Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων
spot_img

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, και οι ερωτευμένοι γιορτάζουν! (Αν και για μένα, οι ερωτευμένοι θα έπρεπε να γιορτάζουν την κάθε μέρα και στιγμή, anyway…)

- Advertisement -

Ας μιλήσουμε για την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων (hedonic scale)

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hedonic-scales

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων δεν (θα πρέπει να) είναι μόνο υψηλά σκορ σε αυτή την αξιολόγηση, αλλά το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την ευχαρίστηση που ένα τρόφιμο ή ποτό προσφέρει, με σημαντική διατροφική αξία.

Το πιο καλό παράδειγμα είναι η μαύρη σοκολάτα (όχι η γάλακτος που έχει πολλές θερμίδες!) που έχει βάση σε ποσοστό άνω του 70% το κακάο.

Για τις λειτουργικές ιδιότητες του κακάο, γράφουμε στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου μας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα Functional Foods and their Implications for Health Promotion

https://shop.elsevier.com/books/functional-foods-and-their-implications-for-health-promotion/zabetakis/978-0-12-823811-0

Εν κατακλείδι, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνδυάσουμε τις λειτουργικές ιδιότητες με τις αισθήσεις για να δημιουργήσουμε νέα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να προσελκύσουν τους…ερωτευμένους.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα