν υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων από τις βασική διατροφή από τους μη καταναλωτές και ένα υψηλότερο ποσοστό πληρούσε τα επαρκή επίπεδα πρόσληψης που ορίζονται από τα διαιτητικά πρότυπα αναφοράς.
- Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής συνέβαλαν στην επαρκή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών στους χρήστες τους.
- Ωστόσο, το 2% των καταναλωτών εμπλουτισμένων τροφίμων ή/και συμπληρωμάτων διατροφής διέτρεχαν κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Β6.
Αυτή η μελέτη σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας που στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.