Έρευνες αποκαλύπτουν τον τρόπο κατανάλωσης των ζυμαρικών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα ζυμαρικά, ένα παγκοσμίως δημοφιλές τρόφιμο, αν και έχουν κατηγορηθεί ως αιτία για αύξηση του βάρους, έρευνες υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν προκαλούν αύξηση του βάρους αλλά μπορεί και να κάνουν καλό στην πέψη και την υγεία του εντέρου, και επίσης να συμβάλουν στην απώλεια βάρους υπό έναν όρο… και η ίδια προϋπόθεση κατανάλωσης φαίνεται να ισχύει και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο διαρκεί ο μαγειρεμένος μπακαλιάρος στο ψυγείο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνική εταιρεία έξτρα παρθένου ελαιολάδου το νοθεύει με πυρηνέλαιο – Καταγγελία στην Ευρώπη από την Αυστρία
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που, όταν καταναλώνονται με συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου έως και 60%. Αυτό είναι το συμπέρασμα Άγγλων ειδικών, που έκαναν αυτή την ανακάλυψη μετά από αρκετές έρευνες. Οι υδατάνθρακες, αυτοί που τόσο αποφεύγουμε, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση αρκετών ογκολογικών ασθενειών και θα μπορούσαν ακόμη και να μας βοηθήσουν στη διαδικασία απώλειας βάρους. Άλλα μόνο αν τα φαγητά που τα περιέχουν είναι μαγειρεμένα με συγκεκριμένο τρόπο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €246 σε πελάτισσα μεγάλου σουπερμάρκετ επειδή έφαγε ένα ραπανάκι ενώ ψώνιζε!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μήπως είναι λίγο… αηδία; Το απρόσμενο συστατικό που προσθέτουν οι Σουηδοί στον καφέ τους για να βελτιώσουν τη γεύση και τα οφέλη
Η αναθέρμανση ζυμαρικών, ρυζιού ή πατάτας θα μπορούσε να μετατρέψει τους υδατάνθρακες που περιέχουν σε ένα πραγματικό θαυματουργό φάρμακο, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Αυτό είναι το ανθεκτικό άμυλο, ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, ζυμώνει στο παχύ έντερο και τροφοδοτεί τα σαπροφυτικά βακτήρια του εντέρου, με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του οργανισμού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο ασύλληπτος για τα χρονικά ασφάλειας τροφίμων λόγος ανάκλησης, αμυγδαλωτών σε σχήμα φρούτων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούν να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια στο ψυγείο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φέτα: Ο ΣΕΒΓΑΠ “γονάτισε” τον Αμερικανικό κολοσσό Lactalis – Τέλος στο σκανδαλώδες όνομα του προϊόντος “Athenos Feta”
«Αν αφήσετε αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, το ρύζι ή τα ζυμαρικά να κρυώσουν πριν τα φάτε, αλλάζει ο τρόπος που τα χωνεύουμε», είπε ο Δρ. Fred Warren, επικεφαλής της έρευνας στο Quadram Institute στο Norwich της Αγγλίας.”Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτές οι τροφές ξαφνικά γίνονται ωφέλιμες για την υγεία: μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ηρεμούν την εντερική φλεγμονή. Και οι τελευταίες μελέτες έχουν δώσει αρκετά πειστικά στοιχεία ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον καρκίνο, ειδικά του παχέος εντέρου και του πεπτικού συστήματος”, πρόσθεσε ο ειδικός.
Τι είναι το άμυλο και πώς επηρεάζει τον οργανισμό;
Το άμυλο είναι ο πιο κοινός υδατάνθρακας στη διατροφή μας. Βρίσκεται στο ψωμί, τα δημητριακά, τις πατάτες, τα φασόλια κ.λπ. – και αποτελείται από μια αλυσίδα μορίων ζάχαρης συνδεδεμένα μεταξύ τους. Οι ωμές τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως οι άψητες πατάτες ή το ρύζι, έχουν πολύ τακτοποιημένη δομή, γεγονός που τις καθιστά δύσκολες στην πέψη. Ωστόσο, όταν μαγειρεύονται, αυτή η άκαμπτη αλυσίδα εξασθενεί και το έντερο τα διασπά πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα αυτής της διάσπασης, η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά τα προμαγειρεμένα τρόφιμα απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ένα ανθρακούχο ποτό, προκαλώντας ξαφνική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αύξηση και στη συνέχεια η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας κάνει να νιώθουμε πείνα, και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και, σιωπηρά και σε, αύξηση βάρους.
Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο και ποια τα οφέλη του για την υγεία;
Αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να έρχονται με καλά νέα. Μπορούμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες αν τα τρόφιμα ή τα πιάτα που τους περιέχουν είναι κρύα. “Όταν ψύχονται, τα αμυλούχα τρόφιμα ανακτούν την άκαμπτη μοριακή τους δομή, δυσκολεύοντας τον οργανισμό να τα διασπάσει. Βασικά, σε αυτό το σημείο μιλάμε για ανθεκτικό άμυλο, το οποίο μοιάζει πολύ με τις φυτικές ίνες“, εξήγησαν οι ειδικοί. Έτσι, παρόλο που δεν έχουν διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, το ρύζι που έχει απομείνει ή οι ψητές, τηγανητές ή τηγανητές πατάτες περιέχουν πιο ανθεκτικό άμυλο από ό,τι όταν είναι φρεσκομαγειρεμένες. Αυτό, ακόμα και μετά από μόλις μια νύχτα στο ψυγείο.
Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που έγινε το 2013, 100 γραμμάρια βραστές πατάτες περιέχουν 2,4 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου. Μόλις κρυώσουν, οι ίδιες πατάτες περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα ανθεκτικού αμύλου: 4,3 γραμμάρια. Ωστόσο, για να απολαύσετε τα οφέλη αυτών των λαχανικών, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα τρώτε κρύα. Το φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί.
Πώς τα κρύα ζυμαρικά μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκίνου μειώνοντας την ποσότητα του οξέος στα έντερα. Αυτό το οξύ χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάσπαση των δύσκολα εύπεπτων τροφίμων και στη συνέχεια απελευθερώνεται από το σώμα.
Προφανώς, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν υψηλότερες ποσότητες οξέος στα έντερά τους επειδή παραμένει αχρησιμοποίητο. Ένα υψηλότερο από το συνηθισμένο επίπεδο οξέος μπορεί να βλάψει το βλεννογόνο του στομάχου και, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει καρκίνο. Ο Δρ. Ο Warren δήλωσε ότι η ανεπαρκής κατανάλωση φυτικών ινών – συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού αμύλου – μας θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξουμε καρκίνο του παχέος εντέρου.” Σύμφωνα και με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο Beth Czerwony, RD, LD τα ανθεκτικά άμυλα μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του σακχάρου, στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου, στη βελτίωση της υγείας και του μικροβιώματος του εντέρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το φαινόμενο
Μια πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη εξέτασε την επίδραση του ανθεκτικού αμύλου σε περισσότερα από 900 άτομα με σύνδρομο Lynch – μια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Newcastle και του Leeds χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες – μια που έπαιρνε καθημερινά 30 γραμμάρια ανθεκτικού συμπληρώματος αμύλου και μια άλλη που έπαιρνε ένα placebo.
Μετά από 20 χρόνια, ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά ανθεκτικό άμυλο είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα από εκείνους που δεν το έκαναν. Ωστόσο, δεν χρειάζονται δύο δεκαετίες για να δημιουργήσουμε προστασία έναντι της ασθένειας. Μετά την έρευνα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο χρόνια τακτικής κατανάλωσης ανθεκτικού αμύλου θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν έως και δέκα χρόνια μετά τη διακοπή της κατανάλωσης. Ο Δρ. Ο Warren εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε για το πώς αυτή η ένωση προλαμβάνει τον καρκίνο. Μέχρι τότε όμως, προληπτικά, ο καθένας μας μπορούσε να βάλει τα ζυμαρικά του για λίγες ώρες στο ψυγείο πριν τα φάει. “Όσο μεγαλύτερη είναι η γκάμα των τροφίμων που τρώτε που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, τόσο το καλύτερο. Και όσο περισσότερο τρώτε, τόσο καλύτερα θα είναι για την υγεία σας”, είπε ο ειδικός.