Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι αρχές σε Βέλγιο και Γαλλία ανακάλεσαν το ενεργειακό ποτό Attack Energy

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί οι αρχές σε Βέλγιο και Γαλλία ανακάλεσαν το ενεργειακό ποτό Attack Energy
spot_img

Ταυτόχρονη ανάκληση ενεργειακού ποτού από Γαλλία και Βέλγιο – Ενημέρωση RASFF.

Χθες 12 Φεβρουαρίου οι Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου και της Γαλλίας FASFC και Rappel Conso αντίστοιχα, εξέδωσαν ειδοποίησης ανάκλησης από την αγορά του ενεργειακού ποτού Attack Energy.  Και οι δύο ανακοινώσεις έκαναν λόγο για «Πολύ υψηλά επίπεδα γλυκαντικών (ακεσουλφάμη Κ και σουκραλόζη) και βιταμινών (νιασίνη και βιταμίνη Β6) ενώ η Γαλλία ενημέρωσε επίσης πως περιέχει «Πρόσθετα και αρώματα που υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας». Το Βέλγιο ανέφερε το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς το προϊόν (που παράγεται στο Αφγανιστάν) πωλείται επίσης στην Ουγγαρία και στην Γερμανία. Οι ανακλήσεις συνιστούν στους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης όπου αγοράστηκε.

Η ακεσουλφάμη καλίου και η σουκραλόζη είναι τεχνητά γλυκαντικά και σύμφωνα με μελέτες η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί προβλήματα υγείας οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να βλάψουν το συκώτι, να επηρεάσουν τη διάθεση και να προκαλέσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταλήξει πως η ποσότητα ακεσουλφάμης καλίου που είναι ασφαλής είναι μόλις 0–9 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό (kg) σωματικού βάρους την ημέρα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμβουλεύει να μην καταναλώνουν τα παιδιά τακτικά ποτά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων.

Η σουκραλόζη είναι ένα από τα κορυφαία τεχνητά γλυκαντικά και αν και είναι γνωστή ως η καλύτερη εναλλακτική αντί για ζάχαρη, έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των ερευνητών. Έρευνα  που πραγματοποιήθηκε  σε ζώα, έδειξε πως η υψηλή κατανάλωση σουκραλόζης μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις ενώ τα ευρήματα άλλης έρευνας την κατηγορούν ότι είναι γονιδιοτοξική ακόμα και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα προϊόντα του εμπορίου υπερβαίνουν το όριο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για τις γονιδιοτοξικές ουσίες κάτι που επιβεβαιώνεται με την ανάκληση του ενεργειακού ποτού Attack Energy.

H Μayo Clinic έχει αναφέρει πως οι παρενέργειες της υψηλής πρόσληψης νιασίνης είναι σοβαρή έξαψη του δέρματος σε συνδυασμό με ζάλη, γρήγορος καρδιακός παλμός, κνησμός, ναυτία και έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροια, αρθρίτιδα, ηπατική βλάβη και διαβήτης. Η λήψη νιασίνης μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις αλλεργίες, τη νόσο της χοληδόχου κύστης και τα συμπτώματα ορισμένων διαταραχών του θυρεοειδούς. Σε περιπτώσεις διαβήτη, η νιασίνη μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με την EFSA η νιασίνη ερεθίζει τα μάτια ενώ ο FSA της Βρετανίας είχε ανακαλέσει τον περασμένο Απρίλιο έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα επειδή περιείχε νιασίνη χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

Όσο για την Βιταμίνη Β6, «η σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Β6 και της ανάπτυξης περιφερικής νευροπάθειας είναι καλά τεκμηριωμένη» αναφέρει η τελευταία γνωμοδότηση της EFSA. To μέγιστο ημερήσιο όριο κατανάλωσης για την B6 έχει οριστεί για τα παιδιά στα 3,2–4,5 mg/ημέρα (1–6 ετών) και 6,1–10,7 mg/ημέρα (7 -17 χρόνια). Για τους ενήλικες είναι 12 mg/ημέρα (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο