Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των βλαβών από το αλκοόλ, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια γενική εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ, υποστηρίζουν ειδικοί στο The BMJ σήμερα, καθώς οι θάνατοι από το αλκοόλ στην Αγγλία φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Η Τζούλια Σινκλέρ στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και οι συνεργάτες της προειδοποιούν ότι οι διαδοχικές κυβερνητικές περικοπές έχουν οδηγήσει σε μειωμένη παροχή και ποιότητα θεραπείας αλκοόλ και λένε ότι απαιτείται συνεχής χρηματοδότηση για τον έλεγχο και τη φροντίδα, ενώ η βιομηχανία πρέπει επίσης να επωμιστεί μέρος του κόστους.
Το αλκοόλ είναι ευρέως διαθέσιμο και πίνεται από περίπου το 80% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει πλέον καθιερωθεί ως η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί και συμβάλλει σημαντικά στις ανισότητες στην υγεία και στον πρόωρο θάνατο, εξηγούν.
Οι θάνατοι από συγκεκριμένες αιτίες αλκοόλ στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 42% μεταξύ 2019 και 2023, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί, οι περισσότεροι από αυτούς από ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι διαδοχικές περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού οδήγησαν σε μειωμένη παροχή και ποιότητα θεραπείας αλκοόλ από τον νόμο για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη του 2013.
Για παράδειγμα, το 2020-2021, λιγότερο από το 1% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για εξάρτηση από το αλκοόλ στην Αγγλία και την Ουαλία έλαβαν θεραπεία σε οικιακό περιβάλλον αποκατάστασης, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 11%, και μόνο το 15-18% των ατόμων που είναι εξαρτώμενη από το αλκοόλ πρόσβαση σε υπηρεσίες αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, οι απρογραμμάτιστες εισαγωγές στα νοσοκομεία για στέρηση αλκοόλ έχουν αυξηθεί σημαντικά, υπογραμμίζοντας μια χαμένη ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση και εξοικονόμηση πόρων του NHS.
Μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλεί το αλκοόλ έχει καθυστερήσει πολύ και είναι σημαντική για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, λένε. Αυτό περιλαμβάνει προληπτικό έλεγχο ρουτίνας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, νοσοκομεία και υπηρεσίες ψυχικής υγείας για να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν τη χρήση αλκοόλ υψηλότερου κινδύνου και τις σχετικές βλάβες, όπως η ηπατική νόσος, σε πρώιμο στάδιο. Αυτό, με τη σειρά του, θα βελτίωνε τα αποτελέσματα, θα στοχεύσει καλύτερα τη θεραπεία όπου είναι πιο αποτελεσματική και θα δημιουργούσε δεδομένα για τη διευκόλυνση της βελτίωσης της ποιότητας.
Απαιτείται επίσης διαρκής χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την παροχή ολοκληρωμένων οδών φροντίδας για το αλκοόλ στην υγεία και την κοινωνική περίθαλψη, λένε. Μεταξύ 2010 και 2020, το 48% των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν ενώ βρίσκονταν υπό τη φροντίδα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχαν ιστορικό προβληματικής χρήσης αλκοόλ. Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες συστάσεις πολιτικής, λίγα καταπιστεύματα ψυχικής υγείας διαθέτουν ένα μονοπάτι φροντίδας κρίσεων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αυτοκτονικών ατόμων που είναι επίσης εξαρτημένα από το αλκοόλ.
Μια εθνική στρατηγική θα βοηθούσε επίσης στη διαμόρφωση μιας πιο συνεπούς απάντησης στις βιομηχανίες καπνού, τυχερών παιχνιδιών και αλκοόλ, προσθέτουν, σημειώνοντας ότι ενώ η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών υπόκειται σε εισφορά «ο ρυπαίνων πληρώνει» για τις σχετικές βλάβες στην υγεία και τις κοινωνικές βλάβες, οι παραγωγοί αλκοόλ έχουν λάβει μια δεκαετία περικοπών ή παγώματος του φόρου αλκοόλ, διευρύνοντας αντί να περιορίζει την αγορά τους.
Επισημαίνουν τη στρατηγική της Σκωτίας για το αλκοόλ, η οποία καθιέρωσε εθνικά συστήματα δεδομένων για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για βλάβες στο αλκοόλ ανά επίπεδα στέρησης, εισήγαγε μέτρα δημόσιας υγείας (συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης τιμολόγησης μονάδας) και αξιολόγησε τον αντίκτυπό της.
«Το κόστος των βλαβών από το αλκοόλ σε άτομα και κοινωνία είναι καλά τεκμηριωμένο, πάνω από 27 δισεκατομμύρια λίρες μόνο στην Αγγλία, αλλά, όπως δείχνει η πρόοδος στη Σκωτία, μπορούν να γίνουν πολλά όταν υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης να το κάνει», καταλήγουν.